Вести

Весић: Од сутра јавна расправа о Плану за квалитет ваздуха

Заменик градоначелника Београда, Горан Весић, истакао је да се Град Београд одговорно односи према проблему загађења ваздуха и најавио да ће се од сутра на сајту града наћи План за квалитет ваздуха који се доноси за наредних 10 година, са пресеком у наредних пет година, који подразумева краткорочне и дугорочне мере.

Весић је рекао да ће тај план 15 дана бити на јавној расправи и позвао све грађане и медије да дају своје примедбе, након чега ће план бити прослеђен Министарству за животну средину и усвојен у Скупштини града.

Весић је подсетио и да су прошле године усвојене 43 мере против загађења ваздуха. Од краткорочних мера издвојио је повећање учесталости прања улица које, како је рекао, веома утиче на загађење.

"Последње две године купили смо 25 нових цистерни и данас укупно 50 цистерни пере улице. Ове године ће се купити још четири цистерне на гас и 40 електро чистилица. Купићемо и стотину нових аутобуса на гас за ГСП, у складу са одлуком да убудуће ниједно возило у комуналном систему града не буде дизел-возило", рекао је Весић.

Весић је најавио да ће Град Београд интензивирати и обавештавање грађана о загађењу јер дуго нису куповане мерне станице, као и да ће ове године бити купљено 25 нових мерних станица које ће имати софтвер који ће предвиђати загађење, тако да ће грађани моћи да добијају прогнозе.

Весић је додао да ће у оквиру пројекта "паметан град" бити обезбеђено 250 локација са мерним местима на којима ће грађани преко апликације моћи да се обавесте о томе какво је стање загађења.

Говорећи о дугорочним мерама, Весић је најавио куповину 500 ЦНГ аутобуса у наредних пет година као и 50 нових километара трамвајске мреже.

"Увешћемо и речни превоз који нас чека већ ове године, изградићемо два тунела, посебно онај од Карађорђеве до Панчевачког моста којим се смањује загађење за осам одсто у центру града, а за 14 одсто смањује саобраћај. Ту је и нових 110 километара бициклистичких стаза, увођење система јавних бицикала које ћемо такође урадити у другој половини ове године, гашење котларница, гашење индивидуалних ложишта, субвенционисање њиховог гашења као и нове пешачко-бициклистичке стазе", рекао је Весић.

Весић је нагласио да је затворена депонија Винча која је у последњих 50 година емитовала четири милијарде кубика метан гаса у атмосферу.

"Сада више нећемо имати тај проблем јер ћемо користити тај метан за загревање", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг