Вести

Вучевић: Спреман сам за борбу за самосталну и независну Србију

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић рекао је, у првом интервјуу за Курир по полагању заклетве и ступању на најважнију функцију у Немањиној 11, да је потпуно свестан посла који је и званично започео 2. маја. Председник Вучевић објашњава да ће ова влада већ од првих дана свога мандата бити суочена са озбиљним и далекосежним спољнополитичким изазовима. Председник Вучевић поручује да је спреман за борбу за самосталну и независну Србију, а за свој кабинет каже да је састављен од сјајних људи и истинских професионалаца.

* Можете ли на самом почетку премијерског мандата да процените колико ће ова позиција бити "врућа столица"? Шта вам се чини да ће бити највећи изазови владе коју водите?

- Велика је част бити на челу српске владе. Али је и огромна одговорност. Свакако да сам свестан изазова који нам предстоје. А има их много. Србија се већ дуго суочава с великим изазовима, а рекао бих да кулминација тек следи. Ипак, верујем, да ћемо сви заједно, предвођени председником Вучићем, напослетку успети да победимо. Предстоји нам финиш борбе у Генералној скупштини Уједињених нација поводом резолуције о Сребреници, као и борба против уласка тзв. државе Косово у Савет Европе. Обе борбе су неравноправне и обе за циљ имају нарушавање виталних, српских, националних интереса. Знам о чему се размишља у одређеним круговима и у Сарајеву и у Приштини, као што не сумњам и да такве идеје неће уродити плодом. Жао ми је што се политичке касте и у Сарајеву и у Приштини константно враћају на теме које нас деле, а не желе да разговарају о ономе што може да нас повеже. Ми ћемо и даље бранити наше национално достојанство и чувати мир.

* Сведоци смо константног непоштовања међународног права и споразума, али, нажалост, то је реалност. Која је наша стратегија?

- Босна и Херцеговина је држава три конститутивна народа, међу којима је и српски. То је држава чији ми интегритет поштујемо и који никада нисмо доводили у питање, нити ћемо то чинити. Свако ће увек у Србији имати саговорника уколико жели да ради на јачању дејтонске Босне и Херцеговине. Државе у којој ће се поштовати слово, а не произвољни дух Дејтонског мировног споразума из 1995. Државе у којој ће Република Српска моћи да остварује сва она права која јој следују и која српски народ жели да оствари. Нико нам не може забранити да волимо Републику Српску. Нико нам неће наметнути кривицу и стигму геноцидног народа. Никада више Дрина неће бити река на којој је успостављен ембарго Срба против Срба. Републику Српску ћемо помагати, штитити и волети као нико други и као никога другога, па свидело се то некоме у међународној заједници или не. Република Српска живи и живеће, а Србија ће увек бити ту за њу. Ова влада ће се од првих дана свога мандата суочити са озбиљним и далекосежним спољнополитичким изазовима, и то је само почетак. У том смислу, наш највећи изазов у предстојећем периоду биће, без сумње, одбрана суверенитета и територијалне целовитости земље у међународној арени, односно борба за наше Косово и Метохију.

* Каква су вам очекивања у наставку дијалога Београда и Приштине?

- Ових дана постала је сасвим очигледна намера да се још једном погазе међународно право и суверенитет Републике Србије и да се Приштина уведе у чланство Савета Европе. Таквим поступањем према нашој земљи још једном се потврђује да нема никаквог "јединственог случаја" када је у питању једнострано проглашена лажна државност лажне државе на простору наше јужне покрајине. Београд ће остати посвећен дијалогу с Приштином уколико се покаже да из тог процеса може да проистекне ишта продуктивно што би допринело миру и стабилности у региону. Међутим, било би неодговорно заваравати се да је са екстремистима које предводи Аљбин Курти могуће учинити било какав суштински помак у правцу истинске нормализације односа и побољшања услова живота обичних људи. То непобитно доказује ток дијалога у периоду од Куртијевог доласка на власт, откад је међународна заједница "гласном тишином" пратила Куртијево насиље и прогањање Срба, док је дијалог безмало претворила у пуки оквир за легализацију једностраних и противправних потеза Приштине. Србија никада неће признати једнострано проглашену независност тзв. државе Косово.

* Колико сте задовољни тимом око вас? Како изгледају први дани у Немањиној 11?

- Ово је влада континуитета. Следићемо политику председника Александра Вучића и трудити се да му на најбољи начин помогнемо у овим туробним временима, у борби која је тешка, а коју он храбро води. То је борба за самосталну и независну Србију. Влада је хетерогена, чине је сјајни људи, истински професионалци, имамо и ветеране и нова лица, заступљена су оба пола, ту су припадници разних вероисповести, националности, али заједничка им је љубав према Србији. Кабинет је одмах по полагању заклетве одржао седницу, и то је показатељ.

* Која ће бити ваша прва званична посета ван земље као премијера Србије?

- О томе ћу тек донети одлуку. Наша спољна политика је јасна. Усмерена је ка одбрани наше независности и ка очувању мира.

* На премијерско место долазите из Министарства одбране. Сада је на том месту Братислав Гашић. Јесте ли задовољни вашим наследником?

- Реч је о искусном човеку, професионалцу, који је већ обављао ову дужност. Не сумњам да ће се са унапређењем наших одбрамбених капацитета наставити. Србија ће и даље развијати своју наменску индустрију и куповати неопходно оружје и оруђе кад год и где год да је то потребно. Не да би претила било коме, већ да би одвратила сваког потенцијалног нападача.

 

О обележавању Васкрса

Васкршња литургија и време с породицом

* За вас и цео државни врх првомајски празници су протекли радно. Како ћете провести Васкрс?

- Након избора Владе следи примопредаја, па формирање кабинета председника владе. Много је посла пред нама, а Србија не сме да успори у својој борби због ове транзиције. Напротив. Морамо да деламо и то хитро, одмах. У недељу ћу присуствовати васкршњој литургији и провести колико могу времена с породицом.

 

 

 

Извор: Курир