Вести

Весић: Ускоро интегрисана наплата путарине између Србије и БиХ

У Влади Републике Србије потписан је Меморандума о пословној сарадњи у циљу интеграције система за електронску наплату путарине између Србије и Босне и Херцеговине.

Уговор су у присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горана Весића потписали директори јавних предузећа "Путеви Србије", "Ауто-путеви Републике Српске" и "Ауто-цесте Федерације Босне и Херцеговине", Зоран Дробњак, Недељка Ћорић и Денис Ласић.

Министар Весић је након потписивања рекао да овај уговор није финансијски толико велики као кад се граде путеви и пруге, али да је значајан, јер показује да се интегришемо у региону и зато што олакшава живот људима, како у Босни и Херцеговини тако и у Србији.

Министар Весић је рекао да очекује да ће интегрисана наплата путарине између Србије и Босне и Херцеговине врло брзо да заживи.

Министар Весић је најавио да очекује да ће 15. априла бити успостављена и заједничка интегрисана наплата путарине са Црном Гором, 15. маја са Хрватском, а да се у јуну очекује да заживи интегрисана наплата са Грчком.

"Један од мојих главних циљева кад сам постао министар био је да покушамо интеграцију наших система наплате путарина, како са Босном и Херцеговином, тако и са Црном Гором, Северном Македонијом, Хрватском, Грчком и свим другим земљама, јер тако значајно олакшавамо живот људи", рекао је министар Весић.

Према његовим речима, данас потписани документ омогућуће људима који имају тагове у Босни и Херцеговини, као и онима у Србији да несметано користе путеве, без заустављања. 

Министар Весић је захвалио министру комуникација и саобраћаја Босне и Херцеговине Едину Форту и министру транспорта и комуникација Републике Српске Недељку Чубриловићу, јер су дали велики допринос да се потпише данашњи споразум.

Министар Весић је подсетио да је Србија прошле године успоставила интегрисану наплату путарине са Северном Македонијом, наводећи да је у нашој земљи издато и преко 50.000 тагова. 

"Кад су у питању сарадња Србије и Босне и Херцеговине, ми у овом тренутку градимо један ауто-пут и две брзе саобраћанице између наше две земље. У овом тренутку градимо ауто-пут Сремска Рача-Кузмин и већ се у РС гради од Сремске Раче према Бијељини, део такође ауто-пута", рекао је министар Весић.

Према његовим речима, до краја ове године биће завршено и наших скоро 19,5 километара и то је први део ауто-пута Београд-Сарајево.

"Поред тога, ми ћемо ове године завршити и брзу саобраћајницу Шабац-Лозница везу до граничног прелаза Шепак, што ће бити још једна брза саобраћајница која повезује наше две земље", рекао је министар Весић.

Како је истакао, почиње да се ради и пут Слепчевић-Бадовинци, а градиће се и још један полумост поред Павловића моста како би имали четири траке моста. 

"На све стране појачавамо везе наше две земље", нагласио је министар Весић и додао да се на Српској Рачи прави интегрисан гранични прелаз са српске стране, а на Шепку са стране Босне и Херцеговине. 

Министар Весић је најавио и изградњу ауто-пута у наредних годину и по дана између Пожеге и Котромана, где ће се, како је објаснио тунелом улазити са стране Србије у Босну и Херцеговину.

Додао је да се очекује и да се са друге стране према Вишеграду такође прави саобраћајница.

Министар Весић је рекао и да су владе Србије и Босне и Херцеговине у сарадњи са железничим предузећима и Федерације и Републике Српске конкурисали у ЕУ за добијање средстава за реконструкцију пруге Београд-Сарајево. 

"Ми почињемо пројектовање већ наредне недеље за наш део пруге од Руме, значи Рума, Шабац, Лозница и на тај начин показујемо колико нам је важно да повежемо наше две земље", истакао је министар Весић. 

Министар Весић је навео и да ће се, када се буде ова пруга реконструирала, њоме возити брзином од 120 километара на сат, што, како је нагласио, свако ко користи ту пругу зна колико је то велики напредак у односу на оно што имамо сада.

"Време је да наш регион сарађује, да помажемо једни друге, јер само тако можемо да омогућимо да опстанемо и да преживимо у временима тешким који долазе. Зато је данашњи  догађај не толико финансијски важан као што је изградња ауто-пута, већ што ће олакшати живот људима и показати да Србија, Босна и Херцеговина и Република Српска сарађују заједно, да живимо исти живот и да желимо да се додатно интегришемо", закључио је министар Весић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг