Вести

Вучевић: СНС подржава идеју Додика о двојном држављанству

Српска напредна странка подржава идеју српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да власт у Београду омогући аутоматско држављанство Србије за све грађане Републике Српске, рекао је потпредседник ГО СНС-а Милош Вучевић.

Вучевић је рекао да је то нешто о чему ће се ускоро сигурно разговарати на највишем нивоу.

Реч је о доброј идеји и да је лично за такву измену постојећег закона.

Вучевић верује да ће се о томе позитивно изјаснити и председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

"Нема апсолутно ниједног разлога да се такво нешто законски не уреди на тај начин. И то не само за Србе из Српске, већ и за остале наше сународнике из других држава. Хрватска је већ урадила нешто слично, али и Мађарска која је то право дало свим Мађарима који су рођени на територији некадашње Аустроугарске. Зашто онда и Србија не би размотрила Додиков предлог и понудила држављанство свим својим сународницима, ма где они живели. А Срби из Српске су сигурно високо на тој листи", рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да грађани Српске у односу на неки ранији период већ сада много лакше долазе до држављанства и пасоша Србије, јер су власти поједноставиле процедуру добијања овог личног документа, додовши да је убеђен и да се на овај начин нико не угрожава, а поготово не Бошњаци из БиХ.

"Ово је добро за цели регион. Не знам зашто, али кад год сарађују Срби из Србије и Српске, то некима представља проблем. Увек се нађе неко ко се наводно осећа угроженим, па се ми онда као нешто морамо правдати. Али тај страх који долази од бошњачких политичара је, према мом мишљењу, емотиван, не и рационалан, зато што Србија стално подвлачи да она признаје БиХ и да је за поштовање Дејтонског споразума", рекао је Вучевић.

Додик је идеју да власт у Београду омогући аутоматско држављанство Србије за све грађане Српске изнео крајем прошле седмице, а да би она била реализована, потребан је само један потез власти у Србији, измена члана Закона према којем је за добијање држављанства и пасоша Србије неопходно имати пријављено место пребивалишта у тој земљи.

 

 

 

Извор: Танјуг