Вести

Весић: Не занима ме лажна твитер елита, ја радим за народ

Твитер и доконе мрзитеље који су плаћени да воде кампању против мене и београдске власти не пратим. Ја сам на друштвеним мрежама где је народ. Твитер лажна елита из круга двојке, која пре подне мрзи себе а по подне читав свет, не интересује ме, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је рекао да је поносан на то што је "у Београду од 2013. године до данас пошумљено 490 хектара са 1.225.000 шумских садница", те не брине за оне који му спочитавају да је стално у кампањи, јер је, истиче, политика свакодневно решавање проблема људи а не десет дана пред изборе.

* За 10 месеци су избори, јесте ли у кампањи, премда по вашим активностима може да се каже да сте увек у кампањи?

- Мој посао је да решавам проблеме људи свуда, на сваком месту и сваког дана. Најдража примедба опозиције да "много радим". И то кажу нерадници, каквих је нажалост много у српској политици. Пошто не смеју јавно да вам замере да радите, тада то називају кампањом. Тако нападају Вучића да сваки дан ради односно да је "у кампањи". За њих је рад за људе кампања?! За њих је политика да се појаве пред бирачима десет дана пред изборе и да их потом нема нигде четири године. За мене је политика свакодневно решавање проблема људи, а нерадници могу то да зову како хоће. Свеједно ми је.

* Радите и оно што није ваш посао, да ли ту видите проблем?

- Ја сам срећан зато што људи верују да могу да решим њихове проблеме. Ако питате грађанке и грађане Београда ко може да решава успешно проблеме града, после Вучића, добићете одговор да је то Весић. Политика није избор за мис, за најлепши глас или за најлепше мишиће, већ избор некога ко је спреман да се бори за људе, да се посвађа за њих и да решава проблеме. Ја слушам људе. Читам свако писмо, сваки мејл, сваку поруку на Инстаграму, Фејсбуку или ТикТоку. Немам проблем са тим да за њих зовем оне који су надлежни за неки проблем иако нису у граду. Јер моја обавеза је да заступам све Београђанке и Београђане, да се борим за њих, да се свађам ако треба, да молим и да њихове животе учиним бољим. Људи су реални и не очекују да им решите све проблеме. Неки су проблеми решиви једним телефонским позивом, неки за пар месеци а за неке требају године. Али људи желе, и имају право, да их саслушате и да виде да сте учинили све да им помогнете. Ја тако разумем политику.

* Наставља се дијалог власти и опозиције под окриљем Европског парламента. Очекујете ли да се постигне договор?

- Имали смо прилику да чујемо невероватне захтеве појединих опозиционих странака од тога да се забрани председнику Вучићу да се кандидује, преко тога да имају свој "дневник" на РТС-у где ће они партијски да уређују вести, до тога да се забрани рад неким медијским кућама. Њихов програм су претње да ће свима који су против њих да забране да се баве политиком, да ће да руше путеве, тргове и споменике и да ће да отерају стране инвеститоре. Они од дијалога очекују да се усвоје таква правила по коме ће Вучић и Српска напредна странка да се сами повуку са власти и они буду доведени на власт без избора.

* Шта би значило уколико поједине странке поново не изађу на изборе?

- То би могао да буде проблем. Странке које не учествују на изборима пропадају. Ђилас неће изаћи ни на ове изборе јер би се видело да нема подршку. Његов план је да остале опозиционе странке држи у бојкоту, како би финансијски зависиле од њега. А тајкунски медији су његови па може да уцењује друге медијским линчом. Њему није важно да ли опозиција постоји већ да ли је он газда. Генерал мртве војске, како је то писао Исмаил Кадаре.

* Већ смо причали о томе да опозиција своју шансу на изборима види у Београду. Ко ће вам бити највећи такмац у граду?

- Па они су већ победили на изборима у Београду и по кафанама навелико деле директорске функције у граду. Плен су већ поделили, само им недостају гласови. Тако је било пре градских избора 2014. и 2018. године на којима смо их до ногу потукли. Пошто ми градимо, уређујемо и развијамо Београд, наш највећи такмац на изборима биће нерад, демагогија и лицемерје. Недавно сам преко ФБ пратио трибину најпопуларније опозиционе странке у Београду. Знате ли који је њихов програм? Да се на десет година забрани градња у Београду што значи да нико нема стан док они не смисле где може да се гради?! Да се забрани досељавање у Београд ваљда? Да нам нису потребни страни туристи и страни инвеститори?! Значи њихов програм је да нема нових станова, нема радних места, нема права на живот у Београду никоме коме они нису пребројали крвна зрнца. Тако да ће грађани имати лак избор између рада и нерада, између развоја и стагнације, између радних места и незапослености коју они нуде.

* О метроу се говори из кампање у кампању, чак су и карте продаване, али градња никако да почне?

- Изградња метроа почиње у новембру ове године, тачно 50 година како је обећан. Јесте ли приметили како нико од наших критичара више не прича како се метро неће изградити? Сада покушавају да зауставе градњу измишљањем прича о Макишком пољу, потреби да се промени траса прве линије, чак и причама да нам не треба метро. Јер они не желе метро у Београду пошто ће то бити доказ да је Вучић са својим сарадницима Весићем и Малим успео нешто о чему су они могли само да сањају. Зато су против метроа, само то не смеју јавно да кажу.

* После једног вакуум периода због короне, све је почело да ради. Ви сте можда били највећи заговорник отварања угоститељских објеката. Међутим, број од 100 позитивних дневно се не смањује. Стигао нам је и делта сој. Имате ли неке процене како ће се ситуација одвијати?

- Никада нећу бити за затварање привреде јер то значи да људи губе радна места и да немају од чега да живе. Мој став ће бити исти, без обзира на то колико је људи заражено, јер рестрикције и затварања нигде нису дале резултате. Да се затварањем људи решава проблем то би се догодило у земљама које су имале карантин. Дакле, убрзана вакцинација и поштовање мера уз нормалан рад привреде пут је да преживимо корону. Борио сам се пролетос за београдску привреду, за радна места за људе и тако ће бити поново ако буде требало.

* Шта се дешава са изградњом зграде у Блоку 37? Шта је трајно решење за тај проблем?

- Стао сам на страну грађана јер су у праву. Згради те спратности и габарита није место тамо. Грађани су поднели захтев да се преиспита процес издавања грађевинске дозоле и тај процес је у току.

* Да ли чујете критике да сте исекли све дрвеће по граду, да више нема хлада? Твитераши често постављају фотографије и критикују вас. Када ће се зауставити сеча?

- Недавно сам видео текст у вашим новинама од 1. марта 2010. године "Пустош од Вука до Ђерма" у коме пише како је тадашњи градоначелник за две ноћи посекао 210 платана?! Поставио је Ђилас тако рекорд који никада нико неће моћи да обори у нашем граду. Поносан сам јер је у Београду од 2013. године до данас пошумљено 490 хектара са 1.225.000 шумскх садница а замењено је и засађено 2.210 дрворедних и парковских стабала. Тиме је пошумљеност Београда повећана са 15 одсто колико је износила пре осам година, на 16 одсто колико је данас. Не морате да идете далеко од ваше редакције па да видите да су у новим пешачким зонама од Обилићевог венца, парка војводе Вука, Топличиног венца, Косанчићевог венца, улица Вука Караџића, Цара Лазара, Краља Петра, на Тргу републике и на платоу испред Дома омладине засађена нова 204 стабла, а на новом Савском тргу већ је засађено 250 нових стабала. Твитер и доконе мрзитеље који су плаћени да воде кампању против мене и београдске власти не пратим. Ја сам на друштвеним мрежама где је народ. Твитер лажна елита из круга двојке, која пре подне мрзи себе а поподне читав свет, не интересује ме.

 

О изборима на Палилули

* Опозиција тражи изборе на општини Палилула након хапшења председника општине Александра Јовичића.

- Што је баби мило, то јој се и снило. Имали су изборе за општину прошлог јуна и потучени су до ногу. Имаће градске изборе следећег пролећа и опет ће бити исто. То је зато јер на Палилули протеклих педесет година није урађено колико последњих осам година. Људи то виде.

* Али сложићете се да је Јовичићево хапшење огроман скандал?

- Тај случај је доказ да је Србија правна држава и да први пут у историји нема незаштићених. Ако је он или неко други прекршио закон, то је урадио у своје име и тај чин никакве везе нема са странком.

 

О уџбеницима и таблетима

* Шта се догађа са уџбеницима на крају. Да ли родитељи да их купују?

- Град Београд купује четири основна уџбеника за сву децу, њих око 34.000, која иду у први и други разред и то српски језик, математику, свет око нас и изабрани страни језик. То је око шест хиљада динара по детету, зависно од издавача чији се уџбеници купују. Ако сте већ купили књиге, издавачи ће морати да вам врате тај део новца који ће да уплати град. Купујемо таблете за 67.592 детета која похађају трећи, четврти, пети и шести разред. Таблете задужују њихови родитељи на три године после чега постају власништво родитеља и имају бесплатан интернет, сваки таблет је осигуран од разбијања и крађе. Купујемо истовремено 6.949 лаптопова за све наставнике и учитеље од трећег до шестог разреда и обезбеђујемо бесплатне дигиталне уџбенике за сву децу и наставнике. Тако да нас чека дигитализација наставе у наредним годинама.

* Мислите да је сазрело за дигитализацију?

- Разумем страх појединих људи од књиге или таблета, односно од учења. Деца Београда имаће оно што немају деца Рима, Париза, Беча или Берлина. Имаће таблете, дигиталне уџбенике, бесплатан интернет, дигиталне учионице. То је мој сан. Извињавам се онима који мисле да је рачунаљка још увек основно наставно средство.

 

 

 

Извор: Блиц