Вести

Вучић: Фрушкогорски коридор биће изграђен до марта 2024. године

Фрушкогорски коридор, брза саобраћајница од Новог Сада до Руме од око 48 километара, биће изграђена у рекордном року, до 15. марта 2024. године, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, након потписивања уговора са кинеском компанијом ЦРБЦ за изградњу Фрушкогорског коридора, рекао да је ово важан дан у "мору не тако лаких дана", као и да је веома поносан што је тај уговор потписан.

"Фрушкогорски коридор биће веома значајан не само за Новосађане, већ и за грађане из свих делова Бачке и Срема и скратиће им пут ка западу Србије и западним земљама".

Вучић је навео да ће та брза саобраћајница, пре свега, омогућити лак долазак до Фрушке горе и Руме.

У оквиру брзе саобраћајнице биће изграђен и мост на Дунаву код Ковиља од 1,8 километара и тунел Иришки венац од чак 3,5 километара, нагласио је председник.

Додаје да ће се надовезати та брза саобраћајница на ауто-пут Рума-Шабац који се гради, као и брзу саобраћајницу од Шапца до Лознице.

"То је око 125 км где ћете моћи за сат времена да стигнете од Лознице до Новог Сада. Нико није веровао раније да је то могуће", додао је Вучић.

Вучић је рекао да ће комплетан Фрушкогорски коридор са свим објектима бити отворен за саобраћај у рекордном року до 15. марта 2024. године.

Вучић је истакао да ће Фрушкогорски коридор увезати сремске општине Руму и Ириг, затим сремски и бачки део Новог Сада, а истовремено се коридор наставља са ауто-путем Рума-Шабац и брзу саобраћајницу према Лозници.

Истиче да је то укупно 125 километара које ће Нови Сад повезати са Подрињем, а истовремено и са магистралом Београд-Загреб-Љубљана.

Вучић је подсетио да са турском компанијом Србија гради ауто-пут Кузмин-Сремска Рача који ће бити повезан са Републиком Српском.

ЦРБЦ гради и ауто-пут Прељина-Пожега, подсећа Вучић, који ће бити готов до 20. децембра 2021. године.

У том делу, наводи, ЦРБЦ има деоницу, Чачак-Пожега, која важи за једну од најтежих послова за ЦРБЦ.

"Ових 31,8 километара су најтежа деоница и само је ЦРБЦ могао да је савлада на тако брз начин и већ за Светог Николу следеће године биће отворен ауто-пут до Пожеге", рекао је Вучић.

Најавио је да ће са ЦРБЦ преговарати за изградњу Хоризонталну магистралу Војводине, која повезује западнобачки, севернобачки, јужнобачки и севернобанатски округ.

"То ће бити брза саобраћајница, тиме бисмо буквално премрежили Војводину путевима", рекао је Вучић.

План је, додаје председник, и да се источна Србија повеже са Дунавском магистралом, а радиће се и ауто-пут до Пожаревца, као и од Пожаревца брза магистрала до Великог Градишта, Голупца и Доњег Милановца.

 

Ако ЕУ не прихвати, пругу Београд-Ниш градимо са ЦРБЦ

Вучић је изјавио да је Србија од ЕУ тражила 50 одсто гранта за изградњу брзе пруге Београд-Ниш и истакао да ћемо, ако они не прихвате, ту пругу градити са кинеским ЦРБЦ.

Вучић је рекао да је та компанија дала добру понуду за изградњу брзе пруге од Београда до Ниша.

Истакао је да је вредност те инвестиције две милијарде евра, а да би брза пруга ишла брзином 200 километара на сат.

Председник је истакао да би се од Београда до Ниша стизало за сат и 15 минута.

 

У мом блоку о Чен Бо пише нешто што ће пуно значити за нашу земљу

Вучић је изјавио да је после састанка са амбасадорком Кине Чен Бо у свом блоку записао нешто што ће пуно значити за нашу земљу, као и да чим је то ту записано - Кинези то и поштују.

"У мом блоку пише... екселенцијо, да то јавно и кажем, за изградњу брзе пруге Београд-Ниш ако будемо договорили - пише ''Чен Бо ће помоћи''. Много је важан овај мој блок, само се ви смејте", рекао је Вучић.

Објаснио је да ће Чен Бо помоћи у вези са процедуром код кинеске Ексим банке за финансирање брзе пруге од Београда до Ниша да се значајно убрза процедура и да траје свега три месеца, уместо уобичајених 18 до 21 месеца.

Хоћу да што пре корист од брзе пруге осете грађани Београда и Ниша, као и целог Поморавља и зато је важно да кинеска Ексим банка донесе одлуку за три месеца, а не скоро две године, рекао је председник.

"Цео сат смо разговарали и тек на крају сам написао то у свој блок, а када сам то записао у свој блок онда то и иде тако", рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће Србија успети да постигне велике резултате, иако га брине ситуација са корона вирусом у свету.

 

До краја 2021. године канализација и фабрика отпадних вода у Крагујевцу и Нишу

Вучић је најавио да ће до краја наредне године бити изграђена комплетна канализациона мрежа, као и фабрике за пречишћавање отпадних вода у Крагујевцу и Нишу, што ће коштати преко пола милијарде евра.

"То је страховито скупо. Само у та два града коштаће нас по око 270-280 милиона, укупно око 550 милиона евра", рекао је Вучић.

То су, истиче, највеће инвестиције државе у та два града, да би се те ствари завршиле "једном заувек", да се подигну и Шумарице и околина Ниша, од Малче до Гаџиног Хана.

"Да људи осете шта је живот у 21. веку", рекао је Вучић.

Додао је да су и Крагујевац и Ниш градови у којима је планирана изградња нових модерних регионалних депонија.

Такође, четири нове депоније биће изграђене у Војводини - Панчеву, Суботици, Сомбору и Сремској Митровици, а остале у централној Србији - Крагујевцу, Нишу, Ужицу, Краљеву, Врању, Пироту, Пожаревцу.

Оне у Крагујевцу и Нишу биће готове до 19. децембра 2021. године, а све остале до 1. октобра 2023. године, најавио је Вучић.

"Ово су драматичне промене, нове ствари које радимо и градимо. Ово је живот, "Србија 2025". Чак 72 општине у централној Србији, од Богатића до Власотинца треба да добију комплетну канализацију, фабрику за пречишћавање отпадних вода. Замислите како ће онда да нам изгледају реке, ниво заштите животне средине, колико ће све бити чистије и боље, колико ће стандард да расте", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк