Вести

Вучевић: У Стразбуру виђен наставак фестивала лицемерја

Министар одбране и председник Српске напредне странке Милош Вучевић оценио је да је на гласању у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) у Стразбуру када је усвојена препорука да се тзв. Косову одобри чланство у Савет Европе виђен наставак фестивала лицемерја и још један ексер у сандук међународног права.

Вучевић је тим поводом, за РТС 1, рекао да је Србија на историјском месту на којем је била увек, да може сваког да погледа у очи.

Истиче да Србија, пре свега, не крши основне принципе међународног јавног права и основна правила и стандарде који би требали да важе за све државе.

"Оно што смо јуче видели у Стразбуру је наставак тог фестивала лицемерја и још један ексер у мртвачки сандук међународног јавног права и свих стандарда које би требали да важе", истакао је Вучевић.

Дан након гласања у Савету Европе, Вучевић је рекао да то није само питање да ли је Косово држава, јер није, већ нису испоштовани ни основни принципи које су сами поставили пред Приштину, од којих је најважнији формирање Заједнице српских општина.

"То није питање наше перцепције Косова и Метохије као колевке идентитета већ су они сами погазили оно што су поставили, јер им је то неко тражио телефоном или мејлом. Србија ће се борити аргументима, чињеницама, правом, моралом и вером у себе, јер ако ми не верујемо у себе не можемо очекивати ни да ће други", поручио је Вучевић.

Вучевић је рекао да нема много маневарског простора али и да нема повлачења и предаје.

"То што газе основне норме на крају ће бити њихова брука, али не може трајно да буде законито оно што је незаконито", рекао је Вучевић.

 

Очекујем избор нове владе у наредне две недеље

Вучевић је изјавио да ће ускоро предложити њен састав и напомиње да ће Влада бити изабрана у законском року.

"Србији је потребна унутрашња стабилност и влада ће бити изабрана у законом предвиђеном року", рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио и да је експозе готово завршен.

На питање да ли ће бити нових људи у власти, Вучевић је рекао да увек влада мора да има и нове људе и уопште извршну власт.

"Људе који ће бити одговорни за своју државу у наредне четири године. Наравно да нова влада мора да има и нову енергију и неки нове људе, наравно не све нове, али да има и нове људе", рекао је Вучевић.

Према његовим речима, нова влада ће свакако бити влада континуитета у смислу политике.

"Окосница нашег програма је Србија скок у будућност. То је скок у будућност из живог блата где смо били до 2012. године. Тај скок ће бити и кичма експозеа и покушаћемо да отворимо оне области које су кључне за грађане и да сви виде шта је политика и визија развоја Србије у 2027. години", рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио и да "силовање" међународног јавног права, и оно што нам се спрема у УН са резолуцијом о Сребреници тражи ангажман свих нас и важније је од теме кадровске структуре власти.

"Држава Србија мора да бије тај политички рат и то је задатак свих у држави", рекао је Вучевић.

 

На војној вежби "Вихор 2024" преко 2.000 припадника Војске Србије

Вучевић је изјавио да преко 2.000 припадника Војске Србије учествује на војној вежби "Вихор 2024" на Пештеру.

"На тој вежби биће приказано преко 500 наоружања, односно свега онога што чини наоружање и војну опрему Војске Србије. Од тог броја биће представљено више од 270 оних најсложенијих и највреднијих, најдубљих система наоружања", рекао је Вучевић.

Према речима Вучевића, на војној вежби Вихор 2024. видеће се и нови дронови, беспосадне летилице, модернизовани тенкови, као и модернизована оклопна возила, најбоља самоходна, али и ракетна артиљерија.

"Показаћемо свакако не само способност наше војске, него и послати јасну поруку грађанима Србије, да је наша војска обучена, храбра, а свима онима који нису добронамерни према Србији, показаћемо да наша земља није џак за ударање и да нас нико неће омаловажавати", рекао је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1