Вести

Весић: Нема бољег места за инвестирање у Европи од Србије и Београда

Заменик градоначелника Београда Горан Весић састао се данас у Прагу са потпредседником Владе Чешке Карлом Хавличеком и позвао чешке инвеститоре да искористе потенцијале и инвестирају у Београд који је у претходне четири године остварио завидне резултате.

Весић се састао и са потпредседником коморе индустријалаца Фратишеком Чалопеком и разговарао са представницима бројних европских и чешких компанија које су заинтeресоване за улагање, међу којима су “EP holding” и “Veolija”.

“У овом тренутку нема бољег места за инвестирање у Европи од Србије и Београда. Окренути смо ка инвестицијама и то показују резултати које имамо у последње четири године. Незапосленост је пала са 24 одсто на испод 10 одсто”, рекао је Весић и прецизирао да данас у српској престоници ради око 720.000 људи, а пре четири године 560.000.

Такође, напредак показује и просечна плата у Београду која данас, како каже, износи 576 евра, што је за 116 евра више него пре четири године.

“То показује да се Београд развија и да своју прилику могу да траже компаније из Чешке”, рекао је Весић, који је, такође, изразио задовољство што је једнодневни боравак српске делегације у Прагу завршен састанком са високим државним званичницима.

Према Весићевим речима, састанак са потпредседником Чешке Владе показује колико им је значајна сарадња са Србијом и Београдом.

Истиче да је на том сусрету било речи о пројектима чешких компанија у Београду које, како каже, треба да дођу у још већем броју и искористе добру политичку и све бољу економску сарадњу која постоји између две земље.

“Ми у овом тренутку разговарамо са Татром, компанијом чији се трамваји налазе у Београду о њиховој рестаурацији. Интезивно причамо о могућностима да се то уради и верујем да ћемо у наредном периоду, у складу са нашом законском процедуром, моћи да модернизујемо трамваје”, рекао је Весић.

Наводећи да је једна ческа компанија купила “Филмски град”, Весић је изразио наду да ће већ идуће године бити реконструисани студији што ће, верује, омогућити да се у Београду снима више филмова.

“Разговарао сам са компанијом "EP holding" која је заинтересована за улагање у енергетику, у системе топлотног грејања, и која је једна од најмоћнијих компанија. Имају намеру да раде у Београду, а ја сам пренео све оне потенцијале и повластице које дајемо као град, поред оних које даје Република”, истакао је Весић.

Мишљење је да је дошло време да и друге чешке компаније следе пример оних које су већ улагале у Београд.

“Чињеница да су велике чешке компаније заинтересоване за инвестирање говори да је Србија постала стабилна, јер Чеси обично не долазе први, већ углавном следе немачке компаније, а у Србији данас, поред кинеских које су ту од раније, имате највише немачких и француских компанија”, рекао је Весић.

Данас, како каже, и привреде других земаља следе њихов пример и све то говори да је Србија интересантна дестинација за улагања.

У делегацији са Весићем био је и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, председник Мешовитог комитета за сарадњу Србије и Чешке и државни секретар у Министарству трговине, туризма Стеван Никчевић, в.д. директора ГСП Радиша Момчиловић и извршни секретар Градске управе Београда Јовица Васиљевић.

 

 

 

Извор: Танјуг