Вести

Вучевић: Србија ће на ногама дочекати дан после короне

Никада ми мој Нови Сад неће бити тесан, али ћу увек бити спреман за нове изазове, рекао је Милош Вучевић, који је недавно постао први градоначелник Новог Сада са три мандата.

На питање да се из његових интервјуа, између редова могло закључити да неће мењати функцију, иако се спекулисало свашта, рекао је да је он увек био јасан.

- Заиста није морало ништа да се чита између редова јер сам све време био врло јасан, а нагађањима су се бавили медији и кладионице. Претходних осам година имали смо фантастичне резултате у Новом Саду, и ја сам био први на листи и сад кад су нам грађани поверили трећи мандат и поверење да наставимо да развијамо Нови Сад. Постао сам први градоначелник са три мандата у 272 године дугој историји Новог Сада. То је велика част, али још већа одговорност.

* За годину и по имаћемо нове изборе, да ли Ви мислите да је прерано и да нам је превише избора, да смо сви уморни од кампања?

- Српска напредна странка се искључиво води интересима грађана, односно оним што је најбоље за нашу државу. Зато и ова влада има задатак да изведе земљу из тешке ситуације узроковане глобалном пандемијом вируса корона, која са собом носи огромне здравствене, економске и друге изазове. Ја не сумњам у то да ће Србија на ногама дочекати, како би рекли, "дан после" короне. И онда следи наставак великог посла на даљем јачању земље, и зато је важно да се чује глас народа, да изађемо пред грађане, да они кажу колико су задовољни и како даље. Сви изборни процеси су у оквирима Устава и закона, а тајминзи се углавном коментаришу у зависности од интереса онога ко се за њих занима. Што се саме изборне кампање тиче, она може бити само физички напорна за политичаре који раде, и којима је важно да стигну до сваког грађана Србије. Али то је онај адреналински умор који вас тера да радите још више, бар ја то тако доживљавам. Нити живот стоји док су кампање, нити грађани трпе на било који начин, ако се на то алудира.

* Део опозиције већ сада каже да неће пристати на обједињавање избора. Шта мислите о томе?

- Ништа. Шта да мислим о онима који хоће власт по сваку цену, али неће изборе и до сада су небројено пута показали да им је насиље једини програм? Све што раде је уперено против институција и стабилности државе. Па погледајте какве кампање у својим медијима воде против председника Вучића и његове породице, цртају им мете на челу, бруталним лажима покушавају да га сломе, да на силу преузму власт, да поново доведу своје тајкуне. Изборни услови којима тобож нису задовољни су само параван за њихове праве жеље, а то је власт по сваку цену по могућности да им падне са неба, јер пред грађане не смеју - знају да их ту очекује дебакл. Српска напредна странка је до сада учинила више него сви они заједно да се унапреде изборни услови, а не заборавите да су ове изборне услове писали исти они којима сада не одговарају. Нема ту никаквих спорних питања. Ми смо увек спремни да наставимо разговоре о даљем развоју демократије у Србији, о унапређењу изборних услова. Појачали смо и тај институционални оквир, имамо посебно министарство које ће се бавити и друштвеним дијалогом.

* Председник странке Александар Вучић најавио је да ће се повући са чела СНС у марту 2021. Јесте ли разговарали с њим о томе и да ли је Ваш утисак да је та његова одлука дефинитивна?

- Сваки пут имам исти одговор на оваква питања - увек ћемо се трудити да Александра Вучића убедимо да остане капитен, пошто не видим зашто бисмо дозволили да променимо капитена који нам доноси победе. И сигуран сам да тако размишља 99 одсто странке.

* Да ли бисте прихватили да водите СНС ако Вас Вучић то буде замолио?

- То уопште није тема. Председник Вучић није заменљив.

* Број заражених короном је у скоку. Највише нових случајева је у Београду и у Новом Саду. Kаква је ситуација у вашем граду, како се борите? Хоћемо ли имати довољно медицинског особља, довољно болничких капацитета, респиратора...?

- Ситуација је врло озбиљна. Ми смо стално мобилни и пратимо ситуацију како бисмо, у случају потребе, могли промптно да реагујемо. Пратимо епидемиолошку ситуацију у школама, вртићима, центрима социјалне заштите, свим јавним институцијама, јавно-комуналним службама... Појачали смо контроле уласка у јавне објекте и дезинфекцију. Наш "Водовод" и даље пуним капацитетом производи средство за дезинфекцију натријумхипохлорит. Донели смо наредбу о раду градских шалтерских служби у две смене, и отварању нових шалтера како се не би стварале гужве. Забрањено је коришћење базена до 30. новембра, осим за наставу и тренинге, али то под посебним условима. У истом периоду забрањене су све манифестације, осим културно-уметничких, на којима је дозвољено до 100 посетилаца уз мере физичке дистанце. Дозвољено је само одржавање редовних спортских такмичења, све остало се отказује.

На пијацама је обавезно ношење маски.

Новина је да у свим објектима где долази до окупљања људи, а то су фирме, установе, тржни центри, угоститељски објекти... мора јавно бити истакнуто ко је одговорно лице за спровођење мера Kризног штаба. И даље апелујем на свест и савест Новосађана да буду одговорни према себи и према сопственом здрављу, да се придржавају свих мера јер то је једини начин да помогнемо нашим лекарима који се неуморно боре.

* Шта се дешава са пројектом Нови Сад на води? Велики су отпори. Борислав Новаковић је пре неколико месеци рекао да Ви тај пројекат гурате у интересу компаније "Галенс", која већ има право коришћења дела земљишта на коме се сада налази Бродоградилише "Нови Сад". Шта се заправо дешава?

- Не дешава се ништа спектакуларно, и ништа од свега што сте изнели није тачно, осим да те лажи износи Борислав Новаковић, у Новом Саду познатији као Бора Солунац. У питању је План генералне регулације приобаља на левој обали Дунава. Тај план још увек није завршен, и тек предстоји јавни увид. Дакле, све што поменути показује могао је једино да нацрта он, као стручњак за марксизам. Истина је да на овом пројекту раде тимови наших најбољих архитеката, стручњака за водопривреду и заштиту животне средине. Чим ЈП "Урбанизам" у сарадњи са Институтом "Јарослав Черни" заврши свој део посла, план ће бити детаљно представљен јавности. А ти што нису успели да сруше пројекат "Београд на води", који је једна од највећих и најзначајнијих инвестиција у региону у шта данас сви могу да се увере, сада покушавају да направе случај у Новом Саду пласирајући гомилу неистина. Боље да објасне како су упропастили новосадско приобаље, како су уништили бродоградилиште и друге фирме које су се ту налазиле. Иначе, само Бродоградилиште које је приватни инвеститор купио након што су га потопили Новаковићеви пајташи, заузима тек неколико процената површине целог приобаља.

Толико о наводној мегаломанији стамбене градње.

Треба да знате да је силазак Новог Сада на Дунав, коначна урбанизација тог дела града и искоришћавање свих потенцијала које носи град на највећој европској реци, нешто о чему Новосађани деценијама сањају.

Не желим да пропустимо ту шансу. Kонцептуално, пројекат се доста разликује од "Београда на води", за који мислим да је феноменалан.

* Шта ће се догодити уколико буду организовани протести и уколико Вам Новосађани поруче да не желе на тој локацији стамбене објекте, већ простор за спорт и рекреацију?

- До које мере иду ти покушаји обмањивања јавности, најбоље говори податак да изградња стамбених објеката и других садржаја неће прелазити 10 одсто укупне површине. То ће бити искључиво  туристичко-спортско-рекреативни центар Новог Сада, са акцентом на развој зелених површина.

Само парковска површина ће захватати преко 38 хектара, што је скоро 40 одсто укупне површине која ће бити обухваћена планом приобаља. Остало ће бити веслачке стазе, плаже, марине, бициклистичке стазе... Што се тиче порука Новосађана, ја сам тај који их највише слуша и уважава, и коме су они најважнији партнери. Због Новосађана све ово и радимо, да имају четврти мост, и потпуно уређено обалу, за рекреацију, уживање... На претходним изборима, 10.000 Новосађана више је дало поверење Српској напредној странци. Захваљујући њима имамо историјски резултат, и са таквим поверењем нема коцкања.

* Сведоци смо свађе на релацији Зорана Михајловић - Душан Бајатовић. Да ли подржавате потпредседницу Владе у начину на који покушава да заведе ред у свом сектору?

- Ја искључиво подржавам ред и рад. О поменутој ситуацији знам само из медија, и нисам позван да коментаришем.

 

 

 

Извор: Блиц