Вести

Весић: Све је на грађанима, не може инспекција да уђе у свако возило

Заменик градоначелника Горан Весић апеловао је на Београђане да у јавном превозу поштују превентивне мере против ширења короне, пошто инспекција не може да контролиште свако возило.

"На улици је тренутно 1.641 возило, нема те инспекције и контроле која може да котролише свако возило", поручио је Весић.

Весић је рекао да је све на свести грађана, као и да је слична ситуација и са угоститељима и тржним центрима, који имају проблем када неко дође и неће да стави маску.

"Ако сви заједно не будемо радили на томе, нећемо успети", нагласио је Весић.

 

За два дана контролисано 125 возила, написано 15 пријава

Весић је рекао да је за два дана извршена контрола ношења заштитних маски у 125 возила јавног градског превоза и да је написано 15 пријава за непоштовање те мере заштите.

Весић је рекао да су појачане контроле спроведене у возилима на 52 градске линије, девет приградских и две мини бус линије.

''Написано је пет пријава за правно лице, пет пријава одговорно лице у правном лицу и пет пријава за физичка лица, од којих је један возач'', рекао је Весић и нагласио да возачи обавезно морају да носе маске, осим тамо где постоје кабине у аутобусу.

Весић је рекао да је од 30.јула контролисано 5.649 угоститељских објеката и да је поднето више од 183 прекршајних пријава и 105 пријава суду за прекршаје за непоштавање мера, али не зна да ли су судови за прекршаје изрекли неке казне, јер немају обавезу да информишу о томе.

Весић је навео да је приметно да нема заражених из привредних активности, већ да су заражавања у ресторанима, на журкама.

''То је веома важно јер морамо да пронађемо меру између заштите јавног здравља и тога да привреда ради, јер привреда мора да ради, јер само у сектору услуга у Београду ради више од 100.000 људи'''', рекао је Весић.

Весић је нагласио да се не сме дозволити да привреда поново стане и поручио да то зависи од одговорности свих уз апел да се поштују мере заштите.

''Док се не нађе други начин маска је једина заштита и инсистираћемо да се у затвореним просторима носе маске.'', рекао је Весић.

Весић је рекао да је Београд највеће жариште у Србији, али да је то случај и са свим великим градовима у другим земљама у Европи.

''Брисел јутрос донео одлуку да затвори барове и кафее на месец дана, Фракнфурт је пре неколико дана донео одлуку да се скрати радно време до 22 сата, Берлин је такође донео одлику да после 23 сата не ради ни један објекат осим апотека и бензинских пумпи. У Енглеској је скраћено радно време до 22 сата, казна је 1000 фунти за оне који прекрше'', рекао је Весић.

 

Београђани преко вибера да објављују ко крши мере

Весић је рекао да ће грађани преко вибер апликације моћи да шаљу фотографије угоститељских објеката који крше мере и радно време и да ће то помоћи инспекцијама да реагују.

Весић је позвао и медије да извештавају о кршењу мера јер је чињеница  да неки објекти не поштују радно време, да раде иза један сат после поноћи, као што има и оних који најављују журке, а немају ни довољно простора да приме све те људе.

Весић је поручио да ће МУП, санитарна инспекција и комунална милиција вршити ригорозније контроле.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк