Вести

Весић: Вакцина није само питање здравствене заштите, већ и економије

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је обишао на београдском сајму екипе Завода за биоциде које раде дезинфекцију и рекао да ће вакцинација бити настављена сутра. Како је објаснио дезинфекција се ради како би простор у којем се људи вакцинишу био потпуно безбедан.

До сада смо у две хале Београдског сајма вакцинисали око 45.000 људи. У почетку је ишло спорије, али смо се убрзали. Оне ће и даље остати у функцији, а обезбеђиваћемо и нове пунктове за вакцинацију јер, како је најавио председник Вучић, обезбеђено је нових милион вакцина, што значи да ћемо и даље вакцинацију радити овим темпом, рекао је Весић, коментаришући мудар потез председника Вучића који је током лета разговарао са разним произвођачима вакцина.

Показало се колико Србији значи снажно руководство и добра спољна политика председника Вучића. Данас је теже набавити вакцине и респираторе него нуклеарно оружје. Данас вакцина није само питање здравствене заштите, већ и економије. Оне земље које се што пре вакцинишу, пре ће почети да раде и јачају своју економију, рекао је Весић.

Весић је најавио да 8. фебруара почиње ревакцинација становништва и навео да је у Београду до сада вакцинисано више од 100.000 људи.

Ми смо друга земља у Европи по броју вакцинисаних у односу на укупан број становника, рекао је Весић и додао да су прве две недеље вакцинације прошле одлично.

Иначе, дезинфекцију на Сајму ради 15 екипа Завода за биоциде, а у граду укупно ради 25 екипа. Следеће недеље требало би да буде отворен још један пункт за вакцинацију, а реч је о хали Белекспо.

 

Завршићемо и Метро, сва обећања испуњавамо

Весић је рекао и да је у плану изградња Метроа. Будите сигурни као што смо свако обећање завршили, тако ћемо да почнемо да градимо Метро. Министар Момировић и ја путујемо у Француску да причамо са компанијама. То ће бити корак ближе да у новембру кренемо да градимо депо за почетак. О томе ће се причати вековима. Са изградњом Метроа и четири линије БГ воза, интегрисаћемо грађане у граду. Имаћемо еколошки систем превоза и то значи, рекао је Весић.

 

Разумем захтеве угоститеља да се радно време продужи до 22 сата

Весић је рекао да је криза са короном и економска, не само здравствена, па зато, како је рекао, морају се саслушати и захтеви угоститеља.

Имали смо састанак са угоститељима и подржао сам њихове захтеве. Криза није само епидемиолошка, већ и економска и друштвена. Морамо да водимо рачуна и о економији, она нам обезбеђује новац и за куповину вакцина. Суфицит који имамо је због штедње, али и о томе мора да се води рачуна, то није пресушан извор, рекао је Весић и додаје да је Србија ретка земља у Европи где се ради до 21 сат.

То значи да смо успели да нађемо меру да се сачува јавно здравље и да ради привреда, додаје Весић.

Како је рекао, у току је масовна имунизација у Србији, па то, наглашава, указује да се размишља о радном времену угоститељских објеката до 22 сата.

Током наредне недеље упутићемо захтев Кризном штабу да се продужи радно време угоститељских објеката. Желимо да поново ојачамо индустрију, али због свега тога мораћемо да имамо посебне састанке како би договорили поштовање епидемиолошких мера али и свега осталог, рекао је Весић.

 

Споменик Стефану Немањи доказ да постојимо вековима

Весић је рекао да критике на рачун споменика жупану Стефану Немањи је сукоб две Србије - лажне елитистичке и већинске на челу са Вучићем. Подизање споменика Стефану Немањи је доказ да смо ми стари народ који постоји вековима. Јуче сам провео неко време тамо и видео родитеље који деци причају о Немањићима. Будите сигурни да су неки ово први пут видели у животу. Сукоби око овога су идеолошки - лажне српске елите и већинске Србије на челу са Александром Вучићем, рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк