Вести

Вучевић: Имунизација у Новом Саду ван свих очекивања

Нови Сад је један од најбоље организованих градова, када је масовна имунизација у питању, што је заслуга Новосађана који су се пријавили за вакцинацију, али и лекара, медицинских сестара и волонтера, који дочекују суграђане, помажу око попуњавања формулара, тако да можемо бити задовољни, изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић .

Вучевић је рекао да је на данашњи дан у Новом Саду вакцинисано 24.950 људи, што је боље него што су имали прве пројекције када је вакцинација кренула 19. јануара и када је било пријављено 730, а вакцинисано 1.291 грађана.

Говорећи о циљу који је зацртан, Вучевић је рекао да је потребно да буде вакцинисано између 80 и 100 хиљада људи у Новом Саду, плус они који су прележали корону, да би се направио колективни имунитет.

"У Новом Саду је за вакцинацију пријављено око 44.000 људи. Не треба заборавити да су се на вакцинацији појављивали и људи без пријаве и позива. Овим путем позивам све грађане да се пријаве, одлично функционише тај део ИТ сектора, и за пријаву и за евиденцију вакцинисаних. Повећали смо на Новосадском сајму са 8 на 13 екипа лекара, сестара и техничара, који врше вакцинацију и уносе у евиденцију. Нема незадовољних грађана, није лако све то организовати јер увек неко има неку примедбу, али грађани су одговорни, стрпљиви. Треба нам 5-7 минута по пацијенту, од предаје листе до примања вакцине", рекао је Вучевић.

До сада је у Србији вакцинисано 415.000 људи, а за колективни имунитет нам је потребно да буде вакцинисано од 1,5 до 2 милиона људи, процена је струке. У том контексту, Вучевић истиче да је поносан на Србију која има своје изазове, унутрашње и спољно политичке.

"Прошли смо кроз тешке тренутке у историји, а данас смо ојачали толико да смо пример многима у Европи. То није празна прича и некада не верујемо да имамо добре резултате. Имамо најбољи БДП у Европи, а то ће се осетити већ у овој години. Јавни дуг Хрватске и Словеније је између 85 и 90 одсто БДП-а, Италија је на преко 120 одсто, а у Грчкој је на 220 одсто. Грађанима Србије као да то није довољан знак да се нешто добро дешава", навео је Вучевић.

Вучевић додаје да је ситуација са вакцинацијом потврда тог успеха, јер је Србија рекла да је не интересује ко производи вакцине уколико су оне здравствено исправне. Нисмо се бавили тим лудачким односом да мора да се купи вакцина из само једног политичког блока. Нека се они љуте колико хоће, ми смо изабрали прави пут и сада сви преписују од нас. Многи нису смели то да ураде, али Вучић је то смео да уради и обезбедио је 6,5 милиона купљених вакцина, али видите да се води рат у свету око вакцина. АстраЗенека је отказала 60 одсто уговорених вакцина, а Фајзер 40 одсто. Стратешки би било важно да Торлак направи договор са руским институтом који производи вакцину Спутњик В", указује Вучевић.

Вучевић примећује да клатно јавног мњења сада иде у другу страну, те да је прво је било неповерење у вакцине јер су људи поверовали анти-ваксерима, што је било неодговорно од тих људи, да они тумаче састав вакцине.

"Ја нема дилему да је све то исправно, јер не би сами лекари користили те вакцине. Чини ми се да после тог првог таласа неповерења сада имао други талас, а то је жеља да се што пре вакцинишемо и држава мора то да обезбеди. То пажљиво прате и наши епидемиолози , у погледу мутација и нових сојева вируса, али сигуран сам да набављене вакцине обезбеђују и покривају и те ситуације. Ја верујем у све три вакцине, ускоро ће бити и четврта. Нисам се још пријавио јер сам прележао корону, али желим да прво вакцину добију старији и они који су професионално експонирани. У почетку сам био за Спутњик В, али сада ми је свеједно; кинеска Синофарм је некако најкласичнија врста вакцине. Мајка ми је примила Фајзерову, а отац кинеску", наводи Вучевић.

Вучевић је рекао да тек сада видимо шта је ефекат стварања имунитета, када ће после 11 месеци наши најстарији из геронтолошких центара бити у могућности, под одрећемим околностима, да виде своју децу, пријатеље родбину.

"То је успех, ми смо 11 месеци у озбиљном рату против невидљивог непријатеља и морали смо да сачувамо, на првом месту, геронтолошке центре, уз болнице. Не заборавите да имате и онколошке, кардиоваскуларне пацијенте, али смо морали да сачувамо наше лекаре, медицинске сестре и техничаре. Ово није спринт, већ маратон, идемо корак по корак".

Вучевић подсећа да ће Влада Србије и Крзни штаб релаксирати мере и укинути ванредну ситуацију тек када епидемиолизи кажу да су сазрели услови за то.

"Морамо бити стрпљиви, сада смо ближи смо излазу због вакцине. Ово је борба за животе грађана, али и трка за економију. Погледајте Израел или Велику Британију, како се државе такмиче да што пре проведу имунизацију. То вам омогућава да посетите најстарије, да организујете славе, матурске вечери, да идете у позоришта, али и да туризам, превозници или хотелијери крену да раде. Ово је трка и за економију. Када видим Уједињене Арапске Емирате и Израел колико су до сада људи вакцинисали, то је просто задивљујуће. Подаци од јуче су да је Израел вакцинисао 50 одсто од милион становника, иза су Сејшели, Уједињено Краљевство, Бахреин, Сједињене Америчке Државе и Србија", нагласио је Вучевић.

 

 

 

Извор: РТВ