Вести

Вучевић: Не признајем правосуђе независно од народа и државе

Градоначелник Новог Сада и потпредседник Српске напредне странке, Милош Вучевић, изјавио је данас да се неће извинити за речи изговорене поводом ослобађајуће пресуде бившем министру Предрагу Бубалу за злоупотребе у приватизацији Луке Београд и додао да је рекао само истину, што мисли огромна већина грађана Србије.

Вучевић је, гостујући у емисији Прави угао Радио-телевизије Војводине, рекао да је последња два дана затрпан порукама, мејловима, писмима, који стижу из свих градова Србије, и у којима му грађани, суочени са многобројним неправдама судија, честитају.

"Ја сам овом изјавом сигурно нанео штету председнику Србије Александру Вучићу, али ми је драго што је рекао како је свестан да сам саопштио истину и оно што народ мисли. Такође, нисам угрозио било чију егзистенцију, само сам указао на проблем судства зависног од тајкуна, дела некадашњег режима и спољних центара моћи, који не желе стабилност и не желе добро нашем народу и овој држави", рекао је он.

На констатацију да је и председник Вучић нагласио како закон обавезује носиоце власти да се уздрже од коментарисања судских пресуда, Вучевић наглашава да му морал и закон народа, али –''природни закони" налажу да каже истину и да не ћути на неправду.

"Не признајем правосуђе независно од народа и државе", истиче он.

Вучевић мисли да је он угрожен, јер су га сви из судства напали, и да му се угрожава елементарно право да, као обичан грађанин, каже шта мисли.

"Нисам говорио са позиције извршне власти, дао сам изјаву као део народа у чије име судије суде. Нисам желео да увредим судије. Велика већина њих ради свој посао како треба", навео је он.

Поводом негативних реакција на његов чин, које ових дана стижу из Врховног касационог суда, Високог савета судства, Адвокатске коморе Србије, Адвокатске коморе Војводине, Друштва судија Србије и других, Вучевић се запитао како нико од њих није реаговао када је амерички амбасадор Кајл Скот коментарисао ослобађајућу пресуду за паљење америчке амбасаде у Београду.

"Имате једног страног држављана, при том дипломату, који коментарише пресуду и нико од њих не реагује, а ја сам онда угрозио независност судства. Види се да немају исте аршине и полазне основе и то ме уверава да сам погодио у саму суштину проблема", истакао је он.

Коментаришући саопштење Високог савета правосуђа, у којем стоји да је његова изјава "увредљива, опасна и штетна", те да "води застрашивању судства", Вучевић каже да је неспоран закључак да постоје двоструки аршини свих тих који су скочили на њега, а нису се огласили поводом изјаве америчког амбасадора.

Потпредседник СНС-а напомиње како није случајно да исти судија суди у "Афери кофер" и у предмету "Лука Београд", као и да судија Вучинић враћа пасош Мирославу Мишковићу, а након тога завршава у председништву странке Вука Јеремића.

"Лука Београд је једна од 24 спорне приватизације које је истраживала Верица Бараћ, па смо ми сви сада луди, а нико није одговоран", каже он.

На питање да ли ће поднети кривичну пријаву због утицаја на судство, Вучевић каже да је његова изјава нека врста пријаве.

"Мени је угрожена егзистенција, јер ја треба сутра да будем адвокат у тој адвокатској комори. Ја сам овим поднео свеопшту кривичну пријаву, а реаговао сам као грађанин. Ако неко сматра да има моје одговорности, нека ме позове на одговорност. Ако успорим европске интеграције, сносићу одговорност, једино моралну нећу", истиче он.

Градоначелник је најавио неколико смена у градској управи наредних дана и то оних који су подбацили и који не могу да носе наметнути ритам.

 

 

 

 

извор: РТВ