Вести

Вучевић: Реконструкција базена на СПЕНС-у готова до краја године

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишао је радове на санацији базена на СПЕНС-у и најавио да ће до краја године ово купалиште бити отворено за све Новосађане.

Према његовим речима, није било једноставно кренути у исправљање очигледних грешака из претходне реконструкције олимпијског базена на СПЕНС-у, али из буџета града није отишао нити један динар за додатне радове.

Како је објаснио Вучевић, поред физичког отклањања грешки и приступа раду, требало је извршити и ревизију пројекта, односно извршити и ново пројектовање и сагледати свеобухватније читав пројекат, а самим тим увидети где су грешке и шта није било добро рађено у, како је рекао, несрећној првој фази.

"По старом добром правилу, пут до пакла поплочан је добрим намерама. Хтели смо најбоље, али се искомпликовало. Верујем да ћемо уз стручни надзор Факултета техничких наука у Новом Саду, наших професора и са далеко озбиљнијим приступом, новим методологијама које се примењују по први пут, овде имати завршен базен до краја године", рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да је замолио извођаче и стручни надзор да сви послови ипак буду завршени до 15. децембра.

Према Вучевићевим речима, у току је завршна фаза постављања цементне кошуљице, уз ласерске уређаје који прате нивелацију. До сада су уграђени нови изливни системи, којих има неупоредиво више него раније, а уређен је и преливни система уз замену читавог тзв. рефлект тунела са ЛЕД расветом.

"СПЕНС-у смо дали додатне паре да купи старт блокове за такмичења и по први пут ћемо имати олимпијски затворени базен на СПЕНС-у по ФИНА стандардима, пошто је раније био проблем и у вези са дужином, али и геометријом базена", рекао је Вучевић.

Навeo je да је задовољан динамиком којом се одвијају радови, а који, како је додао, нису никада ни стајали.

Вучевић је навео да сада ништа не значи додатних пет или 10 дана, већ да је једино битно да све буде урађено на врхунском нивоу.

"Град Нови Сад ће предложити СПЕНС-у да се у наредном периоду одужи грађанима, да дамо бесплатан базен за грађане, у капацитетима у којима базен може да прими људе", рекао је Вучевић уз напомену да се и у малим базенима тренутно ради подбазенска техника.

Говорећи о будућим радовима, Вучевић је навео да ће до краја године СПЕНС да уради покривање базена на Сајмишту, са грејањем и да ће се тада стећи услови да сви пливачки клубови буду пребачени на Сајмиште, а да ће базен на СПЕНС-у бити доступан само грађанима.

"Ми смо мењали све што треба да се мења, ми смо обезбедили новац, а отварањем базена на Сајмишту ћемо релаксирати базен на СПЕНС-у. Расписујемо пројектовање и изградњу за комплекс затворених базена у Футогу, тиме ћемо западну страна града релаксирати, али не само за грађане Новог Сада, него и Бачке Паланке и Бачког Петровца. Тај базен ће такође бити олимпијски и по ФИНА стандардима", рекао је Вучевић.

Говорећи о ранијем стању базена на СПЕНС-у, Вучевић је оценио да је вода из њега цурила још од 1989. године, када је базен и пуштен у рад, тако да су сви тренутни радови оправдани, али и врло комплексни.

 

 

Извор: Танјуг