Вести

Весић: У Блоку 42 на Новом Београду гради се нова аутобуска станица

Преко пута "бувљака" у Блоку 42 на Новом Београду гради се нова аутобуска станица, бетонирано је скоро 90 одсто станичног платоа, постављени шипови за нову станичну зграду, раде се и приступне саобраћајнице, а већ до краја године ту ће бити измештен део саобраћаја са Београдске аутобуске станице (БАС), изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић и подсетио да нову аутобуску станицу у Блоку 42 о свом трошку гради компанија БАС, на основу уговора о јавно-приватном партнерству са Градом Београдом који је обезбедио локацију, прикључке и приступне саобраћајнице.

"Наша намера је да, после железничке, изместимо и аутобуску станицу јер је већ деценијама уназад предвиђена нова аутобуска станица преко пута "бувљака" у Блоку 42 и зато што је Булевар војводе Мишића најоптерећенија саобраћајница у Београду због чега је неопходно смањити број аутобуса на тој саобраћајници, како би била фреквентнија", рекао је Весић.

Навео је да је бетонирано скоро 90 одсто станичног платоа и да почиње његово асфалтирање које ће, како се очекује, компанија БАС до октобра комплетно завршити.

У међувремену је, како је рекао Весић, завршен Анекс нове аутобуске станице који ће у будућности повезивати аутобуску и железничку станицу Нови Београд и који ће, како најављује, у функцију бити стављен већ на јесен.

"Када буде завршен станични плато, већ тада ћемо, користећи тај Анекс, моћи да пребацимо део аутобуских линија, односно полазака и долазака са аутобуске станице која се сада налази у старом делу града на нову аутобуску станицу", рекао је Весић.

Навео је да су урађени шипови и темељи за нову, велику станичну зграду аутобуске станице и додао да Град ради приступне саобраћајнице око самог комплекса, што подразумева проширење свих саобраћајница јер ће, када аутобуска станица буде заживела, ту бити много већи број аутобуса и аутомобила.

"До краја године ћемо већ изместити добар део аутобуског саобраћаја, а како се буде градила нова главна зграда аутобуске станице током следеће године, имаћемо пребачен комплетан аутобуски саобраћај аутобуске станице из старог дела града на нову у Блок 42", рекао је Весић.

Навео је да Град Београд истовремено разматра могућност да, кроз измену плана генералне регулације, обезбеди и неколико мањих аутобуских станица које ће такође бити понуђене БАС-у на управљање, као партнеру Града.

То ће, појаснио је, бити аутобуске станице по ободима града како би се растеретио сам улазак у Београд.

"Компанија БАС је изразила и намеру да разговара са железницом да буде оператер и железничке станице Нови Београд јер када је академик (Милан) Лојаница, који је један од наших најцењенијих архитеката, урадио пројекат нове аутобуске станице, истовремено је урађено и идејно решење за нову железничку станицу Нови Београд и биће идеално када то буде под једним кровом, да то буде једна станица која ће бити заједничка", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг