Вести

Весић: Ова година за Београд биће година и инфраструктуре и културе

Весић је то образложио тиме да је то неодвојиво једно од другог. Када је реч о инфраструктури, Весић је рекао да ће данас бити отворен тендер за реконструкцију Трга Републике.

Оквирна, процењена вредност тог тендера је 930 милиона динара са ПДВ-ом. Очекујемо да ћемо данас добити извођача. Надам се да ћемо радове успети да почнемо током августа. Радови ће трајати 420 дана, трајаће веома дуго с’обзиром да је комплексна реконструкција, али ће се радити 24 сата. Мења се комплетна инсталација - струја, водовод, канализација. Радиће се гранитне плоче. Биће потпуно поплочано и укидају се оне жандињере које заузимају велики простор трга. Поставиће се клупе. Оно што је важно јесте да ћемо коначно добити уређен Трг Републике, како би требао да изгледа наш централни градски сквер - рекао је Весић.

Према Весићевим речима, саобраћај ће остати на Тргу, али улица више неће бити издвојена, већ ће бити интегрисана уз сами Трг.

То ће бити тона успореног саобраћаја и моћиће да се вози 30 километара на сат. На тај начин Трг Републике ће постати онако како треба да изгледа један европски трг. Прави обрис ће добити када Влада и Министарство културе заврше конкурс за зграду опере и балета који ће бити на месту данашњег "Стакленца". тада ћемо добити потпуно уређен и формиран Трг какав имате у свим европским градовима - наводи Весић.

Весић је истакао да ће 3. јула бити отворен тендер за реконстукцију Карађорђеве улице, која ће се комплетна реконструисати од Бранковог моста до Београдске тврђаве заједно са Савским кејом.

Пруга се укида, тако да ћемо ту добити један дужни парк. Сачуваћемо насип железничке пруге око Београда, али ће се урадити један дужни парк који ће бити уз саму реку. То ће бити нешто слично као што је урађено у Њујорку, парк Хајн лајн. То је на једној бившој линији метроа направљен дужни парк. И управо те архитекте смо замолили да учествују у Београду и нама направе нешто слично да и ми имамо заиста једну светску атракцију као што има Њујорк. Као што видите град се мења и веома смо срећни због тога. Једно по једно обећање испуњавамо, рекао је Весић и додао:

Оно што хоћу да кажем за Трг републике јесте да ће се радити 24 сата, а то је и услов тендера. Ту нема станара и биће постављени рефлектори, а извођач ће морати да постави и камере тако да ће грађани у сваком тренутку моћи да виде колико је радника на градилишту и како се ту ради.

 

Отварање Народног музеја 28. јуна 

Весић је рекао да се Народни музеј отвара 28. јуна, и да је то велика ствар.

Народни музеј није радио 15 година. Две генерације основаца су изашле из школе, а никада нису ушли у тај Народни музеј. То је заиста била велика срамота наше земље. Али као што видите прошле године 20. октобра отворен је Музеј савремене уметности. Ове године ће бити завршена реконструкција Народног музеја, рекао је Весић и подсетио да је Вучић у свом експозеу као један од приоритета његове Владе, и да је и то урађено.

 

 

Извор: Пинк