Вести

Весић: У Београду дато 932.426 доза вакцина

У Београду је, закључно с јучерашњим даном, вакцинисано 553.291 особа, што износи 39,3 одсто пунолетног становништва, а ревакцинисано 379.135, односно 27 одсто пунолетног становништва, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је прецизирао да је до сада у Београду дато укупно 932.426 доза вакцина, за вакцинацију и ревакцинацију.

"Становништво Београда старости од 65 до 74 године вакцинисано је у проценту од 68,78 одсто", навео је Весић.

Додао је да је вакцинисано 46 одсто мушкараца и 54 одсто жена, а да је просечна старост вакцинисаних 59,1 године. У Београду је, како је рекао, од почетка масовне имунизације дато 629.380 доза вакцина произвођача Синофарм, 145.416 доза вакцине Фајзер, 118.069 доза вакцине Спутњик В и 60.741 доза вакцине АстраЗенека.

Весић је додао да је циљ да се вакцинише 750.000 Београђана.

 

Подземни пролази ће коначно бити сређени

Реконструкција подземних пролаза у Улици Јурија Гагарина и код Ушћа је завршена, изјавио је Весић и додао да је у току реконструкција подземног пролаза код Београдског сајма, те да ће у наредних месец дана почети и обнова подземних пролаза код палате Албанија и хотела "Москва".

"Kоначно ће подземни пролази бити сређени", рекао је Весић.

Навео је да су подземни пролази деценијама ругло града и да, кад год се уреде, недуго потом опет "не личе ни на шта".

"Овај пут смо расписали неку врсту концесије. Нашли смо приватну компанију која је добила дозволу да унутра постави рекламе и користи локале који се ту налазе, а заузврат је дужна да чисти и одржава уредним подземне пролазе", појаснио је Весић.

Истакао је да ће у наредних неколико месеци сви подземни пролази у Београду бити уређени.

"Свуда ће бити обновљене рампе за инвалиде и покретне степенице, а тамо где их није било, биће постављене", рекао је Весић и додао да ће подземни пролази бити додатно осветљени и свакодневно чишћени.

 

Реконструкција Скадарлије биће готова пре 10. маја

Радови на реконструкцији београдске Скадарлије биће завршени пре 10. маја, изјавио је Весић.

Весић је подсетио да је реконструкција Скадарлије рађена у неколико фаза и да је у току последња, и истакао да се радови изводе под контролом Завода за заштиту споменика културе града Београда.

"Kамен који се поставља је истог квалитета, исте структуре као онај који је постављен 60-их година прошлог века, када је Скадарлија направљена. Мења се комплетна канализација, инсталације, ставља се асфалтна подлога да би издржала камење, то јест да не би пропадало, као што се дешавало раније, рекао је Весић.

Додао је да ће све баште у Скадарлији бити онакве какве треба да буду, покретне.

"Скадарлија се полако уређује. Постоје четири фасаде које нису уређене и уредићемо их ове године. Осим тога, средићемо кућу Ђуре Јакшића где ћемо у подруму направити визиторски центар, а горе ће остати галерија и све оно што је сада, како би људи који долазе у Скадарлију, пре свега странци, могли да купе сувенире као успомену из Скадарлије", рекао је Весић.

Навео је да је Скадарлија једно од четири најпосећенија места у Београду, уз Храм Светог Саве, Kалемегдан и Музеј Николе Тесле.

Весић је рекао да има оних који су против било чега што се ради у Београду, иако су имали прилику да среде Скадарлију.

"Разумем да људи имају различита мишљења и да они који су у опозицији покушавају да нападну оне на власти, али да се противите сређивању и развоју свог града само зато што на томе мисле да скупе јефтине поене, то ми је невероватно, рекао је Весић.

Закључио је да ће Скадарлија бити сређена и да ће ту сви моћи да уживају.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ К1