Вести

Вучевић и Весић на обележавању спајања пруге између Новог Сада и Суботице

У железничкој станици Бачка Топола, постављањем последњег дела шина спојен је главни колосек на деоници брзе пруге од Новог Сада до Будимпеште.

Свечаном обележавању спајања колосека присуствовали су потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, амбасадор Кине у Србији Ли Минг, представници кинеских компанија, као и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, представници града Суботице и општине Бачка Топола.

Министар Весић је најавио да ће пруга Нови Сад-Суботица, дужине 108 километара, бити пуштена у саобраћај у децембру, годину дана пре рока.

Навео је да ће све бити спремно да до краја јуна крене сертификација пруге, као и да ће половином септембра почети пробне вожње од Новог Сада до Суботице, док ће пруга бити пуштена у саобраћај у децембру.

"Пруга ће бити завршена до краја текуће године, када се очекује њено пуштање у саобраћај, и то годину дана пре уговореног рока", рекао је министар Весић. 

Изразио је уверење да ће, када се буде писала новија историја Србије и побојавало шта је то све урађено у једној деценији, изградња брзе пруге бити посебно истакнута, јер је тим пројектом постигнут највећи и најважнији технолошки напредак, који ставља Србију на главну тачку Западног Балкана.

Када буде завршена пруга до Будимпеште, и крену радови на 230 километара дугој брзој прузи Београд–Ниш, наставиће се пројекат повезивања пругом даље ка Скопљу и Солуну.

"Када спојимо пругу до Солуна и Атине, имаћемо од Будимпеште до Грчке брзу пругу дугу више од 1.500 километара. Србија ће заузимати централно место развоја на Западном Балкану", поручио је министар Весић.

Министар Вучевић истакао је да је спајањем пруге, коју гради кинеска компанија "China State Railway Group CO", учињен још један корак челичног пријатељства и стратешког партнерства Србије и Кине.

"Поносан сам на Србију јер смо заједничким снагама са кинеским партнерима успели ово да урадимо. Ово је велика победа нашег народа, предвођеног председником Александром Вучићем, и уз свесрдну подршку кинеских челичних пријатеља", истакао је министар Вучевић.

Министар Вучевић је додао да је спајање пруге знак да Србија иде правим путем и изразио уверење да ће се ускоро привести крају планови које му је представио Весић.

"Честитам министру Весићу на великом раду и залагању ресорног министарства на чијем је челу, јер је ово велики знак да Србија иде правим путем, те му се обраћам као пријатељу, а потом и колеги, те кажем да сам уверен да ћемо ускоро привести крају све што ми је представи као заједнички план за развој железнице Србије", рекао је министар Вучевић.

 

 

 

Извор: Танјуг