Вести

Вучевић: Досад највећа подршка доноси корените промене

Република, Покрајина и градови су уједињени за будућност државе Србије. За нови инвестициони план државе, како је то најавио председник Србије Александар Вучић, биће издвојено десет милијарди евра, а можда чак и 12. Огромна сума, из које ће се пре свега решити водоводна и канализациона мрежа у целој држави, али и многи други важни пројекти који ће променити квалитет живота грађана Србије.

Како је Вучић најавио, до сада су стигли пројекти за 43 општине, при чему је Нови Сад на врху листе по нивоу трошкова, следе га Крагујевац, Ниш и други градови и општине. У Нови Сад ће из новог инвестиционог плана стићи 127 милиона евра.

То је половина градског буџета, и значи дупло већи буџет за капиталне инвестиције у граду. Та помоћ од државе значи и да ће Нови Сад из свог буџета моћи далеко више инвестирати у друге пројекте важне за квалитетнији живот свих грађана, не само у самом граду него и у приградским насељима.

Почаствован сам и пресрећан што се мисли и о нашем граду и што ћемо добити досад највећу подршку од државе, изјавио је Вучевић.

Слабе су речи којима бих могао описати колико ми значи та председникова најава.

Мене је обрадовао разговор који сам имао с председником Вучићем пре него што је објавио нови инвестициони план, у контексту да Нови Сад има пројекте и шта се све може радити тим парама.

Вучевић је напоменуо да водоводна и канализациона мрежа недостају и у Новом Саду, иако је један од боље покривених градова што се те комуналне инфраструктуре тиче. Међутим, како је напоменуо, имамо недостатак који је настао непланским ширењем града у претходне три деценије.

Морамо свим грађанима да обезбедимо равноправне услове за живот, а за то су потребне огромне паре. У томе имамо велики подстицај од председника државе Вучића и председнице Владе. У делу трошкова ће учествовати и Град, и тако можемо много, много брже решавати проблеме, рекао је први човек града Новог Сада.

Како је навео, новцем из инвестиционог плана пре свега ће се радити сва приградска насеља и делови града који немају водоводну и канализациону мрежу. Друго, тај пројекат значи и изградњу централног пречистача отпадних вода.

То значи да више никад нећемо испуштати прљаву воду у Дунав, а технологија прочишћавања отпадних вода ће бити на нивоу највишег европског стандарда. То квалитетно мења слику града, навео је Вучевић.

Свим грађанима ћемо обезбедити равноправне услове за живот. Значи, водићемо рачуна о заштити животне средине, користићемо енергетске ресурсе и искористићемо све потенцијале које имамо.

 

 

 

Извор: Дневник