Вести

Весић: Организована вакцинација људи у сектору услуга

У хали 3 Београдског сајма јутрос је почела организована вакцинација угоститеља, хотелијера, запослених у фризерским и козметичким салонима.

Запослени у угоститељским објектима, хотелски радници, фризери, козметичари, масери свакодневно су у контакту са великим бројем људи и зато је било важно да се и њима олакша и организује вакцинација, како би се заштитили.

Сами су бирали вакцину коју ће примити, од три које су тренутно на располагању, „Pfizer-BioNTech“, „Sputnik V“ и „Sinopharm“.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да у граду активно раде на вакцинацији, и са Привредном комором Србије и другим субјектима омогућавају да се запослени у одређеним компанијама вакцинишу како би се те фирме брже вратиле нормалном животу и пословању.

"Угоститељи, хотелски радници, они који раде у фризерским и козметичким салонима су људи који у послу имају контакт са великим бројем људи и желимо да им помогнемо да се заштите", рекао је Весић.

Весић је истакао да се град припрема и за "дан после", јер очекује да ћемо се врло брзо вратити нормалном животу.

Весић је рекао и да је Србија, захваљујући председнику Александру Вучићу постала сигурна земља, коју цео свет тако доживљава, те да то треба искористити како би дошло што више странаца.

"Ако хоћемо да живимо од странаца, од туризма, морамо да покажемо да су нам хотели, угоститељски објекти сигурни, да су људи који долазе сигурни. Што више у људи у сектору услуга вакцинишемо, послаћемо бољу поруку, више ће људи доћи у Србији, осим што ћемо се заштити", рекао је Весић.

 

За отварање затворених делова угоститеља и биоскопа

Председница Владе је најавила седницу Kризног штаба и заказаће је када се стекну услови, рекао је Весић и додаје да очекује да на тој седници буде донета одлука о отварању затворених делова угоститељских објеката у Београду, као и биоскопи.

"Очекујем, и то је био договор на прошлој седници, да на следећој разговарамо о томе када ће се и како отворити затворени делови угоститељских објеката", рекао је Весић.

Весић је поновио да је у Беогаду до јуче вакцинисано 40 одсто пунолетних грађана, што је, како каже, довољно да би могли да се отворе угоститељски објекти.

"Поготово што је у Београду све мање заражених, а што је у директној вези са степеном вакцинације. Нема разлога да Београд, као и Нови Сад, Ниш, Kрагујевац, који су успешни у вакцинацији, деле судбину неких локалних самоуправа, где је вакцинација десетак одсто. То треба да буде нека врста награде за грађане", рекао је Весић.

Весић је истакао да отварање угоститељских објеката подразумева поштовање свих епидеомилошких мера - ношење маске, баријере, правило једна особа на четири квадратна метра.

Такође, Весић је навео да очекује и да се отворе биоскопи, као што је већ случај са позориштима, да свако треће место буде заузето уз поштовање свих мера.

"Надам се да ће то бити одлука на следећој седници Kризног штаба, јер она је логична и директно је у вези са смањењем броја заражених и побољшањем епидемиолошке ситуације", рекао је Весић.

Kакве год да буду епидемиолошке мере, угоститељи неће радити у пуном капацитету, али ће бар моћи да привређују и исплаћују плате запосленима, додао је Весић.

 

 

Град урадио све, чека се план Владе

Град је урадио све што је могао да помогне ивент индустрији, са Градским заводом за јавно здравље написани су протоколи о условима за организовање појединих догађаја, које треба да усвоји Влада, како би се направио план када ће се шта отворити, изјавио је Весић.

"Разумем тешку ситуацију у којој се налази ивент индустрија, разговарао сам и ја са њима, као и председница Владе, и министар финансија. Ми потпуно разумемо да они годину дана не раде, не мислим да је протест икада добро решење, али мислим да су разговори неопходни", рекао је Весић.

Весић је подсетио да су на састанцима у Граду са представницима ивент индустрије, уз надлежне из Градског завода за јавно здравље, написана четири протокола, којима се предвиђа под којим условима могу да се организују свадбе, мањи догађаји, конгреси, семинари, концерти.

Kао што то, каже, раде Британија и Израел који су успешни као и Србија у вакцинацији.

"Чекамо да се усвоје ти протоколи, њих Влада треба да усвоји, и да се објави план када ће се шта отворити, као што је урадила Влада Велике Британије - да ће, на пример, од 15. маја моћи да се организују поједини догађаји, одређени од 1. јуна, а неки други од 15. јула...", рекао је Весић.

Kонцерти или семинари не могу се организовати за дан, и зато је потребно да постоји план.

"Желимо да се вратимо нормалном животу и да пружимо тим људима могућност да раде. То је пут како ће они изаћи из кризе, јер не раде годину дана. Имате читаве бранше које не раде годину дана, музичари, велики део запослених у туризму и зато је важно да се што пре вратимо нормалном животу", закључио је Весић.

 

У јуну и јулу угоститељи без плаћања закупа за баште

Град Београд донеће одлуку да све угоститеље који раде у градском пословном простору, ослободе плаћања закупа у мају, изјавио је Весић, прецизирајући да се ради о 481 компанији, на око 40.000 квадратних метара простора.

Такође, у јуну и јулу сви угоститељи ће бити ослобођени плаћања закупа за баште.

"желимо тако да им помогнемо да задрже људе, да исплаћују плате, јер само у сектору услуга, угоститеља, ради 40.000 људи. Важно је да имају посао, али и да раде уз поштовање епидемиолошких мера", рекао је Весић.

Весић је подсетио да је Београд први препознао проблеме ноћних клубова и барова и донео одлуку да сви они који се налазе у градским пословним просторима, буду ослобођени плаћања закупнине за наредних годину дана.

Kада је реч о плаћању ПДВ-а за барове и ноћне клубове, за то је надлежно Министарство финансија, а што се тиче Града и накнада које плаћају граду, они су већ ослобођени од њих на годину дана, у покушају да им се надокнади година у којој нису радили.

То је све, каже, под условом да почну да раде, јер ће, ако не буду радили, мере поново морати да буду кориговане.

 

"Град Београд је урадио све што је могуће када је реч о ноћним клубовима, чак смо предложили и протоколе по којима могу да раде. Једина важна и права мера је да им омогућимо да раде, под условом да се не шири зараза и да се поштују прописи", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг