Вести

Весић: У октобру повеља о братимљењу Београда и Бања Луке

Београд и Бања Лука потписаће током октобра повељу о братимљењу, најавили су, после састанка у Бањалуци, заменик градоначелника Београда Горан Весић и градоначелник Бања Луке Игор Радојичић.

"Имамо 30 градова у свету са којима смо побратими, а у то одабрано друштво ући ће и Бања Лука. Посебно смо срећни и задовољни због тога", рекао је Весић.

Весић је подсетио да је формални разлог данашњег доласка делегације главног града Србије у Републику Српску, бициклистичка трка Београд-Бањалука, коју финансирају оба града.

То је, истакао је Весић, заједничка манифестација која показује колико смо повезани.

"Ми се у Бањалуци осећамо као код куће, као што је свим Бањалучанима кућа у Београду. Ово су састанци пријатеља из истог народа, који се сарадњом труде да се успоставе још чвршће везе", рекао је Весић.

Пренео је да се разговарало и о другим облицима сарадње, као и о заједничким акцијама у којима ће деца из Београда проводити одређено време у Бањалуци, док ће српска престоница такође угостити децу из Бањалуке.

У том смислу, договор је да се једном годишње организују Дани Бањалуке у Београду и Дане Београда у Бањалуци, културне манифестације, кроз које ће се грађани упознавати са културном понудом другог града.

Весић је навео да је за њега посебна ствар отварање Крајишке куће у Београду.

"То треба да буде место где ће произвођачи хране моћи да продају своје производе и да их покажу у Београду. То ће бити и место окупљања Крајишника у Београду. Хвала Богу, имамо много Крајишника, дали су велики допринос развоју Београда. Са великим задовољством ћемо урадити све што можемо да се у Београду отвори Крајишка кућа", поручио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг