Вести

Весић: Почели радови на постављању споменика Стефану Немањи

На Савском тргу почели су радови на постављању монументалног споменика Стефану Немањи, оснивачу најпознатије средњовековне српске династије.

Заменик градоначелника Горан Весић после обиласка радова рекао је да је чин почетка постављања присуствовање историји, јер ће споменик једном од најзначајних српских владара на том месту трајати вековима.

"Његово време се памти као прекретница у историји и култури Срба. Он је са сином Растком утемељивач Српске православне цркве. Доказ је да српска историја траје 800 година и да су Срби стари европски народ са својом историјом, културом и традицијом", рекао је Весић.

Весић је оценио да је срамота што за све ове векове није подигнут споменик Стефану Немањи и рекао да је дошло време да се та неправда исправи.

Весић је изразио захвалност председнику Србије Александру Вучићу што је иницирао постављање споменика и додао да ће историјски моменат бити када га председник буде откривао.

"Вучић је од 2012. године урадио многе велике ствари за Србију али подизање споменика Стефану Немањи имаће највећу симболику - да Србија поштује своју историју", рекао је заменик градоначленика.

Споменик ће се налазити на будућем највећем тргу у Београду - Савском тргу, чија је реконструкција у току.

Трг од 32.000 квадратних метара имаће 20.000 квадратних метара за пешаке.

Споменик ће бити на 15 метара дугим шиповима који гарантују стабилности монумента висине од 23 метра, што је као седмоспратница.

Пре свечаног отварања споменик ће бити патиниран и осветљен.

У Србију су до сада стигла четири камиона са деловима споменика који су већ на градилишту Савског трга.

Весић је раније најавио да ће до 31. августа стићи друга четири камиона, док ће последња два са деловима споменика бити ту до 15. септембра.

Постављање споменика Весић је најавио до средине октобра, а крај реконструкције Савског трга на коме се налази најавио је до средине новембра.

 

 

Извод: Танјуг