Вести

Вучевић: Народни покрет за Србију је надстраначки

Потпредседник Владе и министар одбране и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Милош Вучевић рекао је, за РТС 1, да је Народни покрет за Србију, чије је формирање најављено за крај маја или јун, по својој форми надстраначки, као и да је осмишљен и предложен као покрет који треба да уједини и различите политичке странке, али и људе који нису чланови странака. Поручује да је то покрет који треба да обједини све оне који виде Србију као стабилну, слободну државу и државу која треба да одоли свим изазовима, а пре свега да то буде покрет за будућност наше државе и будућност наше деце.

Председник Александар Вучић најавио је формирање Народног покрета за Србију крајем маја или почетком јуна. Милош Вучевић истиче да ће Скупштина Српске напредне странке 27. маја одлучивати, између осталог, и о том предлогу председника Вучића.

"Да Српска напредна странка позове све оне који виде Србију као слободну и независну државу, у којој желе да Србија доноси одлуке водећи рачуна о својим државним и националним инетерсима, а не слушајући диктате са једне, друге или неке треће стране, седећи на својој столици и мислећи својом главом - да се уједине у један надстраначки покрет, фронт за одбрану Србије пре свега у периоду који је пред нама имајући у виду све оно што се дешава у свету, а и притиске којима је изложена Србија", истиче Вучевић.

Наводи да је тај покрет по својој форми надстраначки, као и да је осмишљен и предложен као покрет који треба да уједини и различите политичке странке, али и људе који нису чланови странака.

"Значи, организације, удружења, појединце, интелектуалце, занатлије, привреднике, раднике, земљораднике - све оне који желе заиста да буду део тог продржавног српског покрета, али не искључујући ниједну нацију која је део становништва Републике Србије", додаје Вучевић.

Наглашава да је то покрет који треба да обједини све оне који виде Србију као стабилну, слободну државу и државу која треба да одоли свим изазовима, да сачувамо мир и стабилност и да пре свега, како наводи, то буде покрет за будућност наше државе и будућност наше деце.

"Он не доводи до гашења политичких странака, али дозвољава да се укључе и они који нису чланови странака или који не желе да буду чланови странака, али желе да се боре за такву Србију. Он ће имати заједнички именитељ свих чинилаца - то је љубав према отаџбини Србији", поручује Вучевић.

 

Потребан државни и национални консензус како бисмо издржали притиске

Јединство и национални консензус увек су били недостижни циљеви Србије. На питање како до уједињења, Вучевић је рекао да је лако да би то било давно остварено.

"Не мислим да је лако, нити мислим да ће то бити преко ноћи све решено. Ако не кренете, ако не верујете или ако не желите или ако не сањате неке снове, не можете ни да их досањате, као што смо радили многе друге ствари за Србију. Тако да ће и овај покрет за Србију бити формиран и видећемо много нових људи, неку нову енергију и снагу", додаје Вучевић.

Указује да нам је потребно да имамо државни и национални консезус како бисмо издржали све оно чему смо изложени и са чиме се суочавамо.

"Ако тога нисмо свесни онда нисмо довољно политички зрели као народ и бићемо изложени још већим проблемима", сматра Вучевић.

 

Надстраначки покрет који не гаси политичке странке

Наглашава да је то надстраначки покрет који не гаси политичке странке.

"Ми сигурно се нећемо одрећи Српске напредне странке, као што претпостављам ни неке друге странке које ће бити део тог покрета и желе да буду. Он ће бити изнад политичких странака. Странке ће имати своју физиономију, своју политику, ово ће бити нешто што покрива шири спектар не само политичких странака него свих оних који су добронамерни и који гледају будућност своје државе, свих оних који желе да Србија самостално и слободно доноси своје одлуке", објашњава Вучевић.

На питање које политичке странке очекују у Народном покрету за Србију, Вучевић је рекао да нису искључили никога.

"Претпостављам да постоје неке границе политичке у смислу политичког програма и неких идеологија. Не видим да је могуће да баш сви се уједине и дођу у тај покрет, а не би ни било добро, треба да постоје алтернације. Али све они који виде Србију како је представио председник, ја мислим да су добродошли", указује Вучевић.

Наводи да је важно да се прикључе и људи који себе нису видели ни у једној политичкој странци.

"Просто нису хтели да улазе у неку страначку структуру и да пролазе те унутарстраначке процесе, али желе да помогну Србији и желе да буду део таквог надстраначког програма и да помогну са својим знањем, радом, храброшћу и искуством", додаје Вучевић.

 

Да ли је оснивање покрета увод у ванредне парламентарне изборе

Говорећи о томе да ли је оснивање овог покрета увод у ванредне парламентарне изборе, Вучевић је одговорио не.

"Али то не значи да неће бити парламентарних избора са локалним и покрајинским или кад год. То је ствар политичког договора, када би неко рекао неће бити избора, заиста звучи бесмислено. Није тема када причамо о формирању Народног покрета за Србију нека изборна математика и изборне процедуре, али ако буде политичког договора да идемо раније на биралишта ићи ћемо, ако не, Влада ће наставити да ради у пуном мандату", рекао је Вучевић.

"Ако неко оспорава политички легитимитет ове већине, пре свега говорим о односу на Српском напредном странком, ми смо спремни увек да се иде на биралишта и да грађани кажу ко је онај ко има подршку грађана", додао је Вучевић.

Указује да нас на јесен или на пролеће следеће године свакако чекају локални и покрајински избори.

 

Народни покрет је идеја која ће се развијати

Покрет, како је речено, треба спремно да одговори и на прилике које се дешавају око нас. Вучевић је рекао и на унутрашње и спољне прилике.

"То су повезани судови - оно што се дешава споља, пре свега говорећи о притиску на питање Косова и Метохије или оно што се дешава у Украјини и недозвољавања Србији да буде војно неутрална и да има своју политику и позицију, а мислимо да имамо најпринципијелнију политику - то је поштовање међународног јавног права, захтева једно шире груписање свих оних који тако виде Србију као државу која може да мисли својом главом", поручио је Вучевић.

Истиче да је Народни покрет за Србију у овом тренутку идеја, као и да ће се развијати.

"Он није зацементиран у смислу да нема простора да се нешто дефинише и уреди. Као идеја креће да тече и он ће да тече кроз време које је пред нама и да се формира и да добије своју садржину и форму у периоду који је пред нама. Не треба сада стриктно постављати границе, осим оне границе коју сам рекао, а то је да су добродошли сви они који виде Србију као слободну и суверену, односно независну државу и људи који виде тај покрет као надстраначки покрет за очување државних и националних интереса да бисмо одолели свим овим притисцима са којима се суочава наша држава", закључио је Вучевић.

 

Нема Дана Д

Сутра и прекосутра у Београду ће бити специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак.

"Србија никада није бежала од разговора, сви су добродошли и не сумњам да ће Србија бити добар домаћин, као што је увек била, Мирославу Лајчаку. Наравно, поставља се питање свих питања - то је где је Заједница српских општина и шта се са тиме дешава, а онда даље може да се разговара о свим другим темама и питањима осим по питању признања независности тзв. Републике Косово и по питању уласка Косова у УН", наводи Вучевић.

Медији преносе да би 18. март могао бити Дан Д у разговорима Београда и Приштине, а Вучевић је рекао да по ко зна који пут се помиње Дан Д.

"Нема Дана Д, али има много тешких дана и много сложених разговора, преговора, дипломатије, одбране државних и националних интереса", рекао је Вучевић.

 

 

Извор: РТС 1