Вести

Весић: Планирамо бројна инфраструктурна улагања у Младеновац

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, који је обишао са министром Томиславом Момировићем почетак радова на реконструкцији моста у центру Младеновца, рекао је да ће се изградњом фабрике за пречишћавање отпадних вода у Великом Селу решити 80 одсто испуста канализације у Саву и Дунав.

"Остаје да се реши још 20 одсто, али први пут у Србији се решава проблем канализације и отпадних вода", рекао је Весић.

Весић је прецизирао да Београд има 100 испуста канализације у Саву и Дунав, наводећи да се годишње у те реке сипају фекалије запремине 60.000 олимпијских базена, те да не постоји ниједан град у Европи који толико трује реке.

Од укупно четири милијарде евра инвестиција у еколошке пројекте на територији Србије, у Београду ће, рекао је, бити инвестирано око 400 милона евра не рачунајући фабрику за прераду отпадних вода у Великом Селу.

Прва фаза која кошта око 270 милиона евра почиње у септембру, најавио је Весић прецизирајући да та фабрика покрива 1,5 милиона грађана престонице, наводећи да се такође раде и фабрике у Обреновцу, Батајници, Гроцкој, Остружници.

"Ми смо срећни што имамо јединствену политику јер омогућава да се решавају проблеми људи, рекао је Весић и захвалио министру Томиславу Моморовићу што је увек на располагању Београду и решава проблем.

Весић је рекао да нису сви у Влади Србије такви министри.

"Има и других министара који то раде, министарка Вујовић, Јоксимовић, министар Вулин, Недимовић, Мали и наравно премијерка Ана Брнабић који су увек ту када треба да се помогне Београду. Јер, Београд чини 40 одсто БДП-а земље и најзначајнији је регион. Ако се Београд развија развија се читава Србија", рекао је Весић.

Што се тиче самог Младеновца у тој општини ће, како је рекао, бити урађено 70 километра канализационе мреже што се није догодило у последњих 50 година.

Такође, завршава се постројење за прераду отпадних вода у Међулужју, следи тендер за изградњу седам километара секундарне мреже у Међулужју, а расписан је тендер за још један вртић у Младеновцу, додао је Весић.

Весић је истакао да се ради и на регионалном водоводу Макиш-Младеновац, као и на пројекту БГ воза.

"БГ воз треба да повеже општине као што су Младеновац, Сопот, Барајево, Лазaревац, Сурчин, Обреновац са центром града. Ми смо пре две године покренули БГ воз односно спојили Младеновац са Београдом, али имамо само три поласка дневно, што је недовољно", оценио је Весић.

Kада се буду урадили дупли колосеци грађани Младеновца ће, према Весићевим речима, имати у шпицу воз на сваких 20, 25 минута према центру Београда и два шпица на око сат времена што ће, како је рекао, бити више него довољно.

 

 

Извор: Танјуг