Вести

Вучевић: Нико у региону није срећан због напретка Србије

"Успели смо да организујемо Пољопривредни сајам који је у току, то је било веома изазовно, јер није лако убедити излагаче да дођу под овим околностима. Имамо излагаче из 17 држава, плус Србија и прекинули смо лош след у 2020. години када по први пут није организован сајам. На улазу се показују зелени сертификати, и све тече по плану.", рекао је градоначелник Новог Сада и потпредседник Српске напредне странке Милош Вучевић.

Вучевић је констатовао да је и то знак да се враћамо полако у нормалу.

 

Школе што дуже да буду отворене

"Можете тамо и бесплатно да урадите и антигенске тестове које је купио град. Онда сте и ви сигурни и други су сигурни. Све треба да учинимо да немамо пооштаравање нових мера. То би било озбиљно угрожавање економије, али и општег менталног здравља целокупне нације. Могуће је све лепо организовати када послушате струку. То смо видели на Егзиту који је би упитан и на кају никакву последицу нисмо имали од тога. Било је укупно заражено 10 људи. Зелене сертификате или ковид пропуснице снажно подржавам. Наша свест није довољна да се сви вакцинишемо. Били смо лидери у Европи пролетос, а данас су нас многи претекли и то они који нису имали вакцине када и ми. Ми смо изгубили предност. Данска је објавила да је преко 80 посто становништава вакцинисала, и то од 12 година па навише, а Италија 70 одсто. Честитам им на томе. То је и поверење грађана у своју државу и лична одговорност", рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да зна да има људи који из здравствених разлога не могу да се вакцинишу, али има и они који могу, а неће из неких неразумљивих разлога. Тренутна ситуација у Новом Саду је веома нестабилна. Мој млађи син похађа 7. разред, за сада је понеко одељење прешло на онлајн наставу, али генерално школе раде. Последње што би требало редуковати у неком пооштравању мера јесу школе. И обданишта нам раде. Као грађанин, родитељ, па тек онда као политичар, сматрам да је добро да шо дуже задржимо школе отворене. То није само питање образовања, већ и социјализације, није добро да не виде своје другаре. Прошле године нису прваци ни могли да се упознају између себе. То су ствари које одређују њихово детињство.

 

Тензије у региону

"Велики су изазови у региони. Како направимо неки искорак, како се прича о економији, бољој сарадњи, како покушавамо да релаксирамо односе, направимо слободан проток људи и капитала, тако почињу инциденти и рециклирање неких старих прича. У Хрватској константно имате канонаду напада на председника Вучића. Два председника - Ђукановић и Милановић, се састану да причају о трећем председнику! Замислите да су се Вучић и Орбан састали да причају о Милановићу и Ђукановићу и још кажу да им је то тема састанка. Јасно је да нико у региону није срећан због напретка Србије, што имамо јачу војску и боље опремњењу полицију и што градимо толико ауто-путева. Они неће да ми будемо бољи у тој конкуренцији. Има једна осовина Приштина- део Подгорице- део БиХ и Хрватска и како год да кренемо они ће рећи нисте довољно осудили злочине у Сребреници, или нисте признали наше пасоше", истиче Вучевић.

Вучевић подсећа да им је "Вучић буквално крив за све".

"Када се неко непрописно паркира и казни га комунална полиција, он опсује Вучића. Ако неће да се вакцинише, крив му је Вучић или сада када је захладнело, неуобичајено за септембар, опет је крив Вучић. Хрватска све што није добро за њу усмерава на Вучића, у Црној Гори која је у једном тренутку била на ивици грађанског рата, толико је дубоко подељено друштво, и ови људи у Приштини с Куртијем на челу нашли су ко им је заједнички непријатељ. То је опет Вучић. Они сви причају о неким својим територијалним суверенитетима и интегритетима и Србија их признаје, наравно изузев Косова, али они не признају Србију и српски суверенитет јер су гласали, осим Босне, за Косово као независну државу. Сви се куну у неповредивост граница, али то правило једно не важи када је у питању Србија. Сви кажи да је основни принцип право на самоопредељење и само српски народ нема право на самоопредељење. Ми признајемо и Хрватску и БиХ и Црну Гору; а они кажу да је Косово независна држава и још имају активну сарадњу са њима, њихове војске обезбеђују АП Косово. Видели сте ону глупост да ми дамо вакцине Црногорцима као пријатељима, браћи, најближем народу, а они дају албанској војсци на КиМ те исте вакцине. Високи црногорски званичници иду на обележавање Олује. Можете да будете чалница НАТО пакта, али има неких ствари које се не раде. То вам нико неће замерити, ни Вашингтон, ни Брисел, али морате имати кичму и још нешто да им кажете да није нормално да идете на обележавање догађаја где су протерана ваша браћа", рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да нема никаве објективности, и да не важе иста правила за све стране. Међународна заједница је патрон косовске независности. То је њихово чедо и они покушавају да га сачувају док не стаса и не осамостали се. Зато имате те идиотске изјаве у којима позивају да се уздрже обе стране. То је као да вас неко напада на улици, ви ништа не радите, чак се ни не браните, а полицајац каже "позивам вас да се обоје смирите, иначе ћу вас привести суду!". Нападају државу, председника, СПЦ, нигде не сме ћирилица да се појави, као да је атомско оружје за свих њих. У складу са хрватским законима треба да стоје и ћириличне табле, али тамо не сме да буде, ако ни на КиМ. Свима смо им донели слободу. Да није било српске војске, нико од њих не би би слободан. Српска ојска је 1918. донела слободу на простору бивше Југославије. Данашњу независност је њих извојевала величанствена победа Краљевине Србије.

 

Црногорцима смета српски, измислили свој језик

Истиче да треба да "разумемо патњу и бол Бошњака, Албанаца, Хрвата за својим изгубљеним сународницима, али они морају да разумеју да је Србија убедљиво највишу цену платила у XX веку". Међутим, и данас имају тај наратив да нисмо доживели довољну каратрзу, да се нисмо довољно покајали и клечали на кукурузу. Нас пореде са оним што је Немачка пролазила после пада Хитлера, да смо ишли у окупацију других, да смо, малтене, били као Национал социјалистичка партија. Они су протерали Србе где год су могли. Забранили су ћирилицу, цркву хоће да нам укину, и наш председник им је крив за све. У Црној Гори нисте чули да причају ни о једној новој фабрици, тамо се атеисти противе да се уведе нови владика! Замислите у Србији да не дамо да уђе муфтија или католички бискуп и да још протесте предводи председник Републике! И они причају о грађанској Црно Гори, о европским вредностима. Па, то је средњи век што они раде! Што не кажу што се не придруже иницијатви "Отворени Балкан"? Ми смо тражимо да Срби у Црној Гори имају права као други народи који ту живе. По последњем попису, има више Срба у Црној Гори него Албанаца у Северној Македонији, а погледајте која све они права имају.

"Наратив Ђукановића је да су Срби у ЦГ неко окупаторско тело! Нема их у влади, војсци, полицији не могу Срби да напредују, само нам је остала црква, а и то хоће да нам узму. Измислили су неки матерњи језик, само да не би рекли да причају српски језик. Аустрија је велика држава, па прича немачки језик. Колико пута је Бразил већи од Португала, па причају португалским језиком? Како њих није срамота да кажу да причају тим језицима којима причају? Само овде када кажете да причате српским језиком, они кажу да имају посебан језик. Измислили су два слова, узели их из неког локалног дијалекта, кад наруче кисјелу с кафом, па кажу да имају слово "сј". Немојте нас правити будалама, немојте да поништавате историјске чињенице", изричит је Вучевић.

Вучевић је рекао да свако треба да назове свој језик како хоће, али да нико не сме да оспорава право Србима да причају српским језиком и да користе ћирилично писмо. - Нити да се омета функционисање СПЦ која је каноски призната да може да врши своје обреде, да има своје манастире. Па, то нам ни Турци нису радили! И Аустроугарска нам није забрањивала да користимо ћирилицу. То што ми често видимо неправду према нама, не може да буде разлог да одустанемо од дијалога. Морамо да наставимо са очувањем мира и стабилности, јер је грађанима то најважнија ствар. Али, морамо подвући и оно што је рекло државно рукводство - никада више Олуја и Бљесак, никада више погром. Хоћемо данас да причамо о економији, да се лакше путује, да причао о будућности и да не оптерећујемо нове генерације. Прошло је 26 година од завршетка рата у БиХ, то вам је као да смо после Другог светског рата у 1970- ој години! Прошло је толико година, а ми данас после толико година имамо исту причу - шта се деслило у Сребреници и Братунцу.

 

Бриселски споразум постоји на папиру

"Имамо посла са човеком који је прилично нестабилан, са честим афтектним понашањем. Не делује ми да он то гледа дубље, већ вођен емотивним поривима. Курти вероватно уочи локалних избора који су за месец дана покушава да ојача своју позицију. Нећемо дозволити погром из 2004. Године, али је тадац Србија нажалост ћутала. По старом опробаном рецепту су очекивали да они затегну, а онда дођу емисари са предлогом да се нађе неко компромисно решење. Они затегну на 100, а ви попустите за 30 и они су се опет померили. Озбиљна је ситуација на КиМи није лако Србима, нарочито јужно од Ибра јер имате де факто окупацију ове четири општине на северу. Брине ме што ни по овом питању данас немамо национално јединство. Надам се да ће се Курти дозвати памети и да ће га патрони позвати да ситуацију врати на ону од пре 20. Септембра. Ми са Албанцима морамо разговарати и ићи ка неком решењу. Али да Србија самом клима главом, тога неће бити", рекао је Вучевић.

 

Неки ће на клупу за резерве

Главни одбор Српске напредне странке припремни за Конгрес странке од 21-24 октобра, где ће се изабрани најважнији страначки органи, рекао је Вучевић. Природно је да пролуфтирамо просторију, да видимо нова лица. Много је људи у претходном период сазрело, доказало се, многи заслужују да добију поверење. Исто тако део људи се заморио, изгубили су ентузијазам и енергију, неки су и поклекли и њима ћемо се захвалити. Неки ће и на клупу за резерве, нико их не избацује, јер је природно да и неко други добије шансу после 14 година. Мислим да председник Вучић треба да настави да води странку, јер има моралну обавезу да се кандидује за председника Републике да настави на јачању и националног јединства и економије И регионалне стабилности И најбољег могућег представљања у међународним односима. Нама треба снажан лидер и ми не треба да се бојимо снажног лидерства. И то Српска напредна странка  треба јасно и гласно да каже што пре. Надам се да неће бити ни измена председника Српске напредне странке.

 

 

 

Извор: Ало/ТВ Хепи