Вести

Вучић: Договорили смо припрему политичких споразума за будућност

Председник Републике Србије Александар Вучић, након састанка са представницима СПС-а, истакао је да је договорено формирање сталне радне групе за усаглашавање свих даљих акција у предизборном процесу, али и припрему политичког споразума о деловању после избора.

Вучић је, на конференцији за штампу у седишту Српске напредне странке, рекао да је разговарано о будућим активностима, да се разговарало пре свега о политици коју треба да воде, како Србија треба да изгледа, шта је то што могу заједнички да ураде, али и шта је урађено.

"Договорили смо формирање сталне радне групе која треба да ради на усаглашавању свих даљих акција, сарадње у самом изборном процесу, медијског представљања, резултата које смо постигли", рекао је Вучић.

Пренео је да је договорена и припрема политичког споразума у будућности о томе како после избора да делују две странке заједнички, да осигурају наставак реформи, великих промена за нашу земљу. С тим у вези биће обезбеђени људи који ће у састављању тог важног  папира учествовати.

"Постоји добра воља у обе политичке партије да наставе са сарадњом, да она увек буде продубљена и истовремено донесе много тога доброг грађанима Србије. То што ће политичке партије радити једну или другу ствар није важно ако се не постижу најбоље ствари за наш народ. Верујем да разговори иди у најбољем могућем смеру. Наша сарадња биће настављена, а у ком облику и форми, биће одлучено у наредном периоду", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су настављене припреме за скупштину Српске напредне странке, која треба се одржи 13. новембра.

"Верујем да ће ситуација са короном бити много повољнија него данас. То је прилика да изађемо са документима "Србија 2030", са плановима и програмом наше странке. Важно је да изађете са извештајем шта сте урадили, али и плановима за будућност, не са увредама политичких противника јер је то манир слабих", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да мора још нешто да се уради и у организационом смислу.

"Некада арогантно звучи када кажете да смо највећа партија не само на Западном Балкану, али и шире. Никада нисмо довољно задовољни и увек је потребно проширити своје капацитете и пре свега жељу људи да ствари мењају, да направимо од Србије још боље место за живот", рекао је Вучић.

Указао је да очекује да ће стопа раста у овој години бити 7,5 одсто, а комбиновано са прошлом  годином, очекује да ће Србија бити број 1 у Европи по расту.

"То би био историјски успех. У две године када саберете стопу раста готово је извесно да ћемо бити број 2, али се надам да ћемо бити број 1. То је велики успех грађана. Од тога ћемо имати веће плате, пензије, више путева, позоришта, лекова, нове стадионе, више чистог ваздуха, реке, сигурнију енергетску ситуацију...", рекао је Вучић. 

Вучић је најавио да је сутра Света Петка, слава странке, којој ће присуствовати.

 

Ове године раст 7,5 одсто - први у Европи

Вучић је истакао да очекује да ће ове године стопа привредног раста Србије бити 7,5 одсто.

"Комбиновано са прошлом годином, очекујем да ће Србија бити број 1 у Европи по расту", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да би то био историјски успех.

"У две године када саберете стопу раста готово је извесно да ћемо бити број 2, али се надам да ћемо бити број 1. То је велики успех грађана. Од тога ћемо имати веће плате, пензије, више путева, позоришта, лекова, нове стадионе, више чистог ваздуха, реке, сигурнију енергетску ситуацију...", рекао је Вучић.

 

Забринут сам због претњи, можемо да вучемо само изнуђене потезе

Вучић је рекао да је забринут због претњи Приштине и њихове намере да заузму трафо станицу "Валач", али да су се грдно преварили они који то планирају. 

Вучић је поручио да онај ко то планира мора добро да размишља о својим поступцима.

"У сваком случају нисам срећан, забринут сам, али немамо куд и можемо само да вучемо изнуђене потезе, нажалост и то не нашом кривицом, зато је важно да се Бриселски споразум поштује, да не би били у ситуацији као данас, али грдно су се преварили ако мисле да им то одговара", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што из САД поручују да Приштина  мора да испоштује своје обавезе укључујући и формирање Заједница српских општина, док је помоћник косовског премијера Бислими рекао да неће бити никаквог формирања Заједница српских општина и у разговору са Борељом најавио да ће Приштина и косовска полиција наставити са акцијама.

"Забринут сам због њихових речи, најпре јер могу слободно да кажу да никакви споразуми не важе и ако за њих не важе међународно правни акти који чак и по њиховом нормативном систему важе, јер међународни уговори су изнад националног законодавства, а међународна заједница не реагује, или веома благо реагује, онда смо у проблему", рекао је Вучић.

Такође, подсетио је да је Бислими увек у томе био и гласнији од Куртија, увек говорио да му не пада напамет да испуне норме из Бриселског споразума.

Што се тиче других претњи, Вучић је рекао да је сигуран да то и планирају, као што из "одређеног" разлога чекају 6. новембар планирајући да заузимају "Валач" у наредном периоду.

"То би биле за нас катастрофално лоше вести, за наш народ, али нисам сигуран да би то биле много добре вести и за њих. Ко то планира мора добро да размишља о својим поступцима", рекао је Вучић.

 

Амбасадор Немачке у Приштини није увек тако реаговаo

Вучић је рекао да лично не види проблем у учешћу боксера из Приштине на шампионату у Београду, а да замерке немачког амбасадора у Приштини тим поводом показују колико је мало неким потребно да искажу своју приврженост једнима, а ненаклоност другима, и то на малим стварима.

На констатацији да је Аљбин Курти протестовао због боксера са тзв. Косова, који су заустављени на административној линији, а немачки амбасадор у Приштини је то прокоментарисао речима да је то затворени, а не отворени Балкан, и да Србија треба да буде кажњена, Вучић  је одговорио: "Лепо је што немачки  амбасадор није реаговао када је забрањивано играчима од Црвене Звезде до јуниора, омладинаца клубова, који су само хтели да играју фудбал." 

Вучић је рекао да не зна шта је проблем, будући да су њихови долазили у централну Србију и да није било никаквих проблема, а да су му људи из Боксерског савеза пренели да се боксери Приштине нису пријавили или су правили представу на административном прелазу.

"Свеједно је. Да су ме питали, рекао бих да немам претерани проблем да учествују у спортском такмичењу", рекао је Вучић.

Приметио је да би, када бисмо терали мак на конац, и тако се понашали, то би значило да не учествујемо ни на Олимпијским играма.

"Хвала немачком амбасадору што нас је упозорио. Зато ћемо још више да инсистирамо на Отвореном Балкану, иако би поједини амбасадори из Приштине желели да направе баш затворени Балкан", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће за неколико дана, по повратку из Глазгова, састати са Едијем Рамом и Зораном Заевим, како би наставили сарадњу у оквиру те иницијативе.

"То све показује колико је некима мало потребно да политичку приврженост једном или ненаклоност другом покажу на малим, неважним стварима", рекао је Вучић.

 

Нисмо разговарали о кандидату за председника

Вучић је пренео новинарима да са председником СПС Ивицом Дачићем није договорио све модалитете о кандидату за председничке изборе, али да је лидер социјалиста поновио да би он, ако би имали заједничког кандидата, само приxватио да то буде Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре, после разговора са Дачићем у седишту СНС-а, подсетио да је и Александар Вулин раније рекао да неће подржати ниједног другог кандидата из СНС-а осим њега.

Додао је да СНС-у, међутим, предстоји да направе најбољи могући распоред листа и кандидата да би се супротставили тајкунима и њиховом новцу.

"Нисмо договорили техничке детаље, разговарали смо о политици и како да штитимо наше државне интересе", рекао је Вучић.

 

Циљ кампање је спустити снагу и домете Србије

Циљ кампање у хрватским медијима је, како је рекао Вучић, како оборити њега, а пре свега како спустити снагу и домете Србије.

Вучић је, на питање због чега је аеродром у Требињу трн у оку Хрватима, као и у вези негативног писања хрватских медија о том пројекту, рекао да је хистерија око аеродрома у Требињу везана "за све".

"Није важно што су написали да је то Вучићев аеродром. То је аеродром који припада Републици Србији, нашем јавном предузећу, а не мени. Ништа не градим у приватне сврхе, као неки други. У овом случају то је у корист и Републике Српске и Босне и Херцеговине", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је њему нешто друго запарало уши и очи, а то је да је градња аеродрома доказ наше експанзионистичке политике.

"Замислите Француска направи концесиони уговор за наш аеродром, како је могуће да нису оптужили Хрвати Француску, или Немачку која има аеродроме од Љубљане до Софије за експанзионистичку политику? Све што важи за све друге, не важи  за Србију, а то је све зато што је Србија данас много јача него што је била и не могу то да поднесу", рекао је Вучић.

Пренео је, а на основу обавештајних података, да су као озбиљна држава и народ Хрвати направили договор, имали састанке на неколико нивоа и констатовали да Србија угрожава њихове виталне и регионалне интересе и да је потребно све урадити да буде срушен он што пре, јер ће се тако Хрватска вратити на прво место регионалне силе, а Србија доћи у запећак.

"Они то раде сваки дан. Сваког дана има преко 100 негативних објава против Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да и Шолак и Ђилас учествују у финансирању медија у региону који пишу негативно од Црне Горе, преко "Вијести" до "Јутарњег листа", и "Кликса".

"То је све увезано и све има само једна циљ, а то је како оборити мене, али како пре свега спустити снагу и домете Србије. То ме весели јер показује да смо и даље снажни", рекао је Вучић.

Међутим, Вучић је рекао да му смета писање о сину, додајући да не знају ништа, али важно да је крив.

"Мој син за разлику од њихове деце не живи у апартману од три милиона фунти као нечија друга деца", рекао је Вучић.

 

Врата Српске напредне странке отворена, нисмо произвели 50 партија као ДС

Вучић је рекао да је СНС отворен за све који желе добро Србији, додајући да је поносан што СНС није произвела 50 политичких партија као Демократска странка.

"Поносан сам на чињеницу да СНС није произвео 50 политичких партија, нити најбљутавије оптужбе какве је произвела Демократска странка. Они причају о коалицији између више крила ДС, више крила сујетних лидера избачених из ДС, сваки у своје време - Јеремић, Ђилас, Тепић, Тадић, Живковић, Веселиновић...", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара где су оснивачи СНС.

Како је рекао, пошто то СНС-у не могу да пронађу, онда се питају где су оснивачи.

"Какве везе то има? Сутра ни ја нећу бити на челу странке, али ћу бити у странци или уз њу, тако функционишу нормални људи и странке", рекао је Вучић.

Суштина је, рекао је Вучић, да се мењају људи, да се показује снага да се сама странка мења, да дођу млади, да се не држе политике првобораца, тако да никад не дође нико нов.

"И Ана Брнабић, и Шапић су нови људи. Шта треба, да их избацимо?", упитао је Вучић.

Поручио је да СНС отвара своја врата, показује разлику и у њу су добродошли сви који желе добро Србији.

"Странка мора да граби у будућност. Долазе клинци који се баве роботиком, вештачком интелигенцијом, па зар ја који о томе појма немам да им заузимам место. То није нормално, ни природно", рекао је Вучић.

Додао је да је срећан због начина на који СНС спроводи промене у странци, отварајући врата за нове генерације, а показујући поштовање онима који су је задужили.

 

Протести пред становима Кона и Тиодоровића скандалозни

Вучић је осудио протесте који су организовани испред станова доктора Предрага Кона и Братислава Тидоровића као скандалозне и поручио да је Србија озбиљна земља и да они који то чине неће моћи да туку никога.

"Заштитићемо њихову безбедност свим средствима правне државе, а полиција ће урадити оно што треба да уради", рекао је Вучић.

Поводом информације да је на протесту против ковид сертификата ухапшен Албанац са пребивалиштем на Косову и Метохији, Вучић је на питање - откуд он ту - рекао да не мисли да су Албанци организовали протест, али да није спорно да ће нечије туђе службе да пронађу увек неке људе који могу да унесу више запаљиве атмосфере на различите скупове, јер им не одговара стабилност у Србији.

"Али не мислим да су то Албанци организовали, можда је био један, двојица, тројица, не више од тога. То су организовали Срби, исти они људи који су то радили прошле године у јулу и који су упадали у Скупштину, погледајте слике. То су исти људи који су долазили испред кућа доктора Кона и Тиодоровића. То је скандалозно", рекао је Вучић и додао да су те фашистичке манире унели они који су први пут долазили испред стана Горана Весића и демонстрирали.

"То се никада у Србији до тог тренутка није дешавало", рекао је Вучић и додао да се то збивало у Хитлеровој Немачкој 30-их година.

"Никада нико озбиљан и одговоран то није желео да уради, то ниједном нормалном човеку није пало на памет. Сада сте ви дошли испред куће Тиодоровића и Кона, а Кону вичете др Менгеле, а знате да је и Србин и Јеврејин", рекао је Вучић и додао да се Кон заједно са Тиодоровићем без динара труди да сачува нечије животе.

Рекао је и да неодговорни људи говоре да стављају маст у нос и бели лук у уши и не можете да верујете да неко то каже у 21. веку.

"То им није довољно него су толико острашћени да иду да туку људе по кућама. Нећете да тучете никога, ово је озбиљна земља", рекао је Вучић пружајући пуну подршку лекарима и свима који се боре за животе људи.

 

Обезбедићемо сигурност епидемиолога свим средствима

Вучић је рекао да ће за обезбеђивање сигурности епидемиолога Кона и Тиодоровића бити искоришћена сва расположива средства правне државе.

Вучић је то рекао одговарајући на питање "Н1" телевизије, да објасни на који начин ће обезбедити сигурност докторима Кону и Тиодоровићу, испред чијих кућа протествују незадовољни грађани, пошто је рекао да држава неће никоме дозволити да туче било кога.

"Свим расположивим средствима правне државе заштитићемо њихову сигурност", рекао је Вучић.

Вучић је приметио да је посебно интересатно то што питање постављају они који свакога дана говоре против Кона и Тиодровића, да су људи који су се обогатили и који ништа не раде.

"Немојте да вас подсећам да сте ви извештавали да имамо величанствене скупове када су покушавали да уђу и заузму Скупштину, када је један полицајац повређен када су, дакле, ти хистерици са Павловићевом машћу у носу и белим луком у ушима нападали нас, а ови из бившег режима мислили да се прикаче на њихову енергију, као незадовољан народ", рекао је Вучић.

За актуелну власт, рекао је Вучић, постоје принципи.

"Увек ћемо подржавати рад лекара, епидемиолога, и увек ћемо обезбедити све што им треба, иако нам се некада нешто не свиђа, а некада свиђа", рекао је Вучић.

Поновио је да ће држава учинити све како би обезбедила њихову безбедност и слободу кретања.

"Сви који покушају да их угрозе, завршиће неславно, било прекршајном пријавом или на другачији начин", рекао је Вучић.

 

Баве се мојим ролкама, јер немају шта да понуде

Вучић је изјавио да су његове "ролке" постале тема, јер опозиција нема политику коју би понудила грађанима, па се бави таквим стварима.

На констатацију да је његово појављивање у ролка мајици постало важно питање у појединим медијима, који пишу да тиме жели да ублажи своју строгу појаву пред изборе, Вучић је рекао да му је те ролке купио министар финансија Синиша Мали, а почео је да их носи, кад му је Мали замерио што их не облачи.

"Али, то говори о нечему другом. Покојни Александар Тијанић је говорио да се свако креће у границама сопствене покварености, а овде имате и горе, они се крећу у границама сопствене немоћи и незнања. Немају шта да понуде грађанима, шта би могли да ураде, а да није урађено или покренуто", рекао је Вучић.

Због тога се, рекао је Вучић, баве немогућим стварима.

"До тога да кажу да је један кафић затворен јер су они били у њему, а није зато, већ зато што није платио порез. Или где уђе Ђилас, онда имате право да не платите порез?", упитао је Вучић.

Вучић је додао да верује да ће СНС, упркос свим истраживањима, која говоре да је опозиција у предности, уз рад, труд, енергију и програм, планове и све што чини, успети за мало да победи.

"А, колико је то мало, видећемо 3. априла", рекао је Вучић.

 

Одговор о кинеским радницима до краја новембра

Вучић је обећао "Н1" телевизији да ће до краја новембра да провери и да им одговори на питање у којим условима живе кинески радници у Србији.

Вучић је то рекао одговарајући на питање те телевизије да ли је проверио у каквим условима живе кинески радници у Србији с обзиром на то да је то обећао 14. октобра.

"Молим вас да ми опростите стварно нисам стигао да се позабавим тиме како живе кинески радници у Србији. Стварно нисам стигао. Сваки дан ми је био радни, и субота и недеља. Немојте да се љутите што не гледам вашу телевизију, не зато што потцењујем ваш рад, већ зато што ми се чини да имам тада нешто што мислим да је важније", рекао је Вучић .

Можда га је, рекао је Вучић, у почетку чудило то да је Н1 заинтересована у којим условима раде кинески радници, али му је сада, додао је, јасно да та телевизија, као, како је рекао, свестрана телевизија која се бави глобалним проблемима стварно заинтересована за то питање.

"За мене је најважније у каквим условима раде српски радници, а они данас раде за разлику од оних који говоре на вашој телевизији о свима нама, а у чије време српски радници нису могли да раде, већ су добијали отказе, а таквих је бар 500.000", рекао је Вучић.

"Обећавам да ћу до краја новембра да вам одговорим у којим условима раде наши кинески пријатељи", рекао је Вучић.

 

Следећи избори биће избор између прошлости и будућности

"Следећи избори биће избори између прошлости коју представљају политички противници и будућности коју представљају они који буду на листи заједно са СНС-ом, а на којој ће бити много нових људи са циљем да се настави континуитет развоја земље", рекао је Вучић.

"Они из бившег режима увек су у предности. Ми ћемо да се боримо, обећавамо озбиљну борбу, јер је Србији важно да има будућност, а не да се враћа у прошлост", рекао је Вучић на питање да прокоментарише најновије истраживање Демостата по коме су власт и опозиција изједначени по истраживању о подршци грађана за предстојеће изборе у Београду.

Вучић је рекао да је увек лакше онима који могу само да критикују, а власти мора да се бавите озбиљним послом и проблемима.

"Мислим да наши политички противници имају огромну предност, имају толико новца да могу да се разбацују, имају толико тајкунских медија који ништа друго не раде него 24 сата воде кампању против Владе, против мене и наше странке, а имају и много новца који ће стићи споља како би Србија била ослабљена", рекао је Вучић.

Вучић је иронично приметио и да њихови противници не треба да имају страх од победе, јер је извесно да побеђују.

Вучић је рекао и да се у тексту о истраживању помиње гомила глупости, као што је то да СНС има нижи проценат у централној Србији него у Београду и напоменуо да напредњаци раде истраживања готово на дневном нивоу, и знају за сваку промену од 0,1 и 0,2 посто.

"Све то није важно и честитам им, они су велики фаворити, побеђују не само у Београду, него и на нивоу Србије, али наше је да се боримо", рекао је Вучић.

Вучић је навео са којим се све проблемима суочавају они који раде и боре се и да им није нимало лако, као што су проблеми у региону, са Косовом, Републиком Српском, проблеми у земљи, препуне болнице, енергетска криза...

Вучић је рекао да се процењује да ће само изградња пруге Ниш-Димитровград да скочи са 268 милиона евра на 420 милиона због цена грађевинског материјала.

Говорећи о енергетској кризи, Вучић подсећа да га 25. новембра очекује важан састанак са Владимиром Путином.

Најавио је и да ће ићи у Глазгов где ће се срести са председницима држава и влада најмоћнијих држава света, али да ће нашу енергетску будућност да одлучи сусрет са Путином.

"Увек је лакше онима који само критикују, и могу неодговорно да изговарају измишљотине и воде бруталну кампању, а сваки ваш одговор би могао да буде протумачен као прејак јер сте ви власт, а они опозиција", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је за грађане важно да имају будућност, а не да се враћају у прошлост, коју они представљају, и да се поноси стотинама фабрика и стотинама километара пруга и путева.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк