Вести

Вучевић: И под оваквим мерама Србија је најотворенија држава у Европи

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио да наредна година неће бити лака, али да ће бити боља и имаћемо чешће осмех на лицу. Најважније да што пре исконтролишемо епидемиолошку ситуацију и да се вратимо нормалном животу.

Рекао бих да видимо излазак из овог тунела који је прилично дугачак. Верујем да ћемо бити победници са што мање изгубљених живота. Много је важно како ћемо се понашати за дочек и зато молим грађане да не упропасте све сада. Људи који планирају да иду на приватне журке и прославе морају да буду свесни да тако не угрожавају само своје здравље, већ и својих ближњих. Можда они неће имати симптоме, али нека се запитају да ли је вредан један провод да угрозе нечије здравље. Свестан сам такође да смо као човечанство зауставили део живота младих људи. Не могу да виде своје момке и девојке, своје другаре, да попију кафу с неким, да не могу да прославе своје рођендане, матурске и дипломске вечери… Међутим, очајање и бес због тога нам неће решити проблем, већ дисциплина и имунизација. Верујем да ћемо у првој половини 2021. изаћи као победници против короне, да ћемо се враћати у нормалу, истакао је Вучевић.

Навео је да се планира "никад бољи Егзит, али и да се врате Змајеве дечије игре, да Стеријино позорје буде са пуним дворанама, и Фестивал уличних свирача, као и спортска такмичења са публиком".

Молим људе да разумеју зашто су и даље овакве мере, али и под таквим мерама Србија је најотворенија држава у Европи у овом тренутку. После свега, сигуран сам да ћемо победити корону и видети да је човечанство јаче од ове болести и да ћемо сачувати наш Нови Сад и да ћемо изаћи снажнији. Борба са короном је животно искуство које није за пожелети, али велики број људи је имао то искуство. Нажалост, неке животе смо изгубили, неки људи су лашке прошли, неки теже. И мени је ово отворило неке нове погледе, имао сам прилику да неке ствари другачије сагледам. Нисам лежао на Инфективној клиници, али су ме лечили лекари са Инфективне клинике. Био сам шест, седам пута код њих на контролама и прегледима, али никада нисам видео нервозу и увек је био велики број пацијената. Када све то мало посматрате са стране, нико вас не препознаје, јер сви смо у тим чекаоницама под маскама, видите како се то све одвија, и колико је то велики притисак на здравствени систем. Видите такође да људи који се разболе јесу стрпљиви и чекају. Нико ко је у здравственој муци неће вам сигурно твитовати колико је чекао у реду, већ је фокусиран да се излечи. Требало ми је 18 дана да то све победим, навео је Вучевић.

 

Продаја радничког универзитета

Вучевић је напоменуо да зграда Радничког до пре годину и по - две није ни била у власништву Града, већ да су уз подршку Владе добили то власништво.

Свакако је велики успех за Нови Сад, за Војводину и решење овог проблема. Ово није питање што је град зарадио 5,3 милиона евра што јесте озбиљан новац у градској каси и прилика да нешто ново урадимо за грађане, него је ту снажна симболика. Ми ћемо имати један бизнис центар и то у индустрији која је доминантна, то је та тзв. четврта индустријализација. Компанија из Новог Сада, највећа ИТ компанија која је у стопостотном српском власништву одлучила је да купи зграду, два млада момка су одлучила да крену у ову инвестицију. Обећао сам им да ће град пружити сву подршку у смислу да ћемо заједнички уредити околину радничког универзитета. Мислим да не постоји централније, боље место за један објекат, верујем да ћемо убрзо добити бизнис кулу и симбол Новог Сада у новом периоду опоравка. Поносан сам што имамо овакве компаније и овакве успешне људе. Срећан сам што присуствујемо промени конфигурације града на боље. Некад су ту биле велике фабрике, та некадашња Радничка улица има другу слику, и тек ће да има.

На простору пропале хемијске индустрије долази Трилатерал, односно Епик гејмс као светски бренд са инвестицијом од 20 милиона долара. На 500 метара ваздушном линијом ћемо имати две врхунске ИТ компаније. Нема боље позивнице и покушаја да људе задржите овде него ако су они задовољни.

 

Помоћ за неколико категорија становништва

Вучевић 2020. годину оцењује као тешку, али додаје да су се борили најбоље што су умели и нису одустали ни од једног пројекта.

Довели смо Трилатерал, односно Епик гејмс је купио Радничку 32, а сада и Вега купује зграду Радничког универзитета, а близу смо тога да успешно завршимо причу са Нидеком. Ми од ових пара које приходујемо, финансирамо и децу у вртићима, градимо нова обданишта, реконструишемо домове здравља, купујемо нове аутобусе и правимо нове булеваре, реконструишемо школе, помажемо најугроженијим пензионерима. Јуче смо на Скупштини града одлучили да ће око 4.800 пензионера који имају пензије око 15.000 динара добити по 5.000 динара. Добиће и неколико хиљада корисника социјалне помоћи по 5.000 динара, као и све породице које имају децу са инвалидитетом. Град није одустао током целе 2020. од социјалних давања. Обданишта су остала бесплатна, а предвидели смо за следећу годину рекордан број приватних вртића којим ће бити субвенционисани. Такође смо одлучили да подржимо привреднике у Новом Саду, за прва два месеца 2021. закупци градског пословног простора и Спенса имају попуст од 50 одсто. Град ће мање приходовати 54 милиона динара, а СПЕНС готово 17 милиона динара, али покушавамо да сачувамо привреднике и радна места и да их разумемо. Верујем да ћемо крајем пролећа како крене масовнија вакцинација имати повратак у нормалније животне токове.

 

Стефан Миленковић - велико појачање

О именовању нашег најпознатијег виолинисте Стефана Миленковића за директора Концертне дворане Вучевић је рекао да нема боље од њега за ту позицију.

Ово је позив свим нашим сународницима, нашим грађанима да се врате у своју државу и да имају шансе да овде раде. Захваљујем се Стефану Миленковићу на храбрости да дође са својом породицом у Србију. За мене лепша позивница не постоји. Ако је неко направио каријеру у иностранству то је Стефан Миленковић, и ми нисмо могли јаче појачање да доведемо, а да је наше горе лист. Он има потпуно одрешене руке да креира све што мисли да је најбоље и најфункционалније за тај део културног живота града. Има пуну подршку и верујем да ћемо са њим уживати у великим спектаклима. Поносан сам што ни у најтежим моментима нисмо запоставили културу.

 

 

Извор: Танјуг/РТВ