Вести

Весић: Суђењем за злочине ОВК се руши стерeотип о борби Албанаца

Заменик градоначелника Београда Горан Весић оценио је да се суђењем за злочине ОВK руши стереoтип који је постављен на западу о томе да је борба Албанаца била борба против угњетавања од стране Срба, а утицаће сасвим сигурно и на даљи развој политичких односа и преговоре.

"За ратне злочине лидера ОВK и те организације зна се дуже од две деценије. Очигледно је сада неко одлучио да они одговарају за то. Добро је што је та одлука донета јер свако треба да одговара за ратне злочине, без обзира ко их је починио и у име ког народа. Дуго су албански лидери били заштићени од правде и то је било јасно. Осим што је добро да одговарају они који су починили злочине, јер то је правда и тако треба да буде, добро је и то што руководство из Приштине неће имати ту врсту легитимитета у међународној заједници. То ће сигурно утицати на даљи развој политичких односа и преговора", навео је Весић.

Према Весићевим речима, ово што се дешава има двоструки ефекат за Србију је добро.

"Наша земља је имала снаге да сама суди онима који су у наше име чинили злочине. Ми имамо потпуно право да тражимо да одговарају они који су чинили злочине према српском народу, а на овај начин се руши и стереотип који је постављен на западу о томе да је борба Албанаца била борба против угњетавања од стране Срба"истакао је Весић.

Говорећи о изборима у САД, Весић је навео да је за Србију важно, ко год да буде изабран за председника, да као држава наставимо добре односе.

"Америка је једна од најважнијих светских сила, која је присутна и на Балкану. Kога ће изабрати није наша ствар. Можемо само са стране да посматрамо како делују други неки демократски системи. Показује се да неке примедбе које се нама износе од стране представника са запада не стоје баш на месту. Наш систем је очигледно савршенији и бољи од многих система, па и америчког"оценио је Весић.

Говорећи о исходу изборног процеса у САД, Весић је указао и на такозване "неверне електоре" који не гласају како је очекивано.

 

 

Извор: Пинк.рс