Вести

Весић: Вакцинација осетљивих категорија један од приоритета имунизације

Заменик градонaчелника Београда Горан Весић обишао је установу „Предах” која ради у оквиру Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, где се већ неколико седмица спроводи вакцинација корисника и њихових родитеља.  

Весић је истакао да на овај начин Град Београд жели да скрене пажњу на осетљиву категорију становништва која захтева посебну пажњу друштва. 

“Налазимо се у установи „Предах” намењеној за повремени и краткорочни смештај особа са сметњама у развоју, која ради у оквиру Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. Овде се већ дуже од месец дана обавља процес имунизације корисника ове услуге. У питању су одрасла лица, преко 18 година, са сметњама у развоју и до сада је вакцинисано око 250 корисника. Такође, вакцинисано је око 190 запослених у овом центру, а организујемо и вакцинацију родитеља како бисмо и њима омогућили да буду заштићени“, рекао је Весић. 

Весић је рекао да је то веома значајно јер тако, како је нагласио, показујемо да као друштво водимо рачуна о људима са сметњама у развоју.

“Као што је познато, велики број људи је стекао одређену врсту имунитета, што чак иде до 10 одсто, те као друштво морамо да покажемо солидарност тако што ћемо водити рачуна о лицима са посебним потребама. Због тога је вакцинација важна, како корисника тако и њихових родитеља, јер је битно да они буду здрави како би могли да воде рачуна о њима. Подсетићу да су се прошле године током ванредног стања често мењале уредбе како би родитељи деце и лица са посебним потребама могли да излазе и у време полицијског часа. Трудимо се да као друштво изађемо у сусрет свим потребама корисника и тако им олакшамо свакодневно функционисање, као и њиховим родитељима“, додао је Весић. 

Према његовим речима, Град Београд води рачуна о свим грађанкама и грађанима, као и о свакој циљној групи становништва. 

“Важно нам је да људи имају могућност да се вакцинишу тамо где раде, да имају опцију великих пунктова попут Сајма и Белекспоцентра, док је у овом случају најбоље да се вакцинација обави у добро познатом окружењу корисника. Много би било теже организовати вакцинацију корисника на местима где има пуно људи, где би требало обезбедити посебне прилазе и друге услове. Наставићемо да радимо како би процес имунизације био што доступнији свим грађанима, али посебно водимо рачуна о лицима са сметњама у развоју. Срећан сам јер је одзив корисника веома добар, а посебно сам задовољан што се води рачуна о вакцинацији родитеља, који формално-правно не спадају у категорије становништва које су приоритетне по питању вакцинације, али је јасно колико је важно да они остану здрави“, поручио је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг