Вести

Вучевић: Наш европски пут треба да иде преко Мађарске

"После прва два дана све иде добро по предвиђеним плановима. Атмосфера је фестивалска, ове године се вратила и град дише у духу тог великог међународног фестивала", рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Одзив је изненађујуће добар. Првог дана смо имали 30.000 посетилаца на отварању, а синоћ готово 40.000 људи. То је фантастично! После дуго времена хотели, апартмани, ресторани су пуни, таксисти боље раде и то је све одлично за економију града. Полиција је ту да контролише, да прати ситуацију. Било је појединачних екцеса, али ништа драматично. Све је то донекле и очекивано када имате концентрацију тако великог броја људи. За похвалу је што је овде извршена епидемиолошка контрола сваког. Да би ушли на Егзит није довољна карта, већ се мења за наруквицу, а за то је потребно да покажете сертификат да сте вакцинисани или да имате негативан Пи-Си-Ар тест или брзи антигенски тест. То је први пут да имамо један догађај да сви који су долазили да су имунолошки безбедни. Људи из Дома здравља су нам помогли, и испоставило се да је првог дана од око 3.400 тестираних троје било позитивно, а јуче од око 2.400 само један позитиван, прецизирао је Вучевић.

Вучевић наводи да је "додатни задатак постао приоритетни, а то је питање епидемиолошких мера и здравственог стања свих посетилаца".

Много су нам помогли људи из Дома здрвља, Клиничког центра, Хитне помоћи и својим саветима и практичним деловањем. Што се тиче странаца, има их из многих држава, највише Француза и Турака, Немаца. Британаца слабије, јер би у повратку морали да иду у карантин, па је то вероватни разлог. Услов за све странце да би ушли у Србију морају да имају Пи-Си-Ар тест, невезано да ли су вакцинисани. То је додатна мера безбедности. Сви светски медији извештавају о томе да је ово победа не само Егзита и Новог Сада, већ и целе Србије.

 

Посета Виктора Орбана учврстила пријатељство

Орбан је велики лидер, озбиљан државник, политичар, неко ко је препородио Мађарску, неко ко је због храбрости да има своје мишљење, да је политичар са ставом, изложен огромним политичким притисцима. И не могу, а да не искажем личну солидарност због тога. Виктор Орбан је успоставио са Александром Вучићем историјски најбоље односе Србије и Мађарске и не памти се у нашој вишевековној сарадњи да смо имали овакве односе, добре, квалитетне, добронамерне, искрене односе. Нама је данас Мађарска много ближа него што су нам неке од бивших југословенских република. Морамо да разбијемо тај стереотип о братству са бившим југословенским народима. Разишли смо се, хтели су да оду од нас и слободу су добили захваљујући Србији. Наш европски пут и треба да иде преко Мађарске, а не да чекамо шта ће рећи Хрватска или неко други. Треба да имамо добре односе са свима, али Мађарска се показује као пријатељ број један. То није било лако, наши историјски наратив је био доста компликован и оптерећен многим догађајима били смо на супротним странама, често су нам се циљеви конфронтирали. Данас смо све то изнивелисали. Вучић и Орбан су упорним радом и контактима то успели да постигну. Интимно навијам за ту причу око вишеградске групе, да имамо чврст однос са њима. Мислим да су то принципи регионалне политике коју треба да водимо. Не морамо бити искључиво везани за простор екс Југославије. Везани смо морално, национално, политички да помажемо Србе где год живе, али зашто не би сарађивали и са другима? Српско- мађарски односи су посебно важни за нас у северном делу Србије, у Војводини, закључује Вучевић.

Вучевић је подсетио да су "тајкунски медији имали огавне текстове о Орбану недавно", и то објашњава чињеницом да ко год има свој став и хоће да води суверену политику, ко себе не доживљава као административног радника, него жели да води државу, доноси одлуке, бива поглашен за диктатора, тиранина и рушиоца људских права.

Он је један од најпопуларнијих политичара кога упркос свему чекају врло тешки избори следећег пролећа. Верујем да ће мађарски народ изабрати оног ко је најбољи. Када путујете кроз Мађарску, не можете да не приметите какве путеве сада имају, наводи Вучевић.

 

Повратак кошарке и планови за АБА лигу

Мута Николић са кошаркашима Војводине граду је вратио кошарку. Њихов циљ је да буду први у АБА 2 и да се врате на велику сцену и да играју АБА 1 са Звездом и Партизаном, да опет имамо пун Спенс публике која се ужелела кошарке. Имамо прваке државе у одбојци и у рукомету, али после фудбала, ипак је кошарка убедљиво најпопуларнија. До сад сам пратио фудбал, а то је цео живот, јер ме је отац пелцовао, али када уђете у те организационе ствари видите да је то много компликовано, рекао је Вучевић.

 

Европска престоница културе идуће године

Спремамо се за 2022. годину кад смо Европска престоница културе. Радимо на завршним припремама. Отварање је заказано за дочек Српске Нове године, хтели смо да покажемо специфичност, да имамо два календара, и ове јесени ћемо да додајемо гас и убрзавамо све. Онда нас 2022. године очекује невероватан број догађаја, имаћемо фантастичне госте и домаће извођаче, на разним локацијама и да буде доступно великом броју људи. Чека нас и Тамбурица фест после Егзита, имамо и фестивал Уличних свирача, наравно под условом да немамо неку експлозију короне.

 

Посета Русији и још чвршћа сарадња

Био сам у Москви на састанку са пријатељима из Јединствене Русије где смо разговарали о даљој сарадњи две странке. Присуствовао сам на Међународном економском форуму, а у Санкт Петерсбургу потписали смо Повељу са Петроградским реоном. Један Новосађанин, Захарије Орфелин написао је најлепшу биографију о Петру Великом, и то је лепа веза два града. Издавачка кућа "Прометеј" из Новог Сада издала је ту публикацију која је сада због чињенице да је писана на тадашњем старословенском лакше за разумевање и читање Русима, али свакако знамо да је то најлепша биографија написана о њему.

Градоначелник Новог Сада најавио је и отварање Пољопривредног сајма на коме ће Чешка бити земља партнер, и још једном апеловао да се грађани вакцинишу.

Немојмо да станемо на овим бројевима, јер лако може да нам се корона врати у неком интензитету које ће лимитирати наш квалитет живота. Људи морају да схвате да од нас зависи. Неће се све смирити ако не будемо имали већи број вакцинисаних, ово је трка за живот и трка за економију уједно, закључио је Вучевић.

 

 

Извор: ТВ Хепи