Вести

Весић: Траса метроа најбоља могућа, не постоји идеална

Траса будућег метроа је најбоља могућа, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић и додао да увек постоје дилеме када се раде велики пројекти, али да је добро да се грађани удружују и дају предлоге.

Весић је коментарисао незадовољство дела грађана и јавности због планиране трасе метроа, поручујући да са разлогом метро почиње из Макиша, јер је тај потез уз Сајам, каже, најоптерећенији саобраћајем у Београду.

"Траса метроа никада не може бити идеална, али је најбоља могућа. За Београд је најважније да почне да се гради метро, а после ће се надограђивати", рекао је Весић.

На питање зашто метро не пролази испод Клиничког центра, Весић одговара да ће се урадити подземни пролаз у том делу где ће се људи покретним степеницама из Клиничког центра возити до станице метроа.

"То је део плана и то је сигурно најбоље решење", додао је Весић.

Весић је рекао да су на првој линији метроа предвиђене четири станице за преседање са БГ возом - Макиш, Сајам, Панчевачки мост и Карабурма.

Такође, према Весићевим речима, на другој линији метроа биће две преседачке станице - железничка станица Земун, где ће, каже, ићи крак БГ воза према Сурчину и Обреновцу и друга, Макензијева улица, где се "прави подземна станица БГ воза".

Коментаришући да је најоптерећенији саобраћајни потез у Београду Макиш-Сајам, Весић је рекао да је на Сајму измерено око 9.000 путника у вршном часу и навео пример Правног факултета где је тек око 1.900 путника.

Грађевински факултет у Београду изнео је низ примедби на пројекат метроа, а Весић одговара да је то једини факултет чије примедбе се нису односиле на оно што се могло очекивати.

"Разумео бих да су имали примедбе на конструкцију станица, тунела. Њихове примедбе су се односиле на екологију, економију, саобраћај..., Они су предложили трасу из 1981. године, а та траса је за нас превазиђена јер није било иновирања података", рекао је Весић.

Весић је изразио жаљење што тај факултет не жели да учествује у пројекту, јер су њихове примедбе одбијене, али је истакао да ће врата Грађевинском факултету увек бити отворена.

"Имамо уговоре са седам факултета Београдског универзитета и са њима радимо", додао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва