Вести

Весић: Настављамо да помажемо српским породицама на Косову и Метохији

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да српске породице у северном делу Косовске Митровице, којима су данас уручени кључеви станова, изграђених средствима Града Београда, после 16 година коначно могу да живе у ''условима достојним човека''.

Весић је рекао да је Град Београд у северном делу Косовске Митровице изградио две стамбене зграде са 40 станова, намењених угроженим српским породицама расељеним после мартовског погрома 2004. године, а да ће следеће године бити изграђена још једна зграда.

Како је рекао, око 60 српских породица је 16 година живело у собама самачког хотела Трепча, са једним купатилом и једном кухињом.

''Са руководством Косовске Митровице договорено је да Град Београд изгради 40 станова. Завршили смо другу зграду са 20 станова, у сваку зграду уложили смо по 350.000 евра, а остатак Општина Косовска Митровица и Канцеларија за Косово и Метохију. Коначно те породице живе у условима достојним човека'', рекао је Весић.

Весић је рекао да се данас отвара и парк у центру северне Косовске Митровице, изграђен средствима Града Београда, са дечијим игралиштима, стартним стазама, реквизитима.

''Све што имају деца у Београду у парковима, имаће и деца у Косовској Митровици'', рекао је Весић.

Подсетио је да су му приштинске власти у новембру прошле године забраниле да уђе на Косово и Метохију и поновио да је то био покушај да се спречи да српска деца у Косовској Митровици добију игралиште, а српске породице станове.

''Нису у томе успели, завршили смо зграду и игралиште, та деца ће имати перспективу, на том игралишту играће се и српска и албанска деца, не правимо игралишта по националној основи као власти у Приштини'', рекао је Весић.

Приштина је као разлог забране Весићу да уђе на Косово и Метохију навела ''опасност по безбедост'', а Весић је рекао да је прави разлог била жеља Приштине да спречи да Београд сарађује са Косовском Митровицом и да се потпише споразум о братимљењу два града, што је, истиче, супротно свим договорима постигнутим у Бриселу.

''У ЕУ се промовише сарадња између градова, ово је био бедан покушај Приштине, која није тим породицама изградила станове, њихов циљ је да Срба не буде на Косову и Метохији, а наш да им побољшамо услове живота'', рекао је Весић.

Нагласио је да ће се наставити улагања у српске средине на Косову и Метохији и подсетио да је председник Србије најавио изградњу нове болнице у Грачаници.

 

Вакцинација на 17 пунктова у београдским општинама

Весић је изјавио да је Град Београд припремио 17 пунктова у 17 београдских општина на којима би се вршила вакцинација грађана против корона вируса.

''То су углавном спортске дворане и културни објекти, који имају паркинг, у које може лако да се уђе, те објекте ћемо ми одржавати'', рекао је Весић.

Весић је навео да ће кол центри у градским општинама контактирати грађане старије од 65 година, којих је, како је рекао, у Београду око 350.000, и понудити им помоћ око пријаве, уколико желе да се вакцинишу.

Додао је да ће бити организован превоз за старије од 65 година школским аутобусима ГСП-а.

''Ако треба, доћи ће наши волонтери и помоћи им да се електронски пријаве или да позову кол центар. Желимо да што више грађана Београда прими вакцину како би били заштићени и како бисмо се што пре вратили нормалном животу у граду'', рекао је Весић.

Упитан за медијске наслове да власт у Београду ''пада 2022. као зрела крушка'', Весић је рекао да свако има право на ''новогодишње жеље'' и изражавање политичког става.

Весић је истакао да се у Београду никада више није градило, да ће 27. јануара бити отворен Савски трг и бити откривен споменик Стефану Немањи.

''Када погледате Савски трг и сетите се како је изгледао пре две године, када видите Трг Републике, Београд на води, то јасно говори колико се Београд мења'', рекао је Весић.

Весић је навео да је просечна плата у Београду 638 евра и да је за близу 190 евра већа него 2012. године што, како је рекао, говори како се престоница развија.

''Све што радимо је доказ неспособности оних који нас сада критикују, све су они могли то да ураде, нико им то није бранио'', рекао је Весић.

Коментаришући истраживање Странке слободе и правде Драгана Ђиласа о подршци грађана коју има председник Србије, Весић је рекао да, када су у питању политичке странке, постоји само једно истраживање и да су то избори.

''То је разлог што тај који је радио то истраживање (Ђилас) није хтео на изборе. Ту се изађе пред грађане, види ко је шта радио, а грађани процене'', рекао је Весић и додао да Ђилас ''живи у стварности коју сам креира''.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк