Вести

Весић: У фебруару Борча добија најмодернији дом здравља у Србији

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, заједно са министром здравља Златибором Лончаром, обишао је завршне радове на изградњи новог дома здравља у Борчи. Новоизграђени објекат посетили су и градски секретар за инвестиције Лука Петровић, државни секретар ресорног министарства Александар Стефоски, као и председник општине Палилула Александар Јовичић.

Весић је том приликом подсетио да је за непуних тринаест месеци изграђен објекат од око седам хиљада квадрата, прецизирајући да је око хиљаду и три стотине квадрата у гаражама и подземним просторијама. Укупна вредност радова је око 812 милиона динара.

Дом здравља ће имати десетак медицинских служби, као што су ултразвук, дијагностика, лабораторија, патронажна служба, кућно лечење, гинекологија, педијатрија, тако да ће ово бити место где ће већина грађанки и грађана Борче, којих има око 150 хиљада, моћи да задовоље примарне здравствене потребе. Било је крајње време за то јер је Борча била запостављена и инфраструктурно и по питању медицинске заштите, рекао је Весић.

Весић је најавио да би до краја овог месеца зграда требало да прође технички преглед, а након тога ће министарство опремити објекат.

Очекујемо да дом здравља почне да ради у фебруару, навео је Весић.

Заменик градоначелника најавио је још једну добру вест за житеље овог насеља - недалеко од новог дома здравља налази се празан плац, где ће бити будући вртић, један од шест у Београду за које је расписан тендер. Такође, расписан је и тендер за изградњу канализационе црпне станице "Крњача 2", што је, како је додао, увод у изградњу канализације на левој обали Дунава. Тај тендер треба да буде отворен у понедељак.

Обезбедили смо укупно око педесет милиона евра, од чега су петнаест милиона евра средства града, а 35 милиона евра Европске инвестиционе банке. Очекује се да на пролеће буде расписан тендер за изградњу осамдесет километара секундарне канализације и око седам километара примарне канализације, истакао је Весић.

Са Министарством саобраћаја преговара се о уређењу Зрењанинског пута, а очекује се и усвајање Плана генералне регулације шинских система, којим је предвиђено да у будућности трамвај пређе на леву обалу Дунава преко будућег моста код Аде Хује, за који је ипак тендер предвиђен до краја ове године. Борча ће добити и општински услужни центар.

Весић је најавио наставак улагања у објекте примарне здравствене заштите.

За месец дана завршићемо амбуланту у Угриновцима, нагласио је заменик градоначелника Београда.

Весић је захвалио ресорном министарству, Влади Србије и председнику Србије и на томе што се у Београду тренутно ради неколико болница - Ургентни центар, Дедиње 2, Инфективна клиника, а завршена је и болница у Батајници.

 

 

Извор: Танјуг