Вести

Вучић: Бранићемо Шабац по сваку цену

Премијер Србије Александар Вучић позвао је данас грађане Београда и Србије да помогну у спасавању људи угрожених поплавама, јер, како је рекао, нама мора народ да помогне да земљу сачувамо. Први аутобуси са добровољцима кренули су вечерас око 20.30 из Београда за Шабац, како би помогли у одбрани града и спасавању људи угрожних поплавама у том граду.
 
Никада се оваква катастрофа није десила, нећу ни да помислим и да говорим о људским жртвама, а овај пакао ће за нас да траје још наредна три месеца, рекао је Вучић на седници Штаба за ванредне ситуације.
 
Он се, како је рекао, обраћа народу Србије, јер морају људи да знају да су они који су ова три дана помагали - исцрпљени, а уз то изложени увередама чак и оних чије главе спашавају.
 
"Имамо значајне жртве, о броју и свему другом нећемо говорити док се све не заврши. Имамо катастрофалну катаклизмичну ситуацију у Обреновцу и веома тешку у пре свега западној и централној Србији. Оно што нам предстоји је Шабац, који ћемо да бранимо по сваку цену", рекао је Вучић, напоменувши да у међувремену расту даље и Колубара и Тамнава и Сава.
 
Председник Владе Србије је рекао да је ситуација са поплавама у Србији много тежа од онога што је приказано и што су грађани Београда, Новог Сада или Ниша могли да замисле.
"Оно што нам предстоји је горе од овог што смо имали", рекао је премијер и упозорио да Шабац мора бити брањен по сваку цену.
 
"Шабац морамо бранити практично ратним мерама", рекао је премијер.
 
Вучић је позвао између 1.000 и 1.500 Београђана које ће аутобуси чекати вечерас у 9 испред Сава центра, а сутра ујутру у 8,45 сати испред Београдске Арене, како би ишли у одбрану тог града.
 
Он је наложио да се заправо већ вечерас организује одлазак бар 500 Београђана у одбрану Шапца.
 
Објаснио је да је помоћ грађана неопходна јер више, како је рекао, нема довољно Жандармерије ни слободних војника.
"Шабац ћемо бранити свим средствима и свим снагама", рекао је Вучић и додао да је то практично примена ратних мера. У питању је десетина хиљада кућа а штета би била библијских размера. О људским животима не смем ни да говорим", рекао је премијер.
 
"Оваква катастрофа се никада није догодила у Србији, а видим да ни неки у влади то још нису разумели. Све ово, додао је, трајаће још најмање три месеца.
 
Премијер је рекао да онај ко хоће може да помогне, а онај ко то не жели - нека ћути. Свештена лица је позвао да својим изјавама "не доливају уље на ватру".
 
Највећи проблем представља ТЕНТ Никола Тесла, где иста смена ради 26 и 27 сати и једва смо им доставили нешто хране. Још већи проблем је стање електромреже у Обреновцу и ако ниво Саве порасте још 30 сантиметара може се догодити да добар део Србије остане без струје, упозорио је премијер.
 
"Имамо велике губитке и у техници, али и у људству", рекао је премијер који је затражио да се посебно похвале припадници Жандармерије ПТЈ-а и САЈ-а јер, како каже, да њих није било, имали бисмо на Убу 40 мртвих.
 
"Да нема храбрих војника и Жандармије да није добровољаца жртве би биле упетостручене, а нису мале у Обреновцу", рекао је Вучић замоливши још једном грађане Србије да разумеју колико је ситуација у Србији тешка.