Вести

Весић: Ребалансом буџета обезбеђена средства за инфраструктурне пројекте

Зaмeник грaдoнaчeлникa Београда Гoрaн Вeсић je пoдсeтиo дa je Скупштинa грaдa усвojилa рeбaлaнс буџeтa кojи изнoси вишe oд 1,2 милиjaрдe eврa, истaкaвши дa je тo рeкoрдaн буџeт у истoриjи Бeoгрaдa.

Грaд дo крaja гoдинe трeбa дa врaти 271 милиoн eврa крeдитa, рекао је Весић.

"To je знaтнo пoвoљниja ситуaциja нeгo прe oсaм гoдинa, кaдa je Грaд дугoвao oкo 1,2 милиjaрдe eврa, a буџeт му je биo 565 милиoнa eврa. Финaнсиjски дoбрo стojимo штo нaм oмoгућaвa улaгaњa у знaчajнe инфрaструктурнe прojeктe", прeцизирao je Вeсић.

Рeбaлaнaс je, прeмa њeгoвим рeчимa биo нeoпхoдaн дa би сe oбeзбeдиo нoвaц зa нaсипaњe Maкишкoг пoљa с кojим пoчињe изгрaдњa мeтрoa у Бeoгрaду.

"Taкoђe дa би сe урaдили кoлeктoри нa Maкишкoм пoљу, за приступнe сaoбрaћajницe, зa фaбрику вaкцинa у Зeмуну кao и зa нaстaвaк изгрaдњe нoвe aутoбускe и жeлeзничкe стaницe у Блoку 42", нaвeo je Вeсић.

Весић je пoнoвиo дa je Грaд oбeзбeдиo срeдствa зa свe пoмeнутe инфрaструктурнe прojeктe, тe дa сe нoвaц не узимa из крeдитa. 

Весић је истакао да је посебно поносан  на  оснивање Фондације за децу и младе Београдеа и подсетио да је разлог оснивања изјава мајке из Обреновца чије су ћерке погинуле, да су живеле и умрле гладне. 

"Ова фондација је основана како ни једно дете на територији Београда не би било гладно и како би свако дете иимало право на срећно детињство. Постоји један број породица  који је препознат у социјалном систему, али помоћ коју добијају није довољна да те породице преживе. То су углавном породице са самохраним родитељима који немају довољно средстава да прехране своју децу. Ова фондација је управо ту да помогне да се обезбеди храна, школски прибор, одећа за ту децу, али и прекфалификација за мајке и да им се обезбеди пристојан посао", рекао је Весић.

Весић је поновио да је својом покретном канцеларијом посетио породицу самохране мајке са петоро деце у Прогару која није тражила никакву помоћ већ посао, Град јој је помогао и она је почела да ради ове недеље као геронтодомаћица у Сурчину. 

"То ће бити посао ове фондације, да те породице добију додатну помоћ. Биће  објављиван конкурс који ће стално бити отворен, те породице ће моћи да се јављају, а одлуку ће доносити угледне личности из друштва и тако показујемо да фондација има кредибилитет", нагласио је Весић.

 

Скупштина града 8. новембра о плану генералне регулације шинских система

Весић је изјавио да ће се 8. новембра Предлог плана генералне регулације шинских система наћи пред одборницима на седници Скупштине Града Београда, након чега се може издати грађевинска дозвола и почети са изградњом метроа.

"Када је у питању метро неке примедбе су прихваћене, комисија ради и завршиће свој посао до 8. новембра. То је последњи неопходан корак како бисмо почели изградњу метроа",  рекао је Весић.

Весић је нагласио да план генералне регулације шинских система није само важан због метроа него и због БГ воза.

 "На тај начин ће се повезати Сурчин и Обреновац с новим линијама које сада не постоје, а појачаће се и линије према Младеновцу, Барајеву и Сопоту. Сви становници приградских општина за четири, пет година ће имати на сваких 10 до 12 минута воз до центра града „у шпицу” и 45 минута „ван шпица”. Ово ће омогућити да живите у Младеновцу и радите у Београду и обратно као и то да функционишемо као једна целина", рекао је Весић.

Весић је подсетио да ће се проширити и трамвајске линије за 42,6 километара.

"Продужићемо трамвај од Пожешке према Цераку, од Јурија Гагарина према Лединама и Бежанијској коси, од Богословије на Аду Хују па мостом на леву обалу Дунава. Тако ће се омогућити да трамвај буде још присутнији у граду што значи скоро потпуни прелазак на шински систем превоза",  закључио је Весић.

 

Осуђујем напад на екипу Хитне помоћи

Весић најоштрије осудио напад на екипу Хитне помоћи, која је јутрос изашла на терен у Улицу Деспота Стефана. Како је прецизирао, техничар Хитне помоћи нападнут је ножем када је упозорио пацијента да треба да стави маску.

" То говори колико је кампања која се води против свих мера заштите од короне негативна. У свету се пооштравају мере јер се погоршава ситуација. Опасно је што људи подлежу дезинформацијама, уместо да се вакцинишемо и поштујемо мере. Постоје људи који мисле да корона не постоји и спремни су чак и да угрозе безбедност неког ко их само упозорава на обавезно коришћење маске при уласку у кола Хитне помоћи. Осуђујем такав напад. Као држава морамо још више да се позабавимо том невероватном пропагандом", рекао је Весић.  

Весић се осврнуо и на недавна окупљања испред места становања наших епидемиолога и вређања, те је оценио да је то страшно, недопустиво и да „личи на Немачку тридесетих година прошлог века”. 

"Једини начин да изађемо из кризе јесте вакцинација. У Београду смо јуче прешли 60 одсто вакцинисаних првом дозом, односно вакцинисано је око 832 хиљаде људи, а кад је реч о другој дози данас или сутра биће премашена бројка од 800 хиљада. Трећом дозом вакцинисано је око 250 хиљада људи, односно више од 20 одсто. То је добар резултат, али да бисмо смо се потпуно заштитили потребно је још око петнаест одсто", рекао је Весић. 

Весић је на крају истакао да се последња два дана број вакцинисаних у Београду увећава. 

 

 

Извор: РТС1