Вести

Вучић: Челично пријатељство Кине и Србије нико не може да раздвоји

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да су Србија и Кина напорно радиле на развоју односа и поновио да је током разговора са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом могао много тога да научи, чује ствари и створи наду да још много тога може да се уради.

Након размене потписаних споразума цитирао је председника Сија који је рекао да срећа не пада из ведра неба, да морамо да будемо приземни и напорно радимо што је највећа врлина.

"Част ми је да будем домаћин. Највише сам га звао да посети Србију, да два пута у осам година дође у једну тако малу земљу и не можете да не будете срећни. Иако је био ужи, после шири формат разговора, моји сарадници су рекли да нису никада чули да су неки разговори били тако суштински и дубински посвећени нашим односима и анализирани", рекао је председник Вучић.

 

Подршка Кине Србији по свим питањима која се покрећу у Уједињеним нацијама

Председник Вучић изјавио је да ће Србија имати чврсту подршку Кине по свим питањима која се покрећу у оквиру Уједињених нација, као и да Србија и Кина данашњом потписаном заједничком изјавом прелазе са стратешких билатералних односа на заједницу која, како је рекао, говори о заједничкој будућности и нагласио да је то највиши облик сарадње две земље.

"Поносан сам што сам могао такву изјаву да потпишем са Сијем. Имамо огромно поштовање према Кини", рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији за медије са председником Сијем.

Председник Вучић навео је да је та заједничка изјава стратешки важан правац за развој наших билатералних односа, али и за наше виђење света.

Истакао је да су резултати данашњих разговора то, поред тога што Србија  подржава принцип једне Кине, да за нашу земљу свако питање које би неко поставио Народној Републици Кини јесте њихово унутрашње питање и Тајван, Синђан, Хонгконг.

"То је питање за Народну Републику Кину. Како Кина жели да решава те ствари, тако ће и да буде. И увек ће имати подршку Републике Србије за тако нешто, јер то је оно на чему почива повеља Уједињених нација и на чему се заснива међународно јавно право", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је захвалан председнику Сију на веома јасним ставовима по питању Косова и Метохије - територијалног интегритета Републике Србије.

"Али, цитирам председника Сија - Република Србија имаће чврсту подршку Народне Републике Кине и по свим питањима која се покрећу у оквиру Уједињених нација. То је за нас изузетно важно и ја сам председнику Сију говорио са чим се све суочавамо и бескрајно хвала Народној Републици Кини на томе", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да, упркос чињеници да смо неретко притиснути од многих најмоћнијих сила света, имамо срећу да смо у Народној Републици Кини увек имали пријатеља.

"Ја сам данас рекао председнику Сију, нашем великом пријатељу, да ће се Србија, иако мала земља, веома снажно и храбро одупирати покушајима, како ревизије историјског памћења, тако и даљим притисцима на Републику Србију. И да ће наш отпор бити неупоредиво снажнији него што је неко могао да замисли", нагласио је председник Вучић.

Навео је да у 2021., 2022. и 2023. години Кина била наш највећи инвеститор.

"Други је партнер у трговини робом. Извоз у Кину нам је порастао 140 пута у последњих 10 година. Наша трговинска размена, директна трговина између наших земаља у последњих 10 година увећана је чак осам пута. Инвестиције у Републику Србију у претходних 10 година увећане су 30 пута из Народне Републике Кине", рекао је председник Вучић.

 

Кина ће омогућити студирање 300 студената из Србије

Председник Вучић изјавио је да је председник Си рекао да ће Кина омогућити студирање 300 младих грађана из Србије у тој земљи, као и да је кинески председник предложио да 50 научних радника из Србије дође у Кину.

"Три стотине младих људи који ће моћи да науче не само кинески језик и да науче много о кинеској култури, радној етици, већ ће моћи да буду мост између наших двеју земаља", поручио је председник Вучић.

За предлог председника Сија о доласку 50 научних радника из Србије у Кину, председник Вучић навео је да је то изузетно важно.

"Знате ли шта је за наше научне раднике (важно), за ниво технолошког развоја који има Кина, да они то науче? Јер је председник Си на данашњем састанку посебно нагласио важност и значај сарадње у области иновација и предложио формирање међувладиног технолошког комитета", рекао је председник Вучић.

Објаснио је да је Међувладин технолошки комитет за Србију од изузетног значаја и додао да су делегације посебно разговарале о томе како да подигну ниво сарадње по питању вештачке интелигенције и најмодернијих технологија.

"То су изузетно важне ствари за нашу земљу. И говоре о пријатељству Народне Републике Кине, јер ми смо наравно далеко иза Народне Републике Кине и много тога ћемо моћи да научимо од њих. Са друге стране имамо талентоване младе људе, талентоване стручњаке који такође могу да поделе део свог знања са Народном Републиком Кином", закључио је председник Вучић.

 

Челично пријатељство Кине и Србије нико не може да раздвоји

Председник Вучић изјавио је да челично пријатељство Кине и Србије нико неће моћи да раздвоји и захвалио се председнику Сију што је та земља увек била уз Србију кад год јој је било тешко.

Након размене потписаних споразума рекао је Сију да ће и Србија увек бити уз Кину.

"Кина никада није окренула главу од Србије, били су уз нас и пре 25 година. Отворили сте нам прозоре наде. Бескрајно вам хвала, добродошли сте увек у своју другу кућу", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да је председник Си потврдио да ће Кина не само учествовати на "EXPO 2027" већ и да ће својим искуством и знањем да помогне нашој земљи да то организује и представи се у најбољем светлу.

Рекао је да је Србија купила пет возова од Кине и још девет за локалне пруге, али да је намера да се возови производе у Србији.

Како је рекао, иако су му се сви смејали због тога, започели су и преговоре са кинеском компанијом око летећег таксија који треба да буде успостављен 2027. године.

Објаснио је да се ради о једној од најпознатијих компанија у свету, али да не жели да открива име, као и да је у преговорима са произвођачима електричних аутомобила.

"Хвала Сију и на донацији од 26 милиона евра као подршку за даљи развој Србије. У свим областима друштвеног живота видимо могућности за напредак. Од културе и спорта до финансија, можемо много да урадимо. Све што смо сањали око пруге Београд - Будимпешта завршићемо до краја године уз помоћ кинеске компаније. Мађари су нас уверили да ће до 2026. завршити свој део", рекао је председник Вучић.

Додао је и да је са Сијем разговарао о сарадњи са другим земљама, од Мађарске до Уједињеним Арапским Емиратима.

Додао је да имамо изузетну сарадњу у области безбедности и одбране и да ће се то наставити, као и да се нада да ће сарадња у области заштите животне средине и енергетике да се продуби.

"Разговарали смо и о новим авио-линијама до Шангаја и Гванжаоа. То су велика и важна места, а сачуваћемо и овај до Пекинга. Разговарали смо и о кинеским компанијама, железари, унапређењу туризма", рекао је председник Вучић и додао да су разговарали и о ситуацији у Украјини и Гази.

Председник Вучић захвалио је председнику Сију што га је пажљиво слушао и поручио му да је могао да види шта о њему и о Кини мисли српски народ који их је дочекао испред Палате Србија.

 

Уговор о слободној трговини са Кином гарантује будућност наше земље

Председник Вучић изјавио је да је Уговор о слободној трговини са Кином уговор који гарантује будућност Србије и да ће пласман пољопривредних производа на кинеско тржиште значити спас за српске пољопривреднике.

"Уговор о Слободној трговини са Народном Републиком Кином је нешто што нам гарантује пласман наших роба и услуга. И у наредних пет и десет година, ми ћемо готово 95 одсто производа које направимо, које произведемо у нашој земљи моћи да извозимо у Народну Републику Кину без икаквих тарифа, без икаквих дажбина", рекао је председник Вучић.

Имајући у виду да су данас кинеске тарифе између 38 одсто и 62 одсто на робу из Европе, председник Вучић указао је да је јасно какву и колику предност на тако огромном, значајном и све богатијем тржишту ће имати српска роба када се скину тарифе.

"Председник Си је успео да спаси Народну Републику Кину од сиромаштва и да створи веома снажну средњу класу. То вам онда говори о томе какви су потенцијали и могућности Републике Србије у будућности", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да су потписани уговори о слободном извозу суве шљиве, боровнице и да ће то пуно значити српским сељацима из Осечине, Ваљева, Блаца.

"То су огромни помаци и гарантован пласман, јер ми имамо добру робу и на овакав начин, уз оваква ослобађања, сасвим сигурно и најбољу цену. Хвала нашим кинеским пријатељима на томе, али то је само почетак. Ићи ћемо од јабука до говеђег меса", рекао је председник Вучић.

Додао је да је за српско вино потребно пет година да се тарифа за кинеско тржиште спусти на нулу и да ће се сваке године спуштати по 20 одсто од садашње тарифе, док ће за српске ракије тај период трајати укупно десет година.

"То се тиче нашег обичног сељака, то се тиче нашег обичног домаћина. А сигуран сам да ће у Народној Републици Кини моћи да добију добар производ, да се никада не постидимо", рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће данас на ручку са кинеском делегацијом лично да служи само српска вина председнику Сију и да пласман српских вина на кинеско тржиште представља спас за наше пољопривреднике, виноградаре.

Истичући значај споразума о слободној трговини, председник Вучић навео је да је једини министар кога је одликовао (на Сретење у фебруару 2024. године) био министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић, који је потписао тај споразум.

 

Си: Градимо заједницу са заједничком будућношћу са Србијом

Председник Си изјавио је да је у данашњим разговорима са председником Вучићем постигнут значајан консензус и да ће Србија бити прва држава из Европе са којом ће изградити заједницу са заједничком будућношћу.

"Ми смо заједно најавили да ћемо изградити заједницу између Кине и Србије са заједничком будућношћу у Новој ери, која ће отворити ново поглавље у историји кинеско-српских односа. Пре осам година Србија је постала први свеобухватни стратешки партнер Кине у централној и источној Европи. Данас Србија постаје прва европска земља где ћемо изградити заједницу са заједничком будућношћу", поручио је председник Си.

Истакао је да, као прави пријатељи и добри партнери, Кина и Србија уживају политичко поверење које је снажно као стена.

"Наша практична сарадња је унапређена, координација је блиска када је реч о међународним питањима и имамо то челично пријатељство које је само све више и више јача", нагласио је председник Си.

Рекао је да су се са српским домаћинима договорили о стратешким посебним односима који су, како је рекао, на изузетно високом нивоу.

"Договорили смо се да проширимо стратешку комуникацију, да усмеравамо ову заједницу са заједничком будућношћу у Новој ери. Две стране чврсто подржавају узајамне интересе и заиста имамо снажне политичке односе које доприносе овој заједници", поручио је председник Си.

"2016. године, био сам у државној посети Србији и искусио сам топлу и срдачну добродошлицу код домаћина из српског руководства и то су заиста драга сећања и успомене које данас чувам. Вративши се после 8 година, заиста сам дирнут што сам видео да под руководством и лидерством председника Вучића, српска економија и друштвени развој заиста имају снажан замајац, имају националну снагу и међународна позиција се значајно побољшала, а и животни стандард људи константно расте", рекао је председник Си.

Рекао је да је био дубоко дирнут дочеком коју му је приредио српски народ и да је осетио његово пријатељство према Кини и кинеском народу.

Председник Си нагласио је и колико му је значио дочек на аеродрому, где су били председник Вучић и његова супруга, председник владе, министри и други политички лидери.

"Такође смо видели и погледали плесни перформанс и заиста сам био дубоко импресиониран том представом, тим перформансом који је јединствен за српску културу. И јутрос сам видео велики скуп људи, господине председниче, ви сте ми омогућили да се сретнем са српским народом, ја сам био заиста дубоко дирнут овим великим, величанственим догађајима. Из прве руке сам могао да осетим пријатељство српског народа према Кини и према кинеском народу. Ово пријатељство јесте узајамно, право и искрено", закључио је председник Си.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1