Вести

Вучевић: Доста тога је урађено, много тога тек планирамо

Претходну годину обележили су завршеци великих капиталних пројеката у Новом Саду, најављени су још већи у 2020. години. Какви су дугорочни планови када је реч о инфраструктури, а какви на политичком плану, с обзиром да је пред нама изборна година? Да ли себе види као наследника Александра Вучића на челу Српске напредне странке, само су нека од питања која смо поставили Милошу Вучевићу, градоначелнику Новог Сада и потпредседнику Главног одбора Српске напредне странке.

* Кренимо од догађаја који су обележили последње дане 2019. године. Главни одбор СНС је 29. децембра на седници говорио о дуго најављиваним променама у странци. Због чега промене?

- Промене су нужан услов за напредак и развој сваке заједнице у сваком друштву, па и једне политичке организације. Без принципа променљивости не можете задржати виталност и конкурентност. Једноставно, после одређеног времена дође до замора материјала, неко мало залута, неко се више умори, неко досади. Наилазе нове генерације, људи са новом визијом и енергијом, већим оптимизмом, знањем. Природно је да "мало пролуфтирате просторије", пустите свежу крв, оснажите своје редове.

Као у спорту, на послу, тако и у политици. Мене радује чињеница да је странка сазрела још више у смислу да је конципирала и оформила академију за младе лидере и да та деца имају сад прилику да раде са стручњацима из различитих друштвених и политичких области и сектора, да науче о послу којим желе да се баве и буду још припремљенији за тај јавни позив. Да више буду на корист својих грађана и државе.
То је нешто што је, по мом мишљењу, прави принцип. Жао ми је што ја, кад сам био млађи, нисам имао прилику да нешто слично прођем, данас бих можда био још бољи и успешнији. Верујем да је то добар приступ припреми будућих кадрова и људи који ће сутра бити одговорни за разне области или ће бити кандидовани од грађана.

Ми ћемо спровести промене на локалним, као и на републичким листама, имаћемо много нових људи, много младих људи, процеси ће трајати, а онда нас чека финална фаза која ће се десити на конгресу странке који ће се одржати на Видовдан 2020.

* Председник Александар Вучић на седници Главног одбора је говорио о повлачењу са чела странке и то није први пут да то спомиње. У јавности се често Ваше име помиње као неко ко би могао да га замени. Да ли видите себе на месту председника Српске напредне странке?

- Не видим себе на том месту нити мислим да је то нешто што је реално. Могу да разумем разлоге и мотиве Александра Вучића да говори о томе, али не могу да се сложим. Заиста мислим да СНС са Вучићем и СНС без Вучића није иста странка и верујем да много људи не би ни остало ту после његовог одласка. Много нас, његових сарадника, не може да замисли да неко други води странку, јер ви за лидера морате имати неког ко је снажан, харизматичан, неког ко је храбар, снажнији од вас како би вас терао да и ви будете бољи. Видели сте у другим странкама шта се дешавало, мењали су лидере на годину дана, па је постајало све горе и горе. Ви морате да имате за лидера некога ко има визију, покреће ствари.

Верујем да ће га странка снагом аргумената убедити да буде кандидат за председника СНС-а тј. да остане да је води. То није добро само за СНС, већ и за Србију. Ситуација, организација и функционисање СНС-а је нешто што директно утиче на функционисање државе Србије. То је странка која има убедљиво највеће поверење и убедљиво највећу одговорност према грађанима Србије, градовима и општинама. Не могу да подржим ту његову идеју. Не могу ни да разумем да неко уопште у странци може да буде бољи у вођењу од њега и не видим себе у томе. Ја ћу увек бити у странци, али не председник.

* Година 2020. година је изборна. На пролеће ће бити одржани парламентарни избори, а део опозиције је најавио бојкот. Представници неких опозиционих странака нису учествовали у међустраначком дијалогу, а у целу причу укључила се и европска заједница. Закључак европарламентараца је да "нема услова за фер изборе, али су усвојене мере да се то промени". Како ви гледате на то?

- Мислим да ће ово бити најдемократскији избори који ће бити одржани, кад погледате све промене и ово што се ради. До сад су постојала правила и процедуре које су дефинисали они који данас позивају на бојкот. Сва изборна правила су донели чланови Савеза за Србију. Све законе усвајали као министри, као посланици гласали, као председници потписивали, проглашавали. Не знам шта се променило у међувремену па ти закони не ваљају. Кадровска решења на РТС-у? Па сви су из њиховог доба. Како су то јуче ваљали, а данас не? Чуо сам да је речено, кад је Јеремић гостовао на РТС-у да је у време док је био у власти био рекордер по појављивању на јавном сервису. Како то сад смета, а тад је било у реду? Исти људи данас воде РТС.

Не мислим да је прича око бојкота уопште актуелна. То ће једна мања политичка групација коју предводе Ђилас, Мишковић и Шолак бојкотовати, много опозиционих странака ће учествовати, много листа ће ту бити, нарочито на локалним изборима. Много је и локалних покрета, група грађана, биће интересантно да видимо да ли ће се Зеленовић и Пауновић кандидовати у Шапцу и Параћину. Мени нешто мирише да ће направити неку мимикрију кроз групу грађана, да ће изаћи. То ће бити нонсенс ако не изађу на изборе, а до сада водили те градове. Како ће то да бране? С друге стране, како ће да изађу на изборе, ако им не ваљају услови? Шта то значи, мало им ваљају, мало не? Биће интересантно, али биће то свакако доказ њиховог лицемерја. Избори ће за СНС бити изузетно тешки. Ко год жели да победи, да добије највеће поверење, буде најодговорнији према грађанима, за њега су избори веома тешки. Нема лаких избора. Лаки су само за оне који иду да не победе. Ми који сносимо највећу одговорност, који желимо да будемо још посвећенији овом послу, за нас су ови избори врло тешки.

* Када већ говоримо о изборима, било је оштрих речи између појединих чланова СНС-а и СПС-а. Да ли може доћи до промена у коалиционим договорима и како Ви гледате на то?

- Било је, на жалост, у медијима. Увек неко воли нешто да прокоментарише. Ми нисмо разговарали на седници ГО о коалицијама, мислим да ћемо о томе разговарати на наредној, овој која ће бити одржана половином фебруара. Томе ћемо приступити трезвено и рационално, сагледати све околности.

Знате да је СНС увек за сарадњу, да никад није бежао од тога, некад смо знали да радимо и на уштрб себе, да бисмо укључили што већи број политичких странака и људи, да се направи једна шира прича, како би се изнеле све друштвене промене које морамо да бисмо били бољи, успешнији. Верујем да ћемо се опет водити тим принципом. С друге стране, нећемо дозволити да нас ико уцењује, прецењује себе, а потцењује СНС. Свако ко се буде кретао у реалним политичким оквирима, мислим да је добро дошао за причу и разговор, па ћемо видети какав ће бити одговор. Мислим да је најбоље да и чланови СНС-а не коментаришу беспредметно ове ствари. Кад се буде одлучивало о томе тамо где се одлучује, онда ћете чути став странке. Појединци неће одлучивати свакако.

* Поднели сте кривичну пријаву против Александра и Андреја Вучића због "случаја Јовањица" и наводног утицаја на узгајање опијата на том пољопривредном добру. Шта се тренутно дешава са тужбом?

- Мислим да се предмет налази у Специјалном тужилаштву у Београду. И мене занима шта се дешава. Као што сте видели, Савез за Србију више уопште не спомиње Јовањицу. Нема теме Јовањица, нема да је неко звао Андреја Вучића и да је Александар Вучић неког штитио. Али, ми нећемо да изађемо из те приче. Мора да се истера до краја, да видимо да ли су председник државе и његов брат помагали некоме да се бави криминалним радњама или нису. Нема две истине, само једна. Или се десило или није. Ако се десило, онда смо у озбиљном проблему и они морају сносити одговорност, као држава и друштво. Ако се није десило, ако смо били изложени лажима, клеветама, манипулацијом, спиновањима и медијским, а не суштинским истрагама од стране СЗС, онда се поставља питање и њихове одговорности, у најмању руку моралне и политичке. Ми нећемо на томе стати, провераваћемо шта се дешава, да видимо да ли је било позива или није било позива.

Да ли је било комуникације, да ли је неко некоме помагао. Ако ништа од тога није било, мора да нас обавести Тужилаштво. Имамо основа за предмет или не? Грађани заслужују да знају истину, а она се утврђује тамо где је Уставом дефинисано, тужилаштво и правосуђе. Зато сам поднео пријаву, да би се институционално то решило иначе се све своди "Ви рекли, ја рекао, ви твитовали, ја твитовао, ви одржали конференцију, ја одржао конференцију". Део јавности одмах каже "Чим се прича можда ту нешто има или нема". Хајде онда да истерамо то, не излазимо из предмета нигде, има да се расправи то до краја.

* Да са ових политичких пређемо на неке друге теме. Испратили смо 2019. годину, доста тога је урађено, много нових пројеката је најављено. Кад подвучете црту, на који пројекат сте највише поносни?

- То је свакако титула Европске престонице младих. То је Новом Саду донело, поред промоције града, прилику да млади науче нешто, да се оснаже. Прошли су кроз различите пројекте, радионице,радили смо на њиховом предузетничком духу, конкурентности, оспособљавању. Да сутра буду активни учесници у стварима које се тичу директно њих, да буду припремљенији за живот који их чека у свету одраслих. Неколико хиљада пројаката смо имали, преко милион младих људи је учествовало и то не само у 2019. години. Говорим о периоду од 2016, кад смо добили титулу, јер је то процес који траје. И не стајемо, то ће се наставити као један концепт, као систем за будућност. Ми дубоко у то верујемо. Европска престоница младих није скуп фестивала и концерата, много је то сложеније. Наравно да их је било, али није фокус само на томе, него смо ми направили читав један озбиљан системски приступ како да помогнемо тим младим људима. Како да им покажемо да се они питају за ствари које их се тичу, како да их научимо да поред права имају и обавезе. Нама су млади писали локални акциони план, омладинске организације. Они су водили причу, град је ту био само покровитељ и формални носилац титуле.

Поносан сам на много инфраструктурних пројеката, имамо Атлетску дворану која креће да се гради наредне године. Урадили смо три нова булевара. Поносан сам на одлуку да сви ђаци прваци добију комплет бесплатне уџбенике и то је први пут да је Нови Сад то урадио. Од 1. јануара 2020. године су сви вртићи бесплатни. Тренутно имамо 16.500 малишана и повећали смо број оних за које ће град давати субвенције, када су приватни вртићи у питању. У процесу смо припреме да кроз ребаланс следеће године повећамо субвенцију за децу која бораве у приватним вртићима, што иначе није наша обавеза као града, али је то наш посао. Нови Сад је први град који је 2015. године кренуо са субвенционисањем приватних вртића, после се то ширило и иде у добром правцу.

* Ради се на плану реконструкције "Спенса". Како се од плана за рушење дошло до плана за реконструкцију?

- Није никад било речи о рушењу, очигледно је једна моја изјава из августа 2018. године интерпретирана тако да је изазвала бурну реакцију јавности. Речено је да је једно од решења проблема "Спенса" и изградња новог тј. рушење постојећег. Наравно да није била идеја да га рушимо, али сам био помало и уморан од одговарања на питања "Како је могуће да Спенс има губитке". Како бих вам рекао, има јер је направљен пре 40 година, троши превише енергената, превише коштају грејање, вода, струја... јер је прављен у другом политичком и друштвеном амбијенту. Нећу да се правим лицемеран и не кажем истину, а то је да тада није било других тржних ценатара, пословног простора, да је тај објекат био савремен, да су данас цене енергената друге, да је тада био један потпуно други концепт. И ви сада после 40 година очекујете исти рад.

То је као када бисте данас купили нови ауто, па за 10 година питали зашто више није потпуно нов? Зато је време за једно темељно освежавање "Спенса" и то не да се замаскира, већ да се дубински и суштински спроведе реконструкција. Имамо сарадњу са Европском банком за обнову и развој, добили смо од њих прелиминарно и стручно мишљење, припремили смо за ову годину новац за реконструкцију затвореног базена, који цури од 1999. године. Гледамо да обезбедимо од министра Љајића, а то је председник Вучић поменуо у представљању "Плана 2025", грант или бесповратна новчана средства од милион евра за пројекат комплетне реконструкције. Значи, остаје ту где јесте, остаје у истом габариту, архитектонски истог изгледа, долази до комплетне замене крова, као и фасадног омотача, реконструкције степеница, ледене дворане. Следећа 2020. је година припреме пројекта за реконструкцију "Спенса", ми још увек немамо пројекат за то, ништа није обједињено, постоје пројекти за базе, али не и за цео објекат. На томе ћемо, ето, радити.

* Да не кажу како причамо само о позитивним темама. Шта је оно чиме нисте задовољни у Новом Саду и на чему би највише требало радити у наредном периоду, а можда је запостављено у последње време?

- Нисам ни у једној области потпуно задовољан. Увек желите више и боље. Увек сам желео да имамо километар више пута, водоводне или канализационе мреже, нове бандере, фасаде, школе, обданишта. Не верујем у концепт да можете рећи "То је сад то, не треба ништа више да се ради". Нисам потпуно задовољан и никад нећу бити. То ме тера да будем активан и да радим још више.

Ако кажете да сте задовољни и нема ништа што бисте више радили, онда је то пензија, вероватно. Увек мора бити неких нових циљева, планова и визије.

* Шта сте пожелели Новосађанима, али и грађанима Србије у новој 2020. години?

- Осим доброг здравља и среће, да више радимо и боримо се. Али да се боримо књигама, идејама, лаптоповима, учионицама, фабрикама, на терену, градилиштима. Да верујемо да од нас зависи каква нас будућност чека. Да не чекамо да неко други то реши, да ми преузмемо тај џојстик нашег живота, чврсто држимо и добро управљамо.

 

 

 

Извор: Телеграф