Вести

Вучевић: Јаки људи чине јаке институције

Градоначелник Новог Сада и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је да још нема доказе, без обзира што има индиција, да јесте био праћен и слушан.

"За сада су се такве информације појављивале у медијима. Од свега најгоре је да је неко прислушкивао председника. То је крајње забрињавајућа вест. И овде не говоримо о неком спољном фактору, већ да је један део нашег безбедносног система који треба да води рачуна о безбедности Председника Републике окренуо те алатке и инструменте ка њему. Још је страшније да су и чланови његове породице били праћени, а после и јављано опозиционим медијима да би, ваљда, фабриковале неке вести. После се појавило да смо ми који смо били у контакту с Вучићем били праћени. Али све ово мора да се до краја истражи и утврди. Не може само да се заврши на новинским насловима, телевизијским емисијама... То мора да добије форму и пред тужилаштвом и пред судом. Ми морамо добити одговор ко је смео да укључи ту апаратуру и слуша председника. Да ли су имали судске и тужилачке налоге? Оно што ме забрињава је да и да други системи нису реаговали. Нисам довољно поткован да сада могу да уђем у неку стручну полемику, али ме брине начин рада оних који воде бригу о безбедности председника. Није битно ко је укључио апаратуру, него ко је налогодавац", нагласио је Вучевић и додао да је неко тим полицијским службеницима дао налог, па чак и тим његовим шефовима.

Вучевић инсистира на томе да се мора ићи до краја како би се истражило ко је давао налоге.

"А затим после се све разграна па се појавила и информација да су надзирали мој стан и Градску кућу. Ваљда су хтели да виде с ким се састајем, а ово све говорим под претпоставком да се то дешавало. Мој став је да су хтели да прикупе материјал да би ваљда неког могли да уцењују. Kада је у питању председник, претпостављам да су хтели да знају с ким комуницира, какав му је став по безбедносним и страначким питањима. Све указује да је прављен један прстен око председника. Немам дилему око вежбања снајпером да је потенцијална мета био председник", уверава Вучевић.

Вучевић подсећа и на 2003. јер објашњава да је исти контекст и исти наратив.

"Једна озбиљна криминална група се осетила угроженом и крећу у обрачун. Покидане су претходне везе и карике и ликови ка систему безбедности. Дошло је до персоналих промена у структури безбедности. Држава је најавила и ставила у агенду да иде у обрачун са организованим криминалом. Ту је хапшење Дарка Елеза, они се у том тренутку осете угрожено и крећу да се понашају нешто слично као земунски клан. Подсетићу вас да је земунски клан убио премијера Ђинђића када је објавио рат против њих и када су изгубили потпору у државним структурама. Оно што је сада важно за клан Вељка Беливука је да се пажљиво прикупе докази који ће бити валидни за суд и које ће довести до правоснажних судских пресуда, а прикупљање релеватних доказа је изузетно тежак и компликован посао", истиче Вучевић.

Вучевић такође наглашава да јаки људи чине јаке институције.

"Није исто да вам је председник Вучић или Пера Петровић који нема енергију, храброст. Није исто ко је канцелар у Немачкој, Ангела Меркел, која је добила четири мандата, или неко други."

 

О изјави Владе Ђукановића

На питање како је схватио писмо страначког колеге Владе Ђукановића, Вучевић је рекао да се готову у свему слаже са оним што је написао, али да му једино замера да не може себе да стави у први план да је увређен и да неће у томе учествовати ако се нешто не спроведе.

"Мора да научи и да мора бити трпељив и стрпљив. Ако председник Вучић као најугроженији не доноси потезе коју су пренагљени и пребрзи, онда Влада Ђукановић, ни Милош Вучевић ни било ко други немају право тако да се понашају. Влада Ђукановић у 90 одсто писма је праву и разумем га јер је емотиван и поштен и њега то боли. Он је искрен човек, али исто тако да мора да разуме да у политици одлуке морају да се доносе сталожено", рекао је Вучевић.

Kада је реч о вакцинацији у Новом Саду, Вучевић је рекао да протиче у најбољем реду, и да је одзив добар.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи