Вести

Весић: Вучићева борба није лака

Члан Председништва Српске напредне странке (СНС) Горан Весић рекао је да се данас, захваљујући дипломатској активности председника Александра Вучића, уважавају и српски интереси по питању Косова и Метохије.

Весић је рекао да и они који су признали независност тзв. Косова и они који нису данас разумеју да без Србије нема трајног решења.

Весић је рекао и да Вучићева борба није лака.

"Клинтон и Олбрајтова су дошли да посете своје чедо јер је захваљујући њима настала самопроглашена лажна држава Косово. Они су бивши челници САД-а, нису на функцијама и на тој прослави није било америчких званичника", прокоментарисао је Весић "обележавање 20 година од уласка НАТО снага на КиМ".

Према његовим речима, за нас је важно што се данас морају уважити српски интереси, што је, каже, највећа победа.

"Сада се поново питање Косова и Метохије ставља на дневни ред у највећим центрима моћи, што значи да тај сценарио који су писали Олбрајтова и Клинтон 1999. године није успео и да је доживео фијаско, јер да је успео данас се не би причало о томе", истакао је Весић.

На нама је да будемо стрпљиви, да наш председник Вучић настави са оваквом политиком са којом ми нудимо компромис, рекао је Весић и додао да је сасвим сигуран да ће Србија доћи до решења које ће задовољити и српски и албански народ.

Весић је навео и да данашња опозиција једно прича по амбасадама, друго у иностранству, а треће у земљи.

"Ти исти људи су тражили од Срба на Косову да не изађу на изборе, а да нису изашли не би могли да заштите своје интересе. Њих само интересује да на Косову зараде неки политички поен. За разлику од њих Вучић исто прича и у Београду, и у Косовској Митровици и у Братислави, Вашингтону, Москви и зато он има подршку у народу", подвукао је Весић.

Говорећи о најави дела опозиције да ће да бојкотује изборе, Весић је нагласио да су избори инструмент којим се одлучује која ће се политика спроводити.

"Они који беже од избора беже од сопствене одговорности јер или немају кандидате или немају политику и нису спремни да учествују. То је једна алиби политика која ни једној странци ништа добро није донела. Опозиција нема програм, једини им је програм да уништавају саобраћајне знаке", рекао је Весић.

 

Гондолу имају Њујорк, Јерусалим...

Весић је рекао да гондолу имају многи светски центри попут Њујорка и Јерусалима и поновио да она која треба да се изгради у Београду нема везе са Београдском тврђавом, већ са парком Калемегдан.

Весић је рекао да "исти они који су правили хајку против пројекта гондоле, нису подигли глас када се српске светиње са Косова и Метохије из 14. века проглашавају за католичке".

"За наше критичаре је нормално да се сликају поред фонтане у Барселони и гондоле у Јерусалиму, да шаљу селфије и причају како ми у Београду немамо ништа. Само из разлога јер то ради Александар Вучић и ми његови сарадници у Граду Београду", рекао је Весић.

Један од разлога хајке око гондоле је, сматра Весић, жеља да се покаже како Србија није у стању да чува своју културну баштину, јер ако не може да је чува у Београду, како ће моћи да је чува на Косову и Метохији, а то се, истиче, ових дана и потврдило, јер није чуо да се неко ко се противи изградњи гондоле у Београду успротивио изјави Рамуша Харадинаја, који је за остатке православне цркве Светог Николе у Новом брду из 14. века рекао да је реч о католичком храму.

"Све те критичаре не интересује културна баштина, већ је циљ хајка против Вучића", сматра заменик градоначелника.

Весић је подсетио да је на Београдској тврђави градска власт реконструисала Споменик захвалности Француској, Мало степениште Јелисавете Начић, плато око Победника и следи обнова самог споменика.

Такође је уређено Дамат Али-пашино турбе, чесма Мехмед-паше Соколовић и тренутно се изводе радови на Великом степеништу. Креће се у обнову Сахат куле и од наредне године реконструкција павиљона Цвјете Зузорић, навео је Весић.

"Урадили смо више него друге градске власти у претходних 20 година заједно. У време бившег градоначелника Драгана Ђиласа је било забрањено улагати у Београдску тврђаву, док је радницима у том јавном предузећу незаконито смањио плате за 15 одсто, јер је хтео да их угаси", закључио је Весић.

 

Ова година ударничка, настављамо истим темпом

За ову годину можемо рећи да је "ударничка", јер смо заиста уредили велики број улица, реконструисали фасаде, десетине булевара, али и споменика културе, изјавио је Весић.

Говорећи о актуелним радовима на улицама Београда, Весић је истакао да сви радови који се одвијају у Београду на неки начин ремете живот суграђана, али да су се претходне градске власти трудиле на исти начин, не би сада било толико посла.

"Урађено је скоро 500 фасада, десетине улица и булевара, док смо Савски амфитеатар очистили и тамо се сада гради Београд на води. Грађани могу да виде како се тренутно уређује парк "Ушће", а не би требало заборавити ни да је железничка станица измештена из центра града", навео је Весић.

Весић је додао да је направљен велики број урбаних џепова, да се уређују тргови и да ускоро почиње реконструкција Савског трга, док су на Тргу републике радови увелико у току и за неколико месеци ће бити завршени.

"Уредили смо и Трг Славија и мислим да Београђани желе да живе у уређеном граду. Да су се претходне градске власти трудиле на исти начин, не бисмо сада имали толико посла. Трудимо се да се највише радова одвија лети, када је најмање људи у граду", рекао је Весић.

Према његовим речима, до 1. септембра ће бити завршене све кључне раскрснице на потезу од 27. марта, Краљице Марије, Џорџа Вашингтона и Цара Душана.

"Такође, 1. септембра биће пуштен саобраћај на Тргу републике, потом и у Карађорђевој, па се може рећи да је текућа година "ударничка" јер смо заиста уредили велики број улица", истакао је Весић.

Весић је навео да се тренутно ради 70 фасада у Земуну, а следеће године нас чека уређење Главне улице на истој општини, као и реконструкције улица Кнеза Милоша и Београдске. "Добили смо поверење грађана управо због програма који је налагао уређење града. Данас у Београду имамо више од 300 кранова и због тога не постоји радник у грађевинској индустрији који је без посла", додао је заменик градоначелника.

Весић је истакао да у Београду данас нема радника у грађевинској индустрији који је без посла, као и да је просечна плата 576 евра, док је она пре четири године износила 460 евра.

"Данас је незапосленост у нашем граду испод 10 одсто, а пре четири године је била 24 одсто. Запослено је скоро 718.000 грађана, а пре четири године их је радило 559.000, што све значи да се град развија и расте због чега је потребно променити начин живота и функционисања, затим треба изградити метро, два моста, два тунела, обилазнице", рекао је Весић.

Говорећи о "врабац сервису", Весић је напоменуо да је за тако нешто урађено 20 хиљада квадратних метара пешачке зоне на Косанчићевом венцу, Топличином и Обилићевом венцу и у Улици Вука Караџића.

"По угледу на велике модерне градове купићемо четири мала електрична аутобуса за осам особа, у пешачкој зони ће бити станице за та превозна средства и грађани и туристи ће моћи да их користе. Пуњење ових возила биће у гаражи на Обилићевом венцу, која је ове године номинована са још две за најбољу зелену гаражу у Европи и резултате победника знаћемо у октобру ове године", рекао је Весић.

Према његовим речима, Београд није само пословни центар овог дела Европе већ и културни центар, те изградња нове зграде Београдске филхармоније омогућиће Београду да буде место у које ће долазити људи из Европе да слушају концерте и гледају позоришне представе.

"Београд подржава све концерте, и оне који су посебно спектакуларни, које организује Београдска филхармонија, што у претходном периоду, пре наше власти, није био случај", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк