Вести

Весић најавио оснивање фондације за угрожену децу Београда

Ниједно дете у Београду не сме и неће бити гладно. На првој следећој седници Скупштине града основаћемо градску фондацију за децу Београда у којој ће породице које не препознаје систем социјалне заштите, а живе тешко, добијати помоћ, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"Та помоћ значиће да имају исхрану у неком ресторану, обезбедиће се бебиситерке, образовање или доквалификација мајки, помоћ у одевању и набавци школског прибора. Град ће одвојити део средстава, позваћемо компаније и грађане да помогну и сви ће знати да дају помоћ за фондацију у којој ће се тачно знати где је и на шта отишао сваки динар. Ниједно дете у Београду више неће бити гладно", рекао је Весић.

Говорећи о случају погибије двоје деце у Обреновцу, Весић је изразио незадовољство недостатком солидарности.

"Ми имамо систем социјалне заштите који помаже великом броју људи, али постоје људи које тај систем не обухвата, а који се налазе у заиста тешком материјалном стању и којима ми као људи можемо да помогнемо. Мени је невероватно да су сви у том месту знали, да су у згради знали и да нико није покушао да помогне, што је пораз за све нас. Сада ће тужилаштво да поднесе кривичну пријаву против мајке, као да није довољна казна што је остала без два детета, већ ће она још да одговара зато што је морала да иде да ради, јер да није, та деца не би уопште имала храну. Мене је изјава мајке поразила и подсетила ме на случај када сам пре десетак дана био у Сурчину у породици мајке која има петоро деце и која није тражила помоћ, већ посао како би зарадила довољно за своју децу. Поразно је да се нико није сетио да јој да посао и да јој помогне, упркос томе што она не спада у категорију коју обухавата социјална помоћ јер има кућу и окућницу", рекао је Весић.

Весић је истакао да ће у рад фондације бити укључене и општине и месне заједнице чија ће дужност бити да укажу на породице којима је потребна таква помоћ.

"Људи не смеју да ћуте и да иду у своје канцеларије а да их притом не интересује да ли три улице даље од њих живи нека жена са троје, четворо или петоро деце која нема новца да их прехрани, не зато што је неспособна, већ зато што није у ситуацији да нађе посао јер мора да брине о својој деци. Зато ће Град Београд направити фондацију за децу Београда и тако ћемо помагати тим породицама. Моћи ће да се дају новчани прилози, као и натурални, а неке компаније могу да помогну и тако што ће обезбедити посао тим особама. Конкурс ћемо расписати до краја године јер нећемо чекати да нам се понови оваква ситуација. Mорамо бити солидарно друштво, морамо помагати једни другима и ово ће бити начин да то и чинимо", рекао је Весић, нагласивши да ће бити обезбеђени дежурни вртићи на општинама који ће обезбедити чување деце у ситуацијама када мајке или родитељи морају да раде током поподнева или у сличним ситуацијама које захтевају чување деце после уобичајеног радног времена.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк