Вести

Вучић: БиХ у Србији има правог, искреног пријатеља

Дошао сам да у Сарајеву кажем да Босна и Херцеговина у Србији има правог и искреног пријатеља, који то показује поштовањем територијалног интегритета и јачањем политичких и свих других веза, поручио је данас председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре у Сарајеву, након разговора с највишим руководиоцима БиХ.

"Најважније што желим да кажем, без обзира што знам да многи неће у то да поверују и да се понеко од оних који су за мене гласали неће обрадовати, јесте да кажем да сам у Сарајево дошао да кажем да БиХ у Србији има искреног и правог пријатеља", рекао је Вучић на прес конференцију заједно с Драганом Човићем, председавајућим босанског Председниства.

Сумирајући политичке разговоре, рекао је да мисли "да смо у стању да гледамо у будућност јасније и отворенијих очију, да кажемо једни другима шта хоћемо".

Грађанима БиХ поручио је да је сигуран да ће се уверити у искрено пријатељство Србије: "Желим да поручим грађанима, без потребе да се било коме додворавам, и без обзира на њихову националну припадност, да ће у то да им је Србија пријатељ моћи да се увере у наредним годинама", казао је Вучић рекавши да ће грађани БиХ то видети наредних месеци, година и деценија.

Вучић је истакао да његова реч, када каже да је неко пријатељ, није флоскула и форма: "Моја реч има значење. Изговорио сам је не само као Александар Вучић, него као и председник Србије и знам шта значи", нагласио је и грађанима Босне и Херцеговине поновио поруку да, што се тиче односа Србије према БиХ, буду мирни и спокојни.

"Нећете имати проблема, а ви гледајте да се договорите око свега на територији ваше земље", рекао је Вучић.

Он је поновио да постоје људи у Београду који сматрају да су разговори са БиХ излишни и понекад сувишни, као што има оних у Сарајеву који сматрају да са Србијом не треба градити боље односе и подвукао да је то погрешна политика са обе стране.

"Нисам случајно рекао да сам овде дошао као пријатељ, доживео сам топло гостопримтсво и председавајућег Председништва БиХ Драгана Човића, и од српског члана Младена Иванића, али и од бошњачког члана Бакира Изетбеговића", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

"Ускоро ће и они имати такву добродошлицу и у Србији. Не слажемо се увек у свему, али су односи увек отворени искрени", нагласио је председник Србије.

"Договорили смо се да проблеме решавамо разговором када се појаве, да се чујемо и разговарамо", рекао је Вучић.

Председник Србије је подвукао да је за Србију најважније да се три народа договарају, да се поштује Дејтонски споразум, а да се у унутрашње ствари БиХ не мешамо.

Говорећи о делу разговора који се тицао економске сарадње, нагласио је да је Србија спремна, да поред 5,5 милиона евра помоћи, које су договорене са председником РС Милорадом Додиком, издвоји даљих милион евра за БиХ.

Kако је навео, БиХ је у региону најзначајнији привредни партнер, с годишњом разменом која прелази милијарду и 525 милиона евра, а додао је, верује да је и Србија највећи партнер БиХ у региону, одмах иза Немачке, Русије и Италије.

Kазао је да је данас разговарао са домаћинима о више конкретних проблема.

Вучић је рекао да се управо завршава формирање и одређивање комисије за границе и да се нада да ће се рад око овог питања убрзати.

"Данас је решено 97 одсто границе, и близу смо да пронађемо решење за преосталих три одсто.То би био изванредан сигнал за цео регион и целу БиХ, да покажемо да смо у стању да разговарамо једни са другима", нагласио је он.

Упутио је члановима Председништва БиХ да дођу у Београд, а ако се заврше многе ствари до краја године, позвао би и европске званичнике.

Говорећи о потопљеном земљишту рекао је да би се поравњањем тај проблем могао скинути с дневног реда.

Што се тиче инфраструктурних пројеката који повезују две земље поручио је да је Србија спремна, а ускоро и потписује уговор за деоницу Чачак-Пожега, да исфинансира преосталих 60 километара до Kотромана.

"Желимо да повежемо Београд и Сарајево, Нови Пазар са Сарајевом. То би значило много у односима које би могли назвати много бољим", истакао је Вучић додајући да очекује да у БиХ дође до договора око трасе ауто-пута.

"Прихватићемо свако решење око којег се договорите. Важно је да спојимо Београд и Сарајево, као и друге делове Србије са главним градом Босне."

Указао је да је дао предлог да се заврши свих 11 мостова који спајају Србију и БиХ, а чије обнављање касни због ситних ствари у Босни.

Изразио је посебно задовољство што је добио обећање да ће се радити и градити мост код Градишке, на којем је инсистирао Додик, којим би се спојили Хрватска и БиХ.

Најавио је да је Србија одлучила да уложи много новца и представи Србију на међународном сајму у Мостару од 10. до 14. априла идуће године.

"Уложићемо највише новца до сада", нагласио је Вучић.

Заложио се и за уклањање свих баријера у трговинској размени, о чему ће бити сутра, како је најавио, разговора између ресорних министара.

"Разговараћемо о укидању, с наше стране постоји иницијатива, ванцаринских намета. Да направимо најбржим и најуспешнијим проток роба и капитала у савременом добу", поручио је Вучић.

Навео је да, када се ради о спољним пословима и сарадњи надлежних министарстава, да иде боље од сукцесије, као и да је постигнут договор да једни друге подржавају на путу у ЕУ.

Указао је да би била пожеља и сарадња у одлукама о безвизном режиму за поједине земље, јер ако се то учинили долазио би много већи број туриста.

 

Вучић и Човић: Надамо се договору о олакшицама у трговини

Председник Србије Александар Вучић и председавајући босанског Председништва Драган Човић сложили су се данас да би мање баријере у трговини донеле позитиван ефекат земљама региона, те изразили наду да ће сутрашњи разговор ресорних министара бити у том смислу конкретнији.

Они су на заједничкој прес конференције поручили да би приближавање и изједначавање неких елемената у трговини у региону значајно олакшало пословање привредницима, а грађанима донело уштеде.

"Царинска унија коју сам предложио, видео сам то одмах, изазвала је доста негодовања, истина не и Босне и Херцеговине, али сам видео да су се неки побунули. И даље сам уверен да је важно најпре приближавање, а затим изједњачавање трошкова и дажбина, мислим да је то добро, ако уосталом погледамо шта и како раде у Европи", рекао је Вучић на прес конфернцији одговарајући на питања новинара.

То би, како је приметио, показало нову снагу "балканске шесторке", снаге која, уверен је, може да донесе значајан раст и да буде партнер Унији, можда и значајнији него што су то неке земље чланице.

"Спремни смо да о том питању разговарамо, да формирамо делегацију за уклањање баријера, свих процесних проблема који стоје, јер само на храни бисмо, с мање чекања, на границама, рецимо, уштедели између седам и десет одсто", навео је ВУчић.

Додао је да се данас о тој теми искрено разговарало, те поновио да би решење било у интересу и једне и друге земље, а да је лично уверен да милијарду и по евра, колики је тренутни трговински промет БиХ и Србије, врло брзо можемо да доведемо до две милијарде.

"А онда више неће бити важно ко кога воли, то постаје свеједно, после тога само зависимо једни од других и наш бољи живот ће зависити од тога", поручио је српски председник.

Нема више политичких игара, остаје као наш заједнички циљ да чувамо стабилност и мир, а то је, уверен сам, опредељење свих данас, закључио је.

Ова милијарда и по данас, а сутра две, надовезао се Човић, примарни је интерес БиХ, а не само једне стране.

"Треба олакшати свим бизнисменима, да немају више запрека. Верујем да је то крајњи и искључиви показатељ колико смо спремни на промене у будућности", рекао је Човић, те додао да ће се сутра све то видети и приликом разговора о конкретним стварима, изразивши очекивање да проблем може бити сасвим решен до краја године.

 

Србија спремна да измири своје обавезе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија има дуг и обавезу насталу после потапања земљишта због изградње хидроелектрана Зворник и Бајина Башта, у које је само Србија улагала, те да се разговара да се те обавезе после 25 - 26 година измире.

"То је велика и важна вест за БиХ", рекао је Вучић у Сарајеву, одговарајући на питања новинара на прес конференцији.

Упитан о наводном дугу од 1,5 млијарду евра, Вучић је рекао да дуг није толико висок.

"О каквим проценам говорите, где сте нашли 1,5 милијарду евра? Покретана су питања, али у другом неком смислу, хидроелектрана Зворник и Бајина Башта и мислим да можемо да се договоримо око тога без проблема. Плашим се да вас је неко погрешно информисао, много је то пара и за БиХ и за Србију", рекао је Вучић.

Он је поновио да је Србија уложила новац у те две хидроелектране.

"Спремни смо да разговарамо, јер Бошњаци имају земљиште на обали која припада Србији и спремни су да им дамо посебна права како и на који начин да користе ту земљу", рекао је председник Србије.

"Мислим да смо близу, темељно и детаљно смо разговарали. Ми имамо дуг и обавезу после потапања због изградње хидроелектрана у које је само Србија улагала новац и разговарамо да обавезе после 25-26 година измиримо", закључио је Вучић.

 

Србија и БиХ се боље разумеју

Може ће рећи да се Србија и Босна и Херцеговина боље разумеју, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић, сумирајући данашње разговоре са државним врхом Босне и Херцеговине, где борави у дводневној посети.

Вучић је за Пинк телевизију изнео уверење да је "нешто другачије у односима две земље", а свакако је, каже, другачија атмосфера. "Разумљиво је да они не могу да уђу у наше ципеле, а и ми делимично не можемо у њихове, али бар покушавамо и тај напор даје резултате“, нагласио је он.

А резултати су, објаснио је, мир и стабилност, што је услов за напредак, а потом и повећање трговинске размене. Подсетио је да су Србија и БиХ 2006. имале двоструко мању трговинску размену и да је много тога поправљено да се дође до данашњих резултата.

Рекао је да је Србији важно да развија пријатељство са Бошњацима, Хрватима и свима другима, и да је нормално да има добре односе са својим народом у тој земљи. "Могу рећи да се боље разумемо“, закључио је Вучић. Изразио је захвалност, "бескрајну", српском живљу на срдачном дочеку у Источном Сарајеву. Како је додао, видео је нове зграде у том делу града, много људи, деце, средњошколаца, студената... "Лепо су ме дочекали, бескрајно им хвала на томе. То је српски живаљ, то је резумљиво", казао је Вучић.

Он је додао да је и у Сарајеву имао добар дочек.

"Хвала и Сарајлијама, рекли су ми да су биле Жене у црном, ја их нисам видео, и можда је још двоје троје њих непристојно гестикулирало, али сам захвалан и Сарајлијама и Бошњацима и осталима и велика је разлика у односу на прошли пут и лепше су ме дочекали", рекао је Вучић.

"Увек има безброј проблема, али имали смо искрен разговор, врло садржајан и поштен, сви су рекли шта мисле и како да гурамо напред", закључио је Вучић.

Извор: vucic.rs