Вести

Весић: Развијамо сваки град и сваки крај Србије

Након 17 месеци од почетка радова на месту некадашњег ресторана "Лопта",  свечаним отварањем почео да ради горњомилановачки јавни базен у затвореном простору.

Објекат су отворили министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић и председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић. Градња је коштала око пет милиона евра, што ће кроз три године бити отплаћивано из општинског буџета, а извођач посла био је "Јадран д.о.о." са низом специјализованих подизвођача.

Након пресецања врпце испред објекта затвореног базена, министар Весић, обратио се окупљеним грађанима и поручио да  је ту у име  председника Србије Александра Вучића и мандатара за састав нове Владе, Милоша Вучевића, који са пуно пажње гледају колико се развија сваки град и свака општина у нашој земљи, па наравно и Горњи Милановац.

"Ово је велики дан за Горњи Милановац јер на 40 хиљада становника колико има ова општина улагање владе РС је око 1, 500 евра по глави становника и то је прави начин да се развије сваки наш град и сваки крај Србије. Од кад знам за себе сви слушамо приче о децентрализацији Србије и то је била прича сваког политичара али се децентрализација Србије дешава тек у последњих 10 година, а да би се Србија децентрализовала значи да треба да изградимо путеве, пруге, брзе саобраћајнице и да уложимо у свако место у Србији, да би људи могли пристојно и достојно да живе од свог рада. И зато се у последњих 10 година у време док Србију води Александар Вучић први пут дешава права истинска децентрализација, да свако место постане добро место за живот људи, да могу брзо и лако да дођу у друге делове Србије и да се наравно сваки део Србије развија", рекао је министар Весић.

Министар Весић истакао је да тамо где се изгради пут, ту долазе и нове инвестиције.

"Само обилазница око Горњег Милановца, осим што ће град растеретити од камионског саобраћаја, што је важно за комфор живота људи, обезбедиће да се формира нова индустријска зона, што значи нове инвестиције, мада сте ви град који има снажну привреду и где је иначе незапосленост негде око три одсто, што значи да сте на европском просеку па чак и бољем од многих европских земаља", поручио је министар Весић.

Министар Весић рекао је да Србију у предстојећем периоду очекује наставак инфраструктурних радова, привлачење страних инвестиција како би као што је председник Вучић обећао, 2027. године просечна плата у Србији била 1.400 евра а просечна пензија од 650 евра. 

"Знам да ће неки рећи да је то заиста висок циљ, али ми смо и до сада постизали високе циљеве. Сетите се да је 2012. године просечна плата била нешто више од 300 евра, а да је данас већ прешла 800 евра и да настављамо тим путем да развијамо Србију", рекао је министар Весић. 

Министар Весић нагласио је да само економски снажна Србија може да штити своје политичке, војне и националне интересе, да купује нове авионе за своју војску и добру технику, како би били безбедни. 

"Сиромашна земља не може да брани ни себе а камоли друге. Наша економска снага је разлог и залог да ћемо моћи да бранимо интересе своје земље како на Балкану тако и у свету. Погледајте само битку коју је председник водио у Уједињеним нацијама, поново су одложили усвајање резолуције а против нас није само део Босне и Херцеговине, пошто ова одлука није заједничка, јер је нису потписали ни Срби ни Хрвати, против нас су и САД и Немачка и многе друге моћне земље, које заиста имају много утицаја у свету, а једна мала Србија је успела успешно да се супротстави, не тако да ратујемо са њима, већ да бранимо сопствене интересе и да будемо свој на своме и да не дамо да нам други уређују како ће се уређивати наша земља. Србија сада уређује себе саму, уређујемо Србију по мери сваке грађанке и грађанина, по мери сваког човека", рекао је министар Весић.

Министар Весић рекао је да је управо због свега наведеног отварање базена у Горњем Милановцу важно без обзира што то није милионска инвестиција. 

"Тачно је да то није велика инвестиција када погледате путеве, пруге и све друго што кошта стотине милиона и милијарди, али чињеница да је ово важна ствар за комфор живота људи у Горњем Милановцу, да ће ова деца која су овде пред нама имати бољи квалитет живота него што су имали њихови родитељи и то јесте обавеза свакога од нас који у овом тренутку имамо ту част и обавезу да можемо да водимо и општину и земљу, свако у својој надлежности, учинимо све да некој деци која долазе после нас оставимо бољи Горњи Милановац, бољу Србију, са мање проблема него што смо их ми затекли. И ако тако будемо радили наша земља ће напредовати. И зато све што радимо и та обилазница и нова Општа болница и овај затворени базен и свака школа која се реконструише и свака амбуланта и сваки сеоски пут који ће бити урађен као и ауто-пут "Милош Велики', ауто-пут Београд-Зрењанин, као и брза пруга од Новог Сада до Суботице, а од ове године ће се кренути да се ради и према Нишу, чине један велики мозаик велике и успешне Србије", поручио је министар Весић.

Према његовим речима да би се наставио просперитет и раст државе неопходна је помоћ и подршка сваког грађанина Србије председнику Вучићу.

"Ово је победа данас као што ће бити победа када будемо завршили обилазницу, када завршимо брзу пругу, победа свих нас, сваке грађанке и сваког грађанина и то је Србија коју желимо да видимо, Србија која напредује, која се развија, која брине о својој деци, Србија у коју се људи који су отишли враћају и у којој ће у сваком месту моћи пристојно да се живи од сопственог рада", закључио је министар Весић.

 

 

Извор: Танјуг