Вести

Весић: Стриктно поштовање мера интерес здравља и економије

Свака мера која се доноси мора да буде у интересу јавног здравља, али и економије јер не смемо да дозволимо да економија опет стане. Моја порука другим политичарима је да не плаше народ, већ да се сконцентришемо да применимо постојеће мере и научимо да живимо са короном, док се не пронађе вакцина, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је подсетио на ситуацију из марта, када је било мање заражених, а био је полицијски час и нагласио да смо се тада први пут суочили са пандемијом и да нико није знао како на њу да реагује.

"Било је нормално да у том тренутку реагујемо као и све друге земље у Европи са веома оштрим мерама. Сада имамо ситуацију да има више лекова као да и ми и грађани имамо више искуства и морамо да научимо да живимо са короном. Ми не можемо да чекамо, а да привреда не ради, јер ако привреда не буде радила неће бити ни плата за лекаре као ни за здравствену заштиту. Све земље у свету веома инсистирају на томе да привреда ради јер су и тамо као и код нас угрожене одређене гране привреде", нагласио је Весић.

Весић је подсетио да у Београду у угоститељству ради 40.000 људи и да уколико ова грана не буде радила, толики број породица остаће без извора зараде. А већ су, како је рекао, угрожени радници у туризму, сектору забаве.

"Ми инсистирамо на стриктном спровођењу постојећих мера, а није тајна да се оне не спроводе довољно стриктно. Разлог је што по нашем закону само санитарни инспектори могу да изричу казне и контролишу поштовање прописа. Ми имамо у Србији 140 таквих инспектора што је апсолутно недовољно. Зато је Град инсистирао на измени закона и да се омогући да више лица контролише спровођење мера", рекао је Весић.

Измене тог закона, најавио је, наћи ће се следеће недеље пред посланицима што значи да можемо да укључимо много већи број људи у контролу мера.

Угоститељски објекти ће радити и даље до 23 сата, уз прописане мере да једна особа иде на четири метара квадратна, уз раздаљину од метар и по - рекао је Весић, који је нагласио да само један до два одсто угоститеља не поштује мере.

Kако је навео, због тога не треба сви да испаштају, већ треба да се казне они који не поштују мере, и угоститељи и грађани.

Највећи број зарази се на журкама које се одржавају на сплавовима и криви су организатори, а не гости. У кривичном закону стоји да ко у време епидемије намерно шири заразу треба кривично да одговара, истакао је Весић.

Весић је истакао да је веома важно да у овој ситуацији будемо јединствени и не покушавамо да је злоупотребљавамо.

Весић је указао да поједине политичке странке, као и поједини медији покушавају да злоупотребе ситуацију са корона вирусом, наводећи пример куповине опреме за ковид болнице по хитном поступку.

Зна се да се у време епидемије ради по хитним процедурама, јер не могу болесници да чекају три месеца да би се обавио тендер редовним путем. Веома је важно да стојимо иза мера Kризног штаба, као и наших лекара који раде веома тежак посао скоро девет месеци, навео је Весић.

Весић је нагласио да се мере не доносе на основу тога шта неко жели већ на основу тога шта предлажу епидемиолози и шта је добро за нашу земљу и економију како би и даље била најбоља у Европи као што и јесте у последња два квартала.

Весић је навео да долази време слава, али и да велики део грађана разуме да је то ризично.

Ове године неће бити организована традиционална манифестација за децу испред Храма Светог Саве "Божићно сеоце". Исто тако неће бити ни оних кућица у центру града, али ћемо обезбедити да преко неких телевизија буде пренос дочека Нове године. Организоваћемо један занимљив програм на неколико локација где ће, између осталог, млади музичари певати песме о Београду, али без публике. Имаћемо и ватромет у поноћ, али неће бити масовних окупљања, најавио је Весић.

Весић је додао да поштовање мера може добро да функционише, а то показује мали број заражених у школама и вртићима.

Суштина је да је заштитимо наш здравствени ситем. Показало се да успевамо да издржимо и овај талас. Београдску арену смо ставили у функцију са 510 кревета и 215 кисеоничких места, то није било могуће ни у првом ни у другом таласу. До 1. децембра ће бити завршена ковид болница у Батајници са 1.000 кревета. Само у Београду ћемо имати 1.510 нових места, независно од постојећих капацитета. И тиме ћемо омогућити другим болницима да могу да раде и са другим пацијентима, указао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/Курир