Вести

Весић: Ребаланс показује да је Град финансијски стабилан

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ребаланс буџета који је на дневном реду београдске скупштине, показује да је град финансијски стабилан, а гласањем за њега, одборници, између осталог, гласају да у новембру, како је и обећано, почне изградња метроа.

Весић је на седници истакао да према ребалансу, буџет Града заједно са буџетима градских општина износи више од 150 милијарди динара, прецизније 1,28 милијарди евра.

Подвукао је да је то највећи буџет у историји града Београда који показује да се у граду добро послује.

Како је рекао, овим ребалансом и буџет Града и буџети градских општина повећани су за пет одсто у односу на претходни ребаланс.

Весић је појаснио да су у овом ребалансу обезбеђена средства за изградњу насипа и колектора 3 и 4 на Макишком пољу, за изградњу надвожњака у Батајници, као и за финансирање пројектовања друге линије метроа.

Између осталог, поменуо је да су одвојена и средства за финансирање боравка деце у предшколским установама, као и средства за нових сто личних пратилаца за децу са сметњама у развоју чиме ће их у Београду укупно бити око 600.

Коментаришући критике представника опозиције о ребалансу буџета, које су изнели на конференцији испред зграде у којој се одржава седница, Весић је рекао да ће они који ништа не раде увек критиковати.

Весић је рекао да ће Град на крају ове године дуговати 281 милион евра за враћање старих кредита, а буџет бити 1,282 милијарде евра, те додао да критике о ребалансу буџета износе они у чије време је Град дуговао 1,2 милијарде евра, а буџет био 565 милиона евра.

"Овим ребалансом обезбеђујемо да почнемо да радимо београдски метро и зато ћете имати нападе на овај ребаланс јер је изградња београдског метроа ноћна мора за све који су против ове власти јер је то доказ колико су били неспособни", рекао је Весић.

Навео је да се метро обећава још од 1970. године, али да до сада нико није имао ни довољно новца ни урбанистичких услова за изградњу метроа.

Најавио је да ће следећа седница бити одржана 8. новембра и да ће тада на дневном реду, између осталог, бити план генералне регулације шинских система у престоници којим је предвиђено ширење трамвајске мреже и БГ воза, као и изградња београдског метроа.

Навео је да ће и тада бити оних који ће критиковати, само да се метро не изгради.

 

 

Град основао Фондацију за децу и младе

Београд је данас, одлуком Скупштине града, основао Фондацију за децу и младе Београда. Како је истакао Весић, разлог је у томе што постоји један број породица, углавном са више деце, које нису препознате у систему социјалне заштите, а потребна им је помоћ.

"Имамо много породица самохраних родитеља, најчешће мајки, без довољно прихода, за које ћемо обезбедити разне врсте помоћи, посредством конкурса. То ће бити помоћ у храни, за набавку школског прибора, помоћ у одећи до тога да се обезбеди преквалификација за родитеље како би добили посао. Свако дете заслужује срећно детињство и ниједно дете не сме да буде гладно", поручио је Весић.

Управни одбор имаће петнаест чланова, махом јавних личности, уз представнике компанија које буду донатори. На период од четири године председница овог одбора је Леонтина Вукомановић, а чланови су Дејан Станковић, Лазар Марковић, Лазар Ристовски, Виктор Савић, Верица Брадић, Бранко Милићевић Коцкица, Јелена Карлеуша, Оливера Милетовић, Силвија Алавања.

"Надам се да ћемо помоћи што већем броју породица. Осим новчане помоћи, позив компанијама јесте да помогну да се самохрани родитељи запосле, како би могли да сами прехране своју породицу и да се довољно оснаже, што је и крајњи циљ",  рекао је Весић.

Весић је подсетио да је Град раније основао и Фондацију за младе таленте Града Београда, захваљујући којој је до сада помогнуто више од две стотине младих људи, како би наставили да развијају своје таленте.

 

 

Именима улица настављамо да негујемо културу сећања

Одборници Скупштине града усвојили су данас три одлуке о именовању улица, па Београд од данас има Улице Драге Обрановић и Марка Марковића, док је једна улица на Палилули добила име Нова вучевска.

Весић је рекао, образлажући одлуку да Драга Обреновић добије улицу у Београду, да је у питању нова саобраћајница на општини Савски венац у оквиру Београда на води“,.

"Та улица до сада није имала име, а понеће име краљице Драге Обрановић. Сви знамо ко је Драга Обреновић, мада се она још увек погрешно зове Драгом Машин. Она је убијена као Драга Обреновић и једина је српска краљица која нема улицу у Београду.  Њен супруг је „добио“ највећи булевар у Београду – булевар краља Александра Обреновића, а њој је својевремено приписана кривица за убиство краља Александра. Тако је Драга Обреновић остала без улице у Београду, а суштински једина њена „кривица“ је што је сопственим телом заштитила супруга и „добила“ 20 метака. Она је помагала уметност, а могу да потврдим да се њено име на Хиландару и даље изговара са страхопоштовањем. Она је заслужна што је Хиландар крајем 19. века остао српски манастир, будући да је попут манастира Зограф запао у дугове које су откупили Бугари, па је Краљевина Србија у последњем тренутку откупила дугове и обезбедила новац за финансирање манастира, што је дело Драге Обреновић. Она није могла да иде на Хиландар, али је убедила свог супруга који је тако постао први српски краљ који је, 1896, године, посетио Хиландар. Да ништа друго није урадила у животу, а урадила је много, Драга Обреновић је заслужила улицу у Београду. На овај начин ћемо исправити историјску неправду", рекао је Весић.

Према његовим речима, друга одлука тиче се преименовања Жумберачке улице на општини Чукарица, која ће понети име прослављеног спротског коментатора Марка Марковића.

"Он је један од наших најбољих спортских новинара, а управо је неколико удружења спортских новинара подржало ову иницијативу. Марко Марковић је својевремено добио улицу на општини Палилула, али у питању је један сокак у којем живи само две или три породице. То је била грешка и у договору са станарима та улица је преименована у Нова вучевска, док ће Жумберачка на Чукарици понети име Марка Марковића. Он се тако придуружио другим новинарима и уметницима који су добили улице – Новак Новак, Богдан Тирнанић, Предраг Милојевић, Драган Сакан.... ", додао је Весић.

Весић је истакао да кроз имена улица Београд наставља да негује културу сећања и памти важне људе за нашу историју и друштво.

"Замолио бих одборнице и одборнике да се мало више позабавимо именима улица у Београду, јер сам недавно са заменицом председника Скупштине града – Андреом Радуловић, направио анализу и увидео да је несразмеран однос мушкараца и жена чија имена носе београдске улице. Мислим да је проценат броја улица названих по знаменитим женама из наше историје чак испод 10 одсто.  Ред би био да то променимо и позабавимо се женама које заслужују улице у Београду, пошто жена има више од 50 одсто у популацији и однос у именованим улицама према мушкарцима је несразмеран. Сигурно постоји много жена које су урадиле нешто важно за Београд и Србију, а попут Драге Обреновић, немају „своју“ улицу у нашем граду. Много професорки, научница и глумица заслужују да их памтимо на овај начин и зато молим све одборнике и нарочито одборнице, да се тиме више позабавимо. Тиме бисмо дали додатни допринос да се несразмеран однос промени. На то нас закон не обавезује, али имамо моралну обавезу. Морамо да водимо рачуна о тим стварима јер свако ко је на неки начин задужио ову земљу или град, требало би да „има“ улицу у Београду, без обзира на пол", поручио је Весић. 

 

Усвојена Одлука о техничким условима за угоститељске објекте у стамбеним зградама

Угоститељски објекти који се налазе у стамбеним зградама неће имати право на отворени пламен и загађивање какво се до сада често дешавало у стамбеним градама, рекао је Весић на седници Скупштине града Београда, образлажући Одлуку о ближим техничким условима за угоститељске објекте који се налазе у стамбеним зградама.

"Уводимо и обавезу хостела да пре почетка делатности закључи уговор са стамбеном заједницом. То радимо зато што се често дешава да неко закупи велики стан или два и направи хостел за који нико у згради не зна. Зато свако обављање пословне делатности у згради мора да буде у договору са станарима, у складу са Законом о становању. Без уговора са стамбеним заједницама хостели неће моћи да добију дозволу за рад", рекао је Весић.

Весић је најавио и доношење Плана акустичног зонирања града којом ће за сваки део града бити утврђени извори буке на основу чега ће сви угоститељи моћи да уведу мере заштите од буке, нагласивши да ће контроле Комуналне милиције бити ригорозне.

"Имао сам већ састанак са власницима сплавова и свима сам рекао да ме не интересује ко су, колико пара имају и ко стоји иза њих, већ да неће радити нико ко буде емитовао буку вишу од дозвољене", рекао је Весић, истакавши да нико нема ништа против угоститеља али да они морају радити тако да не малтретирају друге људе.

Весић је такође рекао да ће на такси станицама бити омогућено постављање тоалета као привремених објеката.

"Можда то не може баш свуда да се уради, попут најужег центра града, али на овај начин можемо да уредимо много такси станица. То су иначе замолили сами таксисти и ми ћемо то учинити онако како треба и у складу са урбаним мобилијаром", рекао је Весић.

 

Градска управа добила Секретаријат за пољопривреду

Градски одборници сагласили су се на данашњој седници да се оснује Секретаријат за пољопривреду, јер је како је објаснио Весић, пољопривреда све значајнија за привреду Београда.

"Тај Секретаријат је укинут, постојао је до 2012, и то је била грешка. Много сам се бавио пољопривредом последњих година, ми имамо 250.000 хектара пољопривредне површине, обрадивог земљишта на територији града и највећи смо пољопривредни регион после Војводине. Пољопривредници заслужују да имају свој секретаријат. Од 2012. године издвајамо око 20 милиона за помоћ пољопривредницима, а следеће године издвојићемо 300 милиона динара, што је око 2,5 милиона евра, и то је помоћ коју ће пољопривредници добијати мимо онога што добијају редовно од државе. То је помоћ за пластенике, пчеларе, за куповину механизације. Хоћемо да покренемо часопис за пољопривреднике, имамо идеју да покренемо канцеларију како би пољопривредницима помогли да учествују у пројектима Европске Уније, а добио сам и добар предлог да уведемо и пројекат за органску храну", објаснио је Весић.

Како је навео, веома је мали проценат искоришћености средстава Европске Уније у овој области и додао да ће канцеларија о којој је говорио помагати пољопривредницима, између осталог, и за бесплатно писање пројеката. Према његовим речима, у Београду има 33.000 регистрованих пољопривредних домаћинстава.

Весић је најавио да ће се на некој од наредних седница пред одборницима наћи и стратегија развоја Београда до 2030. године, а која је рађена у сарадњи са Београдским универзитетом.

"У тој стратегији видеће се колико је пољопривреда добила на значају. До сада смо се понашали као да пољопривреда не постоји. Први корак је да се оформи Секретаријат за пољопривреду, а онда ћемо много више моћи да се позабавимо пољопривредницима Београда", истакао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг