Вести

Весић: Решавамо проблеме у јавном превозу слепих и слабовидих особа

Заменик градоначелника Београда Горан Весић састао се са представницима Удружења слепих и слабовидих особа, а како је тема била градски превоз, у разговору у Старом двору учествовали су и градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, ресорна секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, те представници ГСП-а, синдиката овог предузећа и компаније „Кенткарт”. Весић је подсетио да му је на проблеме у коришћењу јавног превоза указано прошле недеље када је обележаван Дан белог штапа, због чега је и инициран овај састанак.

"Ово је била прилика да се директно од слепих и слабовидих особа чује са каквим се проблемима суочавају и да се разговара шта краткорочно може да се уради како би им јавни превоз био доступнији, а шта на средње и дуже стазе. Оно што одмах можемо да урадимо јесте то да се да налог Секретаријату за саобраћај да поново стави у функцију све звучне раскрснице јер су, нажалост, многе од њих искључене због притужби грађана који живе у околини, а који би требало да имају разумевања. Друго, „Кенткарт” ће добити задатак да стави у функцију све валидаторе како би се на свакој станици чуо звучни сигнал и како би слепе и слабовиде особе знале која је тренутна и следећа станица", навео је Весић.

Весић је прецизирао да су се представници овог удружења похвално изразили према већини возача јер често помажу, али је договорено да се направи и својеврсна едукација возача о сензибилности према овим особама како би се разумеле њихове потребе. Посебно је указано на станицу „Зелени венац”, где је велика фреквенција аутобуса, с планом да се звучним сигналом објављује када који аутобус долази, на чему ће се радити у наредном периоду.

"Београд је са „Телекомом” потписао уговор о „смарт ситију”, а један од сервиса биће и онај за помоћ особама са инвалидитетом у јавном превозу. Они ће учествовати у креирању тог сервиса, а план је да се направи мобилна апликација прилагођена особама са инвалидитетом да би добијали информације како најкраће да се крећу кроз град, који јавни превоз да користе и слично. Ова апликација омогућила би и да се особе са инвалидитетом пријаве да се налазе у возилу и на којој станици силазе, о чему би био обавештен возач, или да се пријаве да се налазе на одређеној станици и да треба да користе одређену линију превоза. Надам се да ће та апликација бити пуштена у рад најдуже у наредних шест месеци", рекао је Весић.

Подсетио је да су процене такве да око десет одсто суграђана има неку врсту инвалидитета, те да је веома важно да се разговара.

"Морамо да покажемо сензибилност према особама са инвалидитетом и да учинимо све да они буду једнаки чланови друштва. Мислим да смо направили велики помак и да ћемо показати да је наш град заиста без баријера", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг