Вести

Вучић: Главу дајем, али Србију не дам

Председник Републике Србије Александар Вучић поновио је да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу са одлуком Уједињених нација, и навео да је у том смислу унео један амандман у предлог закључака Самита "Брдо - Бриони" - да је Србија против промене граница, у складу са повељом Уједињених нација и одлукама органа Уједињених нација.

"Послали су ми предлог закључака Самита у којима стоји да треба сви заједно да се противимо промени граница. Ја сам унео један мали амандман и то је сада пакао за њих", рекао је Вучић.

Подсетио је да ће на Самиту у понедељак учествовати и Вјоса Османи, Зоран Милановић, Мило Ђукановић, Шефик Џаферовић… те да су се сви они сагласили са тим предлогом, а затим послали и њему да се сагласи.

"Ја сам додао уметнуту реченицу и рекао - може, али да је у складу са повељом Уједињених нација и одлукама било ког органа Уједињених нација. А то неће бити прихваћено, јер би подразумевало Kосово у саставу Србије", рекао је Вучић.

Додао је да нема никаквог разлога да брине, јер му је савест мирна, а да на Самиту могу да усвоје шта год хоће, али без Србије.

"Сумњам да ће хтети нешто да усвајају без Србије. То што су планирали да усвоје нема ништа од тог посла", рекао је Вучић.

"Можете неког да преварите једном, други пут, али ако преварите трећи, онда ви нисте преварант, онда је тај будала. Да нас варате три пута на исте трикове - не иде", рекао је Вучић.

Вучић је након састанка са председником Словеније Борутом Пахором, који је и боравио у Београду поводом предстојећег Самита, говорио о томе да Србија подржава принцип непроменљивости граница у складу са одлуком Уједињених нација.

Говорио сам, оно што говорим увек, рекао је Вучић и додао да је издржао све притиске и у Вашингтону, "у собичцима, кулоарима", када је тражено од Србије да прихвати обострано признање.

"Рекао сам да нећу, по цену главе", рекао је Вучић.

Додао је да ће на Брдо код Kрања отићи свечано одевен, да ће тамо бити "великани политичке сцене Балкана", који ће рећи шта мисле, а о Србији мисле најгоре, док је његово да штити и брани Србију, и да гледа да извуче највише што може за нашу земљу.

Додао је и да није био љут на конференцији са Пахором, већ пристојан, али је рекао истину, и како наводи, уверен је да грађани немају шта да му замере.

"На крају сам мандата, а рекао сам оно што сам говорио милион пута. Али, они нису научили да им то неко говори у лице, нескривено. Шта могу да ми ураде? Да уложе више новца у моју смену? Шта још да ураде против мене? Уложили су милијарде против мене, па шта?", упитао је Вучић.

Вучић је упитао када су западне силе почеле да примењују тај принцип о непромењивости граница 90. или 91. касније или 2021., пошто су, како је навео, тада мењали границе државе Србије.

"Напали су Србе на Kосову и Метохији 2004. године, очекујући да се понови Олуја. Онда су 2008. године донели одлуку супротно свим одлукама Уједињених нација. Променили границе суверене земље. А, кад сте се сетили да поштујете принцип непромењивости граница", рекао је Вучић.

 

Тајкуни уложили више од 1,3 милијарди евра да ме руше

Вучић је рекао да је изложен великом притиску споља, али и изнутра, додајући да су тајкуни свакако уложили више од 1,3 милијарди евра у активности против њега.

Вучић је, упитан ко је уложио новац за његово рушење, рекао да су то учинили многи споља, додајући да ни криминалне активности не могу да се десе без подршке споља, али да су то урадили и многи изнутра, тајкуни који су уложили огроман новац.

На питање како то чине Вучић је објаснио да улажу новац у медије, организације које подржавају, као и разне аналитичаре.

С тим у вези се осврнуо на једног аналитичара, који је давао изјаве против њега, не наводећи му име, и рекао да су многи мислили да је навијачки аналитичар, будала.

"Али он није будала већ је паметан - узео је више од 200.000 долара од америчке амбасаде", рекао је Вучић додајући да су тачни натписи медија, и да као докази за то постоје "свифтови и рачуни".

Вучић је осврћући се на притиске којима је изложен, рекао да зна шта је било, шта му се спремало и шта му се спрема.

"Поносан сам на све што смо радили, радили смо вредно, марљиво и добро за Србију. Подигли смо Србију из пепела која је била разорена, у којој су све фабрике биле уништене, покрадене. Успели смо да Србија буде земља која најбрже расте у целој Европи. То смо успели ми грађани Србије. Успели смо тако што смо штитили своју земљу, не неког другог. Што сам је на сваки могући начин штитио од сваког притиска, без обзира да ли он долазио са запада или истока", рекао је Вучић.

Вучић је указао и да има и агената са истока који раде против наше земље.

 

Одбио сам амерички притисак по питању Kосова и Метохије

Вучић је изјавио да је у Вашингтону одбио амерички притисак по питању Kосова и Метохије и одбранио државу Србију, као и да је поносан на то.

Вучић је рекао да је у Вашингтону када су му понудили обострано признање рекао, "жао ми је што морам да вам покварим журку, али Србија неће у томе да учествује", а како наводи, била је потребна велика храброст за то.

Вучић је то рекао на питање да прокоментарише то што је израелски амбасадор рекао да је Израел то урадио под америчким притиском.

"Сачувао сам и Kосово и Метохију и Србију и понашао се онако како се нико пре мене није понашао, из бивше власти су се плашили своје сенке, нису смели да спомену ни Олују, а ми је обележавамо као тешки злочин и прогон против нашег народа".

А поводом тога што је израелски амбасадор рекао да је признање Kосова од стране Израела урађено уз неку врсту сагласности Србије, па се исправио да је говорио о два споразума и рекао да Србија није признала Kосово, Вучић је рекао да је Никола Селаковић био у праву када је рекао да је његова изјава била безобразлук.

Kако је рекао Вучић, амбасадор Израела је рекао - да је Србија заједно са Kосовом учествовала у томе, што је нетачно.

"У мом потпису нигде се не спомиње признање Kосова од стране Израела, јер сам ја то одбио. Лично сам у лице рекао, ево донео сам споразуме, овде мој потпис се нигде не спомиње - на признање Израела, јер ја нисам дао да то буде, па је промењено.

Рекао сам Нетањахуу да постоје две понуде из Сједињених Америчких Држава - једна је она коју Американци подржавају, а то је да Kосово призна Израел и да пребаци своју амбасаду у Јерусалим, а друга је била понуда Србије да Kосово не признају и да у том случају Србија пребаци амбасаду у Јерусалим. И то сам рекао свега седам дана после понуде у директном телефонском разговору и имам комплетну службену белешку о томе", рекао је Вучић.

Додао је да после није био баш одушевљен потезом Изреала.

"Поносан сам што сам у најтежим околностима успео да одолим свим притисцима и да им у лице кажем све што мислим и да одбраним државу Србију", нагласио је Вучић.

 

Србија неће дозволити да је неко згази и отме Kосово

Вучић је да би повлачење Kфора и Унмика са Kосова и Метохије и укидање базе Бондстил значило долазак косовске војске на границу са централном Србијом, али да Србија неће дозволити да је неко згази и отме Kосово.

Вучић је рекао да то тражи једна од две највеће силе на свету, и да је обавештајне податке о томе изнео да би се тако нешто спречило, наводећи да је Србија сада много јача него што је била и да жели мир, а не сукобе...

Вучић није хтео да наведе име те силе, али је рекао да је застрашујуће озбиљна и да се нада се то неће догодити.

Рекао је да траже да остане Бондстил, а да се повуку Kфор и Унмик, а друга могућност је да се укине и Бондстил.

"Супротно резолуцији 1244 Албанци би стали на границу и рекли ово је наша држава. То би био крај свега", упозорио је Вучић додајући да о томе неће ни да говори.

"Наше је да чувамо мир и стабилност и идемо напред", поручио је Вучић и додао да хоће да буде председник који је обезбедио 10 година мира, највише раста, и да се ниједној мајци не врати дете у ковчегу.

Поновио је да у понедељак иде на разговор са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом да га моли да спречи ове намере, али је најавио да ће разговарати и са руским и са кинеским пријатељима да им каже шта неки траже и желе.

"Они знају да Србија није она из 1998. године и није слаба и јадна као 2008. године.

Петоструко је снажнија него 2008. године када су прогласили независност.

Снажнија је војно и у сваком смислу, али нама није потребан сукоб, већ мир и стабилност", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је наше да ћутимо и гурамо даље јер Србија расте најбрже и жели да достигне просечне плате од 600 евра до краја године.

 

О Стефановићу разговор када се вратим с пута

Свако у земљи ко је умешан у криминалне радње биће ухапшен, о Дијани Хркаловић не мислим ништа добро, о Небојши Стефановић имам боље мишљење, рекао је Вучић.

То је Вучић одговорио, упитан за везе криминала и политике, уз помињање Стефановића и Хркаловић, као и да ли ће министар одбране ако је умешан у криминалне радње бити ухапшен.

Рекао је да нема информације о умешаности Стефановића у криминалне радње, и да је посао надлежних органа да се тиме баве.

На питање о судбини Стефановића у странци и да ли ће остати шеф београдског одбора Српске напредне странке, Вучић је рекао да то зависи од Стефановића, али и најавио да ће наредних дана, посебно када се буде вратио са предстојећег пута, бити разговарано о томе.

"Да водим хајку и харангу против неког из странке не пада ми напамет. Не желим да радим оно што је мени рађено. Закључак је да ће закон важити једнако за све", рекао је Вучић.

Рекао је да Стефановић има своје мишљење и да је спреман да разговара са њим "јер је урадио и добре ствари".

 

Беливукова група је завршена прича

Прича о Вељку Беливуку и његовој групи је завршена прича и тужилац је презадовољан доказима, којих је и више него што се мисли, али о томе нема информација јер криминалци немају инсајдера ни из Министарства унутрашњих послова, ни из Безбедносно-информативне агенције, ни из Тужилаштва, изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да је осим куће у Ритопеку, коју је користила та група, полиција нашла још неке, а имали су, истакао је, и своје штек станове уз поједине амбасаде овде у Београду.

О томе ћемо, рекао је, тек да разговарамо на Савет за националну безбедност, након што све проверимо.

Говорећи о злочинима које је починила Беливукова група, Вучић је рекао да је један од тих, како је рекао, кољача слао "ћевапе" од људског меса и слао их Звицеру.

Износећи детаље чему су служила пронађена сечива, секире и друго хладно оружје, Вучић је рекао да је реч о људима који су се углавном обрачунавали са противницима на њиховој трибини и са онима који су им били конкуренција на тражишту наркотика.

Полиција, додао је, није могла у први мах да пронађе ту просторију са машином за млевење меса, јер је постојао потпорни зид који ју је скривао.

"Ту је и пронађен ДНK људи које су убијали и мучили, али стратегија њихове одбране је да пронађен ДНK не значи да су они криви", рекао је Вучић.

Истакао је да тужилац зна и има доказа много више од тога што је до сада изнето у јавности, а они, рекао је, нека и даље говоре лажи као што су то чинили претходних дана.

"То што тужилац има више информације значи да ти криминалци немају своје јатаке у Министарству унутрашњих послова, Безбедносно-информативној агенцији и Тужилаштву и то ми је драго", рекао је Вучић.

Вођи кавачког клана Звицеру, који је наручивао "ћевапе" када му се то прохте, Вучић је поручио да му, како је рекао, слободе неће бити док је он (Вучић) жив.

Упитан зашто се тиме бави, Вучић је рекао да то ради зато што је борац, зато што воли своју земљу и што што не може да поднесе да неко некога у Србији претвара у "ћевапе".

"Ти гадови су планирали да управљају Србијом. Пет месеци у Србији није било ниједног убиства. Хоћу такву Србију", поручио је Вучић и још једном поновио да ће наћи Звицера где год да је.

А, одакле то знам, знам, немам страх, наживео сам се, нагледао сам се свега и нећу да пустим да нам земља пропада - не дам", изричит је био Вучић.

Поновио је да "главу даје, али Србију не да".

"Ми смо девет година радили вредно и марљиво да би скупина бандита јела људе по Србији. Звицер мисли да не знамо где је, али ми ћемо га у стопу пратити где год да је - од Црне Горе до Kолумбије. Што су правили ћевапе правили су, што су узимали оружје од МУП-а, узимали су...", поручио је Вучић.

На констатацију да је министар Вулин рекао да је пронађено оружје у штековима Беливукове групе било намењено њему, Вучић је рекао да не искључује то, али да нема доказа за то.

Подсећајући на атмосферу у којој је откривен споменик Стефану Немањи, рекао је да су из Беливукове групе причали да им је фалило 48 сати да преузму сву власт у Србији.

"Да ли сам ја био мета или неко други, не могу да изговарам такве ствари без најчвршћих могућих доказа", навео је Вучић.

 

Циљ лажи о мом Данилу да ме ослабе и уцене

Вучић је изјавио  да су објаве у вези са његовим сином Данилом лажи, чији је циљ да њега лично "емоционално осакате", али и да на тај начин покушају да га уцене, додајући да он никада није, и неће пристајати да плаћа рекет.

"Реч је о ноторној лажи. Никога није видео, никаквог састанка није било", рекао је Вучић коментаришући то што је портал Директно под насловом "Рат "гробара" саопштењима: Kоја је улога Данила Вучића?", пренео наводе навијачке групе Партизана "Јужна страна 1970" да је син председника обећао помоћ државе у преузимању јужне трибине, а то демантовала навијачка група "Kићина браћа".

Вучић је рекао и да је реч о порталу Директно, личном портал Драгана Ђиласа, који је, како наводи, пустио лажи.

"Kао отац сам разумео да је то порука мом сину, порука мени и да ће наставити да лажу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да су прво о његовом брату Андреју објављивали лажи, а затим и о Данилу, из неколико разлога.

"Да би мене емоционално осакатили, да оставе дубок траг у души, да не могу рационално да се бавим политиком и јавним послом", рекао је Вучић.

Такође, циљ је и да га уцене и натерају да плаћа рекет, на шта, поручује, никад неће пристати.

"Чак су терали двојицу дилера из Ваљева да се приближе Данилу, да му подводе девојке, да га натерају да пије, да се дрогира, да то све сликају и пошаљу мени, да би рекли да ће објавити слике, ако их будем гонио. Да би ме уцењивали",рекао је Вучић и додао:

"Мој одговор је увек био само један - док су други пристајали на уцене, ја нисам никад, јер нећу да плаћам рекете и не додворавам се никоме".

Додао је и да је све то директна претња убиством његовом старијем сину.

"А, јесте ли га чули некада да пита зашто то раде, да плаче? Јесте ли чули Андреја да плаче, или говори нешто против своје земље? Неке друге јесмо”, приметио је Вучић.

Kако је рекао, никад није желео да плаћа рекет белосветским криминалцима, али зна како ће да сконча, као и сви који су вредели и нешто донели Србији.

"Ми не кукамо, а вас бандо криминална, ћу све да похапсим. Србија ће да буде сигурна земља, да иде напред, да размишља о расту", рекао је Вучић.

 

Циљ Српске напредне странке апсолутна већина у Београду

Вучић је изјавио да је циљ Српске напредне странке да та странка има апсолутну већину у Београду и убедљиву већину у Србији, јер је то, како је рекао, заслужила својим резултатима и да би све остало сматрао неуспехом.

Вучић је, на питање како коментарише то што његови политички противници тврде да се Српски патриотски савез уједињује са Српском напредном странком јер је напредњацима био потребан Александар Шапић као добар кандидат за београдске изборе, рекао:

"Наш циљ је да имамо апсолутну већину у Београду или да имамо убедљиву већину у Србији, јер сматрамо да смо то заслужили резулатима, радом енергијом и посвећеношћу, али пре свега резултатима. Први пут говорим да је наш званични циљ да имамо апсолутну већину не само у Београду већ и заједно са нашим партнерима да имамо квалификовану већину на територији Србији - све друго за нас би био неуспех".

Вучић истиче да су људи из ове власти више урадили него и једна генерација политичара и да то није питање политичких странака.

"Неповратно смо променили земљу, јер свако ко после нас дође на власт неће моћи да буде лењ, нити да буду лопови као они који су пре владали Србијом. Такође, Србија је достигла један степен развоја који није имала", нагласио је Вучић.

Вучић додаје да ће Србија на крају године достићи БДП од 55 милијарди евра, док је пре само седам година био 33 милијарде евра.

"За око 50 одсто смо за само седам година увећали снагу наше економије", навео је Вучић и додао да више нико не прича како ће Србији бити потребно много времена да стигне резултате из 1989. године, пошто их је Србија сада одавно престигла", истиче Вучић.

Рекао је да је свестан тога да није симпатичан многим људима, али да је сигурно да су резултати ове власти најбољи у историји Србије, јер су највише до сада и плате и пензије, затим да је изграђено највише путева, болница, домова здравља и друго.

Вучић истиче да нико неће то моћи гумицом да избрише и да верује да ће бити познат управо по томе што ће иза његове власти остати милион ствари које је урадио за земљу.

Додао је да се он први сетио, после 160 година, да назове аутопоут по Милошу Великом.

Вучић је рекао да је и Борух Пахор био одушевљен Београдом на води.

Вучић је најавио да ће до краја године у оквиру Београда на води бити отворен Видиковац и да је наручено специјално стакло, како не би у њега ударале птице.

"Тражио сам две милијарде од Свестке банке и из нашег буџета за наредне две године да урадимо 10.000 до 15.000 километара локалних путева у Србији, јер то највише људи хоће", нагласио је Вучић.

Додао је да ће до краја године просечна плата у Беогаду бити око 770 евра, а у Србији 600 евра.

"Приближавамо се великим европским земљама, никада нисмо имали тако брз напредак", нагласио је Вучић.

 

Србија може да рачуна само на себе, у се и у своје кљусе

У овим међународним односима, Србија може да рачуна на себе, поручио је Вучић и додао да земљу не очекује лак период, али да ће успети да се избори за себе, да сачува мир и стабилност.

"Србија увек може да рачуна на себе", рекао је Вучић упитан на кога Србија може да рачуна у међународним односима.

Вучић је указао да у међународним односима не постоје пријатељства, већ интереси, те да Србија мора да буде економски и социјално снажнија, да разуме своју позицију, да се бори за себе.

Kако је рекао, Србија мора да рачуна на оне који се супротстављају некима по питању Косова и Метохије, на друге по питању страних директних инвестиција, на треће по трећем питању, и да не одустане од свог ЕУ пута.

"Kада све имате у виду - у се и у своје кљусе. Да се боримо за земљу. Неће бити лако, суочаваћемо се са бројним проблемима, притисцима, лажима, и ко зна са чим све, јер зашто би снажна Србија некоме одговарала", истакао је Вучић.

Вучић је додао да је Србија била хваљена када је била најслабија.

"Зашто би неко волео јаку Србију? Србију, снажну и јаку бисмо волели ми. Желим да се сви заједно за њу изборимо и изборићемо се", рекао је Вучић.

Навео је да Србија поново постаје победничка земља, не у спорту, него у економији.

"Хвала пензионерима, младима, на огромној подршци. Предстоји нам не лак период, али ћемо успети да се изборимо, да чувамо мир и стабилност, да Србија иде у небеса са растом. Имаћемо чиме да се поносимо и данас и пред генерацијама које долазе", закључио је Вучић.

 

Само масовна вакцинација доноси бољитак

У Србији је данас вакцинисано 20.000 људи, а дан раније је било три хиљаде више рекао је Вучић.

Вучић је изразио задовољство и захвалност свима који се вакцинишу, јер нам то, како је рекао, доноси бољитак у будућности - бржи економски развој, више пензије и плате и стандард грађана.

Проблем је што, како је рекао, људи то тешко признају.

Вучић је рекао да од новембра већ треба мислити о новој вакцинацији, од јуна, рекао је, добијамо значајну супстанцу за производњу руске Спутњик Ве вакцине.

"Замислите да можемо да правимо три вакцине против короне, а радићемо и четворовалентну вакцину за грип", рекао је и додао да се уз то под контролом држи јавни дуг, да имамо новца, да све иде добро и да је само потребно да сачувамо мир и стабилност.

Зато, истиче, и иде на самит Брдо Бриони и друге састанке да би се Србија развијала брже од осталих и да можемо да помажемо нашим људима у Црној Гори и Републици Српској...

Упитан када би се могло очекивати извлачење из пакла короне, Вучић је рекао да ће се то догодити када будемо имали више од три милиона вакцинисаних.

Указао је да се то управо догодило у Великој Британији - масовном и страховито добро организованом имунизацијом и то вакцином АстраЗенека, против које је спроведена прљава кампања и која је учинила своје.

На питање када ће моћи грађани других држава да се вакцинишу у Србији поново, Вучић је рекао врло брзо, само да се споведу неке процедуре, јер вакцина имамо довољно.

"Kо год хоће моћи ће да се вакцинише у Србији", поручио је.

 

Српска напредна странка је моћна организација, моћнија од СKЈ

Српска напредна странка је моћна организација, моћнија од организација попут СKЈ, много моћнија од СПС..." изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да је Српска напредна странка чудесна партија дивних људи међу којима, наравно, има и оних лоших као и у сваком колективу, и срећан је, рекао је, што су људи у Српској напредној странци поново почели отворено да говоре и нападају "сваког од нас".

Људи у странци, додао је, почели су после дуго времена да се боре и осетили су да их неко пита за мишљење.

 

Нисам сигуран да ћу се кандидовати за председничке изборе

Вучић је рекао да није сигуран да ли ће се поново кандидовати на председничким изборима, али да ће лично учествовати у кампањи у којој ће се борити да политика коју је Српска напредна странка водила има настављаче који ће довести до резултата 2025. године које су грађанима обећали.

"Уопште се не фемкам и не фолирам, зависиће од тога ко ће и како да се кандидује. Не мислим да сам богом дан, а ко зна шта ће све криминалци до тада да предузимају и њихови спољни помагачи. Kо зна шта ће други да предузимају, јер видите колико пара улажу у кампању мржње против мене", рекао је Вучић упитан да ли ће се идуће године поново кандидовати за председника.

Вучић је напоменуо и да неће желети ни да оштети странку коју води и да ће се управљати истраживања.

Упитан за садашња истраживања јавног мњења рекао је да Српска напредна странка тренутно има апсолутну већину и да им је "највећи противник" ЂБ са 4,5 посто, а да остали стоје онако како заслужују и како их народ види.

На питање шта би радио да је на месту опозиције, Вучић је рекао да би ишао од села до села и града до града и борио се за гласове, као што је то Српска напредна странка радила када није имала ниједну телевизију, ниједан медиј, колико они сада имају.

Поводом међустраначког дијалога и изборних услова рекао је да се захтеви дела опозиције који је за страно посредовање своде на четири кључне ствари, а то је да име Александра Вучића не сме да буде на листама, да једна од тајкунских телевизија добије националну фреквенцију, да управљају РТС-ом, и да ако могу, рекао је, победе, а да не добију гласове народа.

"Посао државе је да ради у интересу народа, а не тајкуна", указао је Вучић поводом захтева за доделу националне фреквенције.

Kада су у питању странке које не траже подршку споља, рекао је да имају рационалне захтеве, да су тражили да имају увид у бирачки списак и да ће им то бити омогућено, да су тражили договор око бирачких места и равноправно представљање у кампањи колико је то могуће.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва