Вести

Вучић: Борим се за интересе своје земље и свог народа

Председник Србије Александар Вучић изразио је уверење, уочи састанка са руским председником Владимиром Путином, да може да очекује значајну подршку Путина Србији, као и да ће поново упутити позив шефу руске државе да посети Србију.

Вучић је рекао да је Путин искрени пријатељ Србије, и да никада не смемо да заборавимо шта је он урадио за Србију 2015. године када нас је спасао геноцидног жига на челу многострадалног српског народа.

“И не само тада. Увек је подржавао интегритет Србије и њено независно и самостално одлучивање, и верујем да и сутра можемо да очекујемо значајну и велику подршку Путина за нашу земљу”, рекао је Вучић.

Вучић је приметио да је, када је пре шест година, када је први пут као први потпредседник Владе Србије разговарао са Путином, то био разговор о дуговима, које су оставиле претходне власти према Русији, док Србија данас Русији не дугује ништа.

Тада је и Путин био љут, а и други су осећали да могу да покажу љутњу због наших дугова.

“Данас не дугујемо ништа, већ разговарамо о сарадњи која је добра, због које смо неретко нападани на Западу. Али, ми мислимо да бити пријатељ значи да то будете када је тешко, а не само када је лако”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је поносан на однос Србије према Русији и задовољан због односа Русије према Србији.

Поновио је да ће са Путином разговарати и о политичким и о економским темама, односу Београда и Приштине, али и о целом региону и новим балканским иницијативама, те да жели да чује и како руски председник оцењује ситуацију у свету и каква је руска позиција према САД, ЕУ.

Такође, додао је да ће бити речи и о заједничким пројектима на модернизацији железничке мреже у Србији.

Указао је да постоји могући проблем са гасом, јер не знамо какав ће бити коначан резултат преговора Русије и Украјине, а у том чекању, ми ни криви, ни дужни можемо да страдамо, јер још није готов “турски ток”.

Србија је, истиче, урадила све што је до ње што се тиче гасовода.

“Не смемо да гасимо нашу производњу. Хоћемо да проширимо наш гас, а не да спуштамо наш гас и индустрију. Решаваћемо и то сутра на ручку са Путином, рекао је Вучић.

Навео је да је следећи корак, када је реч о војсци, стварање система мобилне, покретне, модерне, брзе и добро опремљене веште армије, која може да спречи у сваком тренутку агресију много снажнијих непријатеља на Србију.

“По питању оружја, нисмо инфериорни у односу на било кога ко би могао да има било какву претензију према Србији. Били смо инфериорни пре пет година, данас можда нисмо доминантни, али смо далеко од инфериорног”, рекао је Вучић.

Упитан за “шпијунску аферу”, Вучић је рекао да нема сумње да Србија жели најбоље односе са Москвом, те да верује да је жеља Русије да има најбоље односе са Србијом.

“Шта смо ми лоше направили, некоме нажао учинили? Дошао сам чистог образа, уверен у добар однос са Русијом. Савест ми је чиста”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је политика наше земље добра и одговорна и да и због тога постоје напади са различитих страна.

“Сви напади довољно говоре колико је наша политика одговорна, осмишљена и пажљива и ставља Србију у центар пажње и колико водимо рачуна о својим интересима”, рекао је Вучић.

 

Рекордни привредни раст у октобру од пет одсто

Србија је у октобру имала рекордну стопу раста од пет одсто, изјавио је Вучић.

“Најавио сам пре неки дан да је прелиминарно то на 4,6 одсто, али је званично 5 одсто”, рекао је Вучић.

Истакао је да Србија иде ка укупних 4 одсто на годишњем нивоу, што ће је сврстати у ред европских земаља с највишим растом, а свакако ће бити с највишим растом на Западном Балкану.

“А, неки су пре само шест месеци говорили да нећемо стићи ни до 2,5 одсто и да ћемо бити најлошији на Балкану”, приметио је Вучић.

Вучић је нагласио да ће такав економски раст за грађане значити да ће земља имати више путева, болница, домова здравља, више уређених, модерних вртића, паркова, веће плате и пензије, бољи животни стандард.

 

Ђилас је моја десна рука, све је обавио

Вучић је рекао да нека бог политички поживи Драгана Ђиласа, јер ће Србија имати владу пристојних људи, пошто док постоји Ђилас нико неће моћи да је угрози.

Вучић је рекао да је лично срећан што је Ђилас успео да направи у партијском смислу раздор у ДС, али одбацује тврдње да он стоји иза тога.

„Ја сам се вероватно негде у паузи свих сусрета бавио ДС-ом, али да јесам све бих овако урадио. Навијао сам за Ђиласа из све снаге да их победи, растури, склони и то је у реду. Драган Ђилас је моја десна рука. Све што је требало да обави, обавио је“, рекао је Вучић.

На изјаву Ђиласа да поједини чланови владе Србије више не постоје у политичком смислу, Вучић је рекао да вероватно нико не постоји, и да су сви постали таоци њихове глупости и лудости.

„Прозирни смо и једва да се видимо, али морамо да се боримо за своју земљу. Нека он постоји, нека га бог политички и људски поживи, Србији ће бити добро, јер ће имати владу пристојних људи, а све док у опозицији постоји Ђилас неће моћи нико да је угрози“, објаснио је Вучић.

Поводом изјава једног руског новинара који повезује његову болест са шпијунском афером, а и писање једног медија да је тај новинар долазио код њега и тражио формирање владе са Ђиласом, Вучић је рекао да, нажалост, што се првог тиче, није завршио у болници због шпијуна или новинара већ сопствене болести.

„О људима који то доводе у питање најбоље говори колико њихова мржња може далеко да иде“, констатовао је Вучић.

Вучић је указао да је видео вечерас информације о томе да му је нуђена влада са Ђиласом и додао да би, да му је нуђено да уђе у владу са Ђиласом, Јеремићем, Обрадовићем, и Ђорђевићем, макар на годину дана, на то негативно реаговао.

Потврдио је да је руски новинар био у Председништву код њега, и да о томе постоји службена белешка, али да не жели да износи шта је тачно говорио.

„Сваком ко би говорио да формирам владу са онима који су опљачкали државу, који откупљују, док су на власти, секунде од државне телевизије, а онда их препродају дупло скупље, и онда ми соле памет, са таквима нити хоћу, нити ме је интересовало. Боље да немам никакву власт. Шта би требало можда да крадем секунде са њима и пљачкам фирме“, упитао је Вучић.

Упитан за мете на насловним странама, и шта каже сада када је све утихнуло око тога, Вучић је рекао да сматра да је нормално да се стиша, јер је план многих да се такве ствари стишају.

„Када први пут објавите уперен снајпер на председника ја сам се насмејао и рекао добар је то снајпер, добра фирма, наша приватна. То увек показује разлику између пристојне, нормалне, одговорне Србије и оних који нас нападају, пошто је то њихова слика и прилика“; објаснио је Вучић.

Вучић је указао да такве ствари потежу два до пет дана, и после то буде свима свеједно.

„Шта још да објавите данас, ставите десет мета и кажете метафора. То је метафора чега? А није метафора да кукате када неко дели летке и да вам их у руке, јер вас је неко наводно угрозио лецима, а снајпер није“, упитао је Вучић.

Шаљиво је констатовао мора да је неко те летке достављао МИГ-овима или Фантомима, па их је угрозио.

„То је лицемерно. Што дуже наставе с тим то ће боље грађани спознати ко се за Србију бори, и оне који немају решење осим снајперских метафора других перверзија у њиховим главама”, рекао је Вучић.

 

Није Обрадовић Хегел да га сваки дан коментаришем

Није Бошко Обрадовић ни Лајбниц, ни Гурвич, ни Хегел, да бих коментарисао сваки дан, приметио је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање о наводима лидера Двери да, због скупова подршке грађана председнику Вучићу у Нишу, а затим у Крушевцу, опозиција на неки начин пропада, због чега позива грађане и представнике опозиције да што више излазе на протесте.

Вучић је одбацио тврдње опозиције Упитан да се власник Јовањице, који је ухапшен након што је на том пољопривредном добру откривена плантажа марихуане, чуо телефоном са његовим братом Андрејом, што је демантовао и министар полиције Небојша Стефановић.

“Знали сте то од почетка. Знали су сви. Нити га је видео, нити чуо, нити зна о чему се ради”, рекао је Вучић.

Како је рекао, опозиција више не зна шта да каже, да изговара такве ствари.

“Ми ухапсили све те људе. Они кажу - не то су полицајци сами. Чекајте…То значи да није баш таква диктатура, да ми не управљамо полицијом. Договорите се шта више причате”, рекао је Вучић.

Одбацује и наводе да у СНС постоје “кланови”, његов и министра полиције.

“Јесте, ево можда ће Небојша мене да смени, ја не бих имао снагу њега да сменим унутар партије. Што се понашате као деца, што се правите да сте толико глупи, не могу да разумем”, рекао је Вучић.

Додао је да разлог за то лежи у томе што опозиција не зна шта да ради, у очају и страху од изборног резултата, па је онда морала да проглашава бојкот, јер ће им народ на изборима рећи ко постоји, а ко не постоји на политичкој сцени.

На оптужбе да он стоји иза “распада” ДС, Вучић је прокоментарисао да се он у паузи између сусрета са бројним званичнима само бавио ДС-ом.

“Али, да јесам тачно бих овако урадио. Навијао бих за Ђиласа из све снаге, да их победи, да их растури, склони… Зато ја кажем, Ђилас је моја десна рука, све што ми треба да се обави, он обави. Хвала му на томе”, рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк