Вести

Весић: Настављамо са чишћењем дивљих депонија

Заменик градоначелника Београда Горан Весић учестовао је у акцији чишћења дивље депоније у Крњачи заједно са представницима Секретаријата за заштиту животне средине и радницима ЈКП Градска чистоћа. У акцији је учествовао и секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш.

Весић је том приликом рекао да се на територији града Београда данас чисти шест дивљих депонија.

"Чистићемо и сутра, то радимо сваког викенда и са ове дивље депоније у Крњачи, Рева1, однећемо око сто кубика грађевинског и комуналног отпада", рекао је Весић.

Весић је подсетио да је планом града Београда за 2021. годину предвиђено да се однесе око 8.000 кубика отпада са различитих локација.

"Од 2014. године ми смо однели око 90.000 кубика отпада са дивљих депонија, али нажалост кад год очистимо неку дивљу депонију она се поново појави јер њих стварамо ми Београђанке и Београђани. Зато морамо да радимо више на подизању свести грађана", нагласио је Весић.

Осим што чистимо депоније ми морамо да порадимо на промени законских прописа како дивље депоније више не би настајале, навео је Весић.

"Зато је Град Београд предложио измену Закона о планирању и изградњи у коме пре добијања употребне дозволе инвеститор мора да покаже доказ о кретању грађевинског отпада. Такође ћемо тражити измену закона да онима који камионима остављају отпад и праве дивље депоније, ти камиони буду одузети", рекао је Весић.

Весић је нагласио да је у Београду доста урађено када је у питању заштита животне средине.

"У септембру почиње изградња фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу која покрива 1,5 милиона људи, кроз кинески аранжман радимо две фабрике за прераду отпадних вода, у Остружници и Обреновцу. Остаје нам да урадимо још две, у Батајници и Гроцкој. На тај начин решавамо проблеме који се нису решавали деценијама", рекао је Весић и подсетио да у Саву и Дунав сваке године сипамо количину фекалија која је једнака запремини 60.000 олимпијских базена.

Весић је рекао да ће у октобру бити расписан тендер за изградњу канализације на левој обали Дунава, а недалеко се ради и фабрика за прераду отпадних вода која ће сву ту канализацију у чистом облику враћати у Дунав.

"Ово је право време да решавамо ове проблеме, сада када смо економски снажни и имамо новца за то. Ову земљу смо наследили и треба да је оставимо потомцима", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1