Вести

Вучић: Грабимо у будућност, радимо велике ствари

Председник Александар Вучић поручио је да ће Фрушкогорски коридор, чија је изградња почела јутрос умногоме олакшати транспорт камиона у том делу, као и бржи превоз путника, а то значи лакши, лепши, бољи и удобнији живот за грађане.

"Овим, како је Милош Црњански рекао, стрмоглаво грабимо у будућност. Радимо велике ствари за земљу", поручио је Вучић.

Како је рекао, новим коридором биће спојена читава Јужна Бачка, са срцем Сремског округа, Мачвом. "Бићете на коридору који води од Румуније, ка Хрватској, Републици Српској, Босни и Херцеговини”, додао је Вучић.

Вучић је истакао да је вредност пројекта 606 милиона евра, али да то држава данас може и хоће да поднесе.

"Реч је о скупом пројекту, јер кад градите мостове, тунеле, а овај је један од најкомпликованијих, нема малих цена, ничег јефтиног. Али, данас Србија то може, хоће и мора да поднесе, јер желимо да оставимо генерацијама које долазе оставимо боље путеве, све што смо протраћили у претходних 20,30 година", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је уговором предвиђено да Фрушкогорски коридор буде завршне у мају 2025, али да је добио обећање од директора ЦРБЦ да ће све бити готово до марта 2024. године.

Вучић је нагласио да Србија сада гради више него икада пре и да само Коридори Србије реализује пројекте за изградњу око 400 км аутопутева и брзих саобраћајница, као и да ће у изградњи бити још око 200 км када буде потписан и пројекат за наставак ауто-пута ка Бољару на црногорској граници.

Рекао је ће када буде завршена деоница Прељина-Пожега, градити не само део до Бољара већ крак ауто-пута ка Ужицу и Вишеграду.

"Нисам сигуран да и Немачка и Француска сада граде толико аутопутева, а да не говорим о другим земљама", навео је Вучић.

Вучић је додао да је важно да што пре буде завршена деоница Прељина-Пожега, јер су и јуче биле велике гужве на излази са ауто-пута код Прељине, где су возила чекала по два сата да се искључе.

Додао је да је важно да се гради и још више и захвалио амбасадорки Кине Чен Бо која доприноси напретку кинеско-српским односима и сарадњи.

"Важно је да се не заустављамо већ са новом енергијом да грабимо напред у будућност", поручио је Вучић.

Рекао је да су Коридори Србије и ЦРБЦ постигли договор да за свако посечено стабло буду посађене две нове саднице и да је Фрушкогорски коридор и еколошки пројекат. Истакао је да Србија мора да буде увек међу три или четири најбоље европске земље по расту бруто домаћег производа како би могла убрзано да стиже развијене европске земље.

Вучић је рекао да је видео да су јуче поједини медији писали како је "зликовац" који не дозвољава да се донесе закон који ће забранити рад недељом и поручио да ће грађани ускоро моћи да бирају новог председника, али да док је он председник земље неће дозволити закон који ће забранити људима да раде.

"Поносићу се Србијом која ради", истакао је Вучић и поручио да је дошло време да Србије буде испред осталих.

Поручио је ЦРБЦ - у да доведу још радника и пожуре са радовима од Прељине до Пожеге и на крају пожелео грађанима срећан Први мај и Васкрс уз поздрав Христос Васкрсе.

 

У првом кварталу раст 1,2 до 1,4%,у 2021.години и до 7%

Вучић је изјавио да очекује да Србија у првом кварталу има раст бруто домаћег производа између 1,2 до 1,4 одсто, по чему ће једино Француска у еврозони бити испред Србије са растом од 1,5 одсто, али уз много нижу базу од прошле године у истом периоду.

"Ми данас верујемо да можемо да идемо не само на плус шест већ и плус седам одсто у 2021. години. Сваки проценат раста значи и веће плате и пензије и да је Србија богатија и успешнија", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је грађевинарство у првом кварталу у Србији скочило чак 20,5 одсто и поручио да тај сектор треба да буде наша главна снага током пандемије.

Додао је да је и индустријска производња била одлична.

Верујемо да можемо да имамо плус 11 одсто раст бруто домаћег производа у другом кварталу, додао је Вучић.

 

Верујте ми, неће се играти ватром

Вучић је нагласио да српска војска није слабија ни од једне војске у окружењу, не рачунајући румунску и мађарску, и да убрзано снажи.

Вучић је, замољен да прокоментарише најаву министра одбране Хрватске да је та земља спремна да властима у Приштини помогне у намери да трансформише безбедносне снаге у војску, као и да ће повећати број својих војника при Кфор-у пет пута, подсетио да је хрватска војска до пре пет година била двоструко снажнија од српске, али да то данас није више случај.

"Хрватска има веома снажну војску. Албанци на Косову нису на том нивоу, али имају Бондстила и америчку војску иза себе. Нека они раде свој посао. Србија је суверена земља и радиће своје. Са поносом могу данас рећи да српска војска није слабија ни од једне војске у окружењу, не рачунајући румунску и мађарску. Убрзано снажимо. Сви други нису снажнији од Србије”, поручио је Вучић.

Вучић је нагласио да морамо да наставимо са темељним и озбиљним улагањима у нашу војску, јер је то једини гарант мира и што може превентивно да утиче на сваког ко би помислио на агресију на нашу земљу.

"Све је данас јасно ко је колико снажан, а снажан је онај ко има најјачу економију, који најбрже расте, ко има будућност. Трендови су ту важни. Србија има одличну будућност, снажни своју војску, не да би некога нападала или да би заузимала туђе територије, или слала своје војнике без позива нечије владе", истакао је Вучић.

Вучић је приметио да неки могу да крше резолуцију 1244 и све друге, али да неће да изговара теже речи јер су нам потребни бољи односи са Хрватском и свима другима.

"Немојте да се секирате. Немојте чак ни за те претње како ће у јужној Митровици да праве велике базе, па ће не знам шта да ураде Србима. Није Србија слаба, ни близу колико је била 1999. Или 2008. И 2009. Знају то они који воле да се играју ватром. Верујте ми на реч неће се играти", истакао је Вучић.

Вучић је нагласио да је фокус Србије усредсређен на економију, на развој, напредак, путева, болнице, стадионе, позоришта, концертне дворане, пре свега фабрике, на већи бруто домаћег производа.

Јер када то све имате, имаћете, и снажнију војску и онда ће земља бити успешнија у сваком погледу и не морамо да бринемо.

"Не морам да кажем да имамо изванредне пријатељске односе са Мађарском и Румунијом, па немамо никаквог разлога за бригу. Верујте ми на реч", нагласио је Вучић.

У вези најаве повећања броја хрватских војника у Кфор-у констатовао је да ће то повећање бити са два на десет војника.

 

Признање никако, за остало нећемо добити бољи папир

Вучић je изјавио поводом "нон пејпера" о решењу за Косово и Метохију, да Србија то не би могла да прихвати због признања Косово, док за све остало, никада нећемо добити бољи папир.

"А, при том зна се да ја нисам од оних који такве ствари говори, јер сам увек говорио да ћемо добити бољи папир”, додао је.

Србија не може и не сме да прихвати признање Косова, истакао је и додао да нам оно друго (из тог документа), никад нам неће ни понудити.

"Зато је то неко и ставио, да нам то никада не би било понуђено", рекао је Вучић.

 

Вакцинишите се, да можемо да радимо

Вучић је поново апеловао на грађане да се вакцинишу, како би сачували здравље и омогућили напредак економије.

"Молим људе да се вакцинишу. Имамо вакцине, молим вас ко бога, идите вакцинишите се, да бисмо могли да преживимо, да радимо напредујемо", рекао је Вучић.

Замолио је све да не одбијају вакцинацију због невероватних прича неодговорних људи против цепљења.

"Не знате шта да кажете и урадите за оне који воде кампању против вакцинације. А, то да се иживљавамо на људима који данас, 1.маја, хоће да шетају по природи, нити можемо, нити хоћемо, нити је реално", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се не може прекинути живот, јер људи желе да живе, али да је важно да од 8. маја угоститељи почну да раде, али да се сви придржавају мера, како би могли да зараде.

Истиче да упорно, све време истиче значај вакцинације, јер без тога, нећемо моћи да радимо и имаћемо за месец дана ново закључавање.

"То је суштина, ако то неко не разуме… Али, не могу све ствари да променим. То вам је као са овим "нон пејперима", све сам стручњаке саслушао ових дана, а нико осим једног искусног дипломате у пензији, није ни прочитао. Ми унапред имамо став о свему, углавном негативан, а да ништа прочитали нисмо и да никад нећемо реалну ситуацију да кажемо", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк