Вести

Вучевић: Грађани очекују одговорност, правду за отето

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поновио је данас став, који је изнео као правник и грађанин, да је ослобађајућа пресуда бившем министру привреде Предрагу Бубалу, који је са више државних службеника оптужен за злоупотребе у случају приватизације Луке Београд, "прелила већ пуну чашу" незадовољства народа чињеницом да право у таквим случајевима не доводи до правде.

Бубало и остали осумњичени су за злоупотребе приликом продаје пакета државних акција у Луци Београд предузећу "Ворлдфин" из Луксембруга 2005.

Сви они су првостепеном одлуком суда у понедељак ослобођени, уз образложење да суд сматра да током суђења није доказано да су извршили кривична дела, са образложењем да су сви они примењивали тадашње законе и не могу бити одговорни за евентуалне законске недостатке.

Вучевић, иначе, бивши адвокат, и јуче је критиковао ову судску одлуку, што је изазвало реаговања и осуду струке и политичких партија. Он је поновио да све оно што је рађено ван оквира права, а што је, како каже, оставило катастрофалне последице по економију државе и животни стандард грађана - није санкционисано.

"Напротив, изгледа да ће још бити и награђено и амнестирано од било какве одговорности", казао је Вучевић и додао да је његова изјава добила димензију у којој се поставља питање смеју ли уопште да се коментаришу оваква дешавања.

Објашњава да је ова пресуда, првостепена, заправо била само повод за напад, а узроци су сви судски процеси у којима се суди онима који су радили недопустиве ствари, ствари геноцидне природе по нашу економију, катастрофално опасне.

"Мој утисак, који вероватно дели и већина грађана Србије, јесте да судство мора да демонстрира независност у односу на центре моћи, да покаже независност у сваком смислу, да је стуб власти према тајкунима, крупном капиталу и спољним центрима моћи", рекао је и истакао:

"Судство не сме да се љути када се износи став јавности, јер не смемо да ћутимо о ономе што се тиче свих нас. Лука Београд је велики предмет и његова вредност је велика. Брнабић је погодила суштину - да ако ћутимо испада да је то плод некаквог договора. С друге стране негативан коментар пресуде представља напад на независност судства".

Градоначелник Новог Сада је истакао да је његова изјава добила и велику подршку, те да је представљала велики вентил грађана преко којег су и они сами пренели свој став о правосуђу и целој проблематици.

Тема криминалне приватизације Луке Београд провлачи се у медијима годинама, па је тако Инсајдер пре око десет година емитовао серијал посвећен малверзацијама, док данас исти позитивно оцењују пресуду Предрагу Бубалу, указао је Вучевић.

У серијалу Инсајдера посвећеном Луки Београд гостовала је и тадашња председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ, која је рекла:

"Не можете да продате Луку у бесцење по систему нисте продали земљиште, а да онда на следећем месту купите земљиште и градите нову луку. Значи то нико не би могао да издржи јер тај новац који се тако разлива узима се од образовања, од здравства од основних, да кажемо, потреба становништва".

А данас, каже Вучевић, Инсајдер објављује нешто друго - да је пресуда исправна, да је критика неоснована.

"Да ли је емисија од пре десет година била притисак на правосуђе и рад тужилаца? Мислим да није већ да су указивали на незаконите радње којима се прави штета јавног интереса", истиче Вучевић, додајући да исти аутори данас шаљу другачије поруке.

Вучевић, наиме, инсистира да су приватизације 2000-их биле у највећој мери пљачкашке, разарајуће са геноцидном економском политиком усмереној према народу.

"Народ разуме напоре за опоравак државе, њено јачање у сваком сегменту, али пита шта је са онима који су одговорни за све што нам се дешавало. Нема села у Војводини у којем није опљачкана земљорадничка задруга, нема града без опљачкане фабрике. Све су поделили и покрали, а онда скоче и кажу да ми радимо против независног правосуђа. Ми угрожавамо зависно правосуђе", истакао је Вучевић.

Грађани, казао је, траже правду за отето у претходним годинама.

"Народ жели да види одговорност за све што се догађало кроз пљачкашку приватизацију. Ово није лов на вештице, већ питање да ли систем функционише или не. Они су затварали фабрике и отпуштали раднике, а данас кажу да не би требало да доводимо инвеститоре јер потцењујемо народ који је наводно јефтина радна снага", казао је.

А ми, истакао је, желимо само да људи раде и зарађују, а не да нам индустријске зоне затворене.

"Желимо да одговарају јер су уништили све што је било вредно у овој држави, што су као гумицом обрисали све што је постојало", навео је Вучевић истакавши да је ово вапај за истином, позив за слободно судство ослобођено од тајкунских пипака.

" Ово је био позив да судије суде у име грађана и у име државе", закључио је Вучевић.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг